Забраняват религиозната агитация по старозагорските улици и домове

STZAGORA.NET
*
“Патрулирането” на емисари на различни църкви по улиците на Стара Загора и контактите им с любопитни или доверчиви старозагорци ни е добре познато от годините на така наречения “преход”. То “творчески” се допълва от обикаляне на представители на всевъзможни секти по входовете на жилищните блокове, където безпокоят обитателите им директно по домовете, натрапвайки се като неканени гости.

На това нелицеприятно явление скоро ще бъде сложен край. Предложение за разглеждането и забраната му от Общинския съвет на предстоящото му на 31 март заседание са внесли двама общински съветници – Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕРБ. Ето какво гласи то:

ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
СТАРА ЗАГОРА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
От Общинските съветници Гергана Микова и Николай Диков

ОТНОСНО: Наредба за допълнение и изменение на Наредба за обществения ред в община Стара Загора

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка със зачестили сигнали и питания от граждани по повод все по-честото притеснение от представители на различни религиозни общности при разпространение на съответната литература с различна насоченост, предлагаме на Вашето внимание промяна в наредбата, регламентираща тази дейност.

Все по-често ние като общински съветници получаваме сигнали за това, че деца и младежи от Стара Загора биват притеснявани по улиците на града от различни емисари, които под различни форми (печатна литература, аудио и видео информационни носители) им предлагат безплатна информация със съмнителен характер, която в определена възраст би могла да бъде опасна и подбуждаща опасни действия.

Поради посочените по-горе причини и обстоятелства, предлагаме на Вашето внимание да се отмени досега действащата Наредба за спазването на обществения ред при дейността на религиозни общности на територията на община Стара Загора – приета с Решение № 238 от 26.10.2000 г. и да се създаде нови глава в Наредба за обществения ред в община Стара Загора, с цел ясно регламентиране на местата, на които е допустимо разпространението на религиозен тип материали от хора и организации, регистрирани по Закона за вероизповеданията, така че получаването на гореспомената информация да бъде доброволен и осъзнат акт.

Новата уредба не се нуждае от финансови и други средства за постигане на целите ни.

Очакваме с приемането на новата уредба да се преустанови извършването на нарушения от този вид.

Всички предложения съответстват с правото на Европейския съюз и няма норми от предложените, които да му противоречат.
#gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн