Второто в България брадато лешоядче, излюпено в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, заминава за Австрия

STZAGORA.NET
*
Броени дни след голямото събитие с излюпването на първия брадат лешояд в България от над 60 години насам, последва второ щастливо събитие и вчера на бял свят се появи още едно брадато лешоядче, бебе на същата двойка.

Екипът на Зелени Балкани, като горди и всеотдайни родители, бди денонощно над свидната рожба.

След като няколко дни след излюпването и подхранването му по-голямото бе върнато на родителите, нямаме друг шанс, освен да потърсим приемни родители на изтърсачето. Това се налага, защото в природата родителите могат да отгледат само едно малко и оцеляването на второто е винаги под съмнение, особено с разлика от 10 дни, като на нашите.

И така, Малчо заминава за Австрия след броени дни. Новият му дом ще бъде центърът „Ричард Фауст“ край Виена – родното място на неговите родители – двойката в Спасителния център на Зелени Балкани. Там обучени в приемното родителство брадати лешояди ще отгледат мъника, а впоследствие той, както и по-голямото, ще се присъедини към групата на лешоядите, допринесли за запазването на вида в Европа.

Ето че брадатият лешояд се завърна в България! Засега само във волиерите на Спасителния център за диви животни, но след години и в небето ни!

А дотогава ние, от Зелени Балкани, ще работим здраво за това, но всяка помощ би ни била в огромна полза и не на нас, а за символа на българската природозащита – брадатия лешояд.

Христина Клисурова
Спасителен център за диви животни, Зелени Балкани

Възрастен брадат лешояд. Снимка: pticite.com
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн