Живко Тодоров: Редно е да се питат хората с референдум готови ли са да платят цената за “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
На пресконференция вчера (14 април) кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров засегна и въпроса за съдбата на “Бедечка” – квартал или парк. Тъй като днес общинският съветник Янко Янков съобщи, че започва работа по организирането на местен референдум, припомняме какво точно каза кметът по казуса “Бедечка”:

Живко ТОДОРОВ: Срещах се няколко пъти с хората, които протестират за запазването на парка. Искам още веднъж да кажа, че Общината има интерес и позицията е да може да се запази максимално парковата площ в Стара Загора. Въпросът тук е, че нещата са “натворени”, така да го кажем, достатъчно тежко за Общината, и ако искаме да върнем тази площ, която е частна собственост в момента, със съдебни решения, тъй като има приети планове, които са влезли в сила – ОУП (Общ устройствен план) и ПУП (Подробен устройствен план), ако искаме това нещо да го променим и да направим там обществен парк с публична собственост, трябва всички да платим, 305 декара е площта, по тази цена, която дават оценителите. Това плащане трябва да се случи в период от 15 години, ако тръгнем да отчуждаваме. Това е по Закона за устройство на територията.

Всичко друго са просто приказки, хвърлени в пространството. Оттук нататък вече всеки да преценя как приема този казус. Дали да тръгне да се решава в тази посока, или да останат нещата, както са в момента. Само с промяна на Общия устройствен план може да настъпи такова отчуждаване – за обществени нужди, за парк, ако се предвиди по този начин. Но ще трябва да платим на тези хора. Това е проблемът. Затова казахме на хората, които в момента организират тези протести, че единственият начин, ако искат това да се случи, е да се мине през одобрението на старозагорци – т.е. допитване до всички граждани. Защото вчера ми казаха, че това било измъкване на Общината от ситуацията и че Общината не иска да реши проблема. Не че не иска. Проблемът е, че това е достатъчно обществено значим въпрос и той засяга всички нас, защото всички ние ще трябва да платим, за да има такъв парк. Затова е редно да се питат хората готови ли са да платят тази цена, или не са готови. И въобще да се съберат подписи, защото първата стъпка в тази посока е събирането на подписи за референдум. Ако се подпишат толкова хора и те смятат, че това трябва да се случи, и са съгласни да дадат тези пари, е отделен въпрос.
#vvv

споделяне на връзка

1 коментар on “Живко Тодоров: Редно е да се питат хората с референдум готови ли са да платят цената за “Бедечка””

  • Bozhilka Dinkova wrote on 16 април, 2016, 0:09

    Моля ви обяснете ми какво значи подмяна на партиди, имаме гараж с вода и апартамент трябва ли да подменяме тези партиди ????????


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн