„Мини Марица-изток“ ЕАД редовно изпълнява заявките на „Брикел“ за доставка на въглища

STZAGORA.NET
*
Уточнение във връзка с публикации в някои от медиите, че „Мини Марица-изток“ ЕАД спира подаването на въглища за „Брикел“
*
„Мини Марица-изток“ ЕАД редовно изпълнява заявките на „Брикел“ за доставка на въглища.

Предвижда се през месец април на следващата година да се преустанови добива само на брикетируеми въглища поради изчерпването им в геоложките запаси на Източномаришкото находище, уточняват от Пресцентъра на дружеството (факт, който stzagora.net съобщи на 28 декември – бел. ред.). Тяхното изземване нарушава технологията на добивните работи и качеството на енергийните въглища, подавани към топлоцентралите и самата „Брикел“.

„Мини Марица-изток“ ЕАД изпълнява своите задължения по Договора за концесия на Източномаришкото находище и техническите проекти на „Минпроект“ за развитие на въгледобива. Дружеството ще запази планираните темпове на добив на въглища през последните години – от 27,5 милиона тона годишно, за да гарантира сигурността на енергийните доставки и стабилитета на рудниците. Този добив през следващите три години ще позволи стабилизирането на производствения процес и ще осигури възможност за бъдещото развитие на „Мини Марица-изток“. Годишният инженерен проект за 2016-2018 година е съгласуван с БЕХ ЕАД и е одобрен от Министерството на енергетиката.

В него не се предвижда свръхпроизводство над тези планувани количества от 27,5 милиона тона въглища, което застрашава нормалното развитие в най-голямото българско въгледобивно дружество. Това би повлияло и на сигурността на енергийните доставки за ТЕЦ “Марица-изток 2″ ЕАД, “КонтурГлобал Марица-изток 3″ АД, “Ей И Ес-Гълъбово” и “Брикел” ЕАД.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн