Златна висулка, монети, стъклена купа и балсамарий, бронзова кутийка и др. находки излязоха от двете гробници

STZAGORA.NET
*
Двете гробни съоръжения маркират северния край на източния некропол на Августа Траяна
*
Подробности по откритите вчера две гробни съоръжения пред медиите споделиха днес директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора гл.ас.Петър Калчев и археологът ас.Мария Камишева, която проучва находката заедно с археолога Атанас Атанасов.

Златна висулка, монети, стъклена купа (на първата снимка) и стъклен балсамарий (на втората снимка), две токи, бронзова фибула, бронзова кутийка, желязно ножче, стъклени мъниста от огърлица и костени игли за коса излязоха от двете гробници. За това, че строителите на втория “Кауфланд” са се натъкнали на находка, е съобщил на тел. 112 от работник на обекта. Артефактите бяха предоставени за снимки.

В гробниците се намират 7 черепа и части от тях. Един от скелетите е останал във видимо анатомична подредба. Под костите се е открил още един, също запазен в анатомичен ред, но силно изтлял скелет. Край него са намерени най-добрите находки – златната висулка, мънистата, стъкленият балсамарий, бронзовата цилиндрична кутийка с малък отвор в средата на капака, която още не е отворена от специалистите, и костните игли за коса, което свидетелства, че е женски. От двете токи едната е по-малка, очевидно от по-малко тяло.

Съоръженията най-вероятно бележат северната граница на източния некропол на античния град Августа Траяна. Той е открит през 1994 г. по на юг, по ул. “Ангел Кънчев”, от покойния археолог Красимир Калчев. Той е проучил там 16 гробни съоръжения. Сега ще бъде направена корекция на периметъра му и всички бъдещи изкопни работи в него ще бъдат извършвани под наблюдението на археолози. Днес от музея е изпратено писмо до Министерството на културата, с което се кани комисия.

Некрополът е далеч от бъдещия квартал “Бедечка”, почти до двете общежития в източния край на “Зеления клин”. Дали нещо ще се открие при изкопи на територията на кв. “Бедечка”, отсега не може да се гадае.

Едното съоръжение е с под от мраморен блок, другото е с тухлен под, измазан с розов хоросан. Представляват по всяка вероятност семейни гробници, които са характерни за Античността.

Периодът на монетите, които предстои да бъдат почистени от реставраторите, е от началото до края на III век.

Некрополите в Античността са маркирали пътищата, тъй като са разполагани край тях. Този е бил по протежение на пътя от Августа Траяна към Анхиало, но все още не е ясно откъде точно е минавало трасето.

През новия археологически сезон ще продължи проучването на обект на ул. “В. Левски” под ръководството на Атанас Атанасов. Ще се работи и на изкопа за разширението на магазин “Жабките”, както и в района на басейна. Има и още един археологически обект на бул. “Руски”.

РИМ – Стара Загора ще кандидатства и за част от 500-те хиляди лева, които тази година Министерството на културата отпуска за археологически проучвания. Ако има пари, ще се работи и на средновековния манастир в местността Боров дол, свързана с покръстването на българите.

Средства могат да бъдат осигурени и от частни спонсори, стига да се намерят такива, каза гл.ас. Петър Калчев.

#gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн