Щъркел с чуждестранни пръстени долетя на гости за Нова година в чирпанското село Свобода

STZAGORA.NET
*
През празничните дни на Коледа в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се получиха множество обаждания за бедстващ бял щъркел в село Свобода, Община Чирпан.

Сигнали за птицата бяха подадени и от телефон 112 и екип на Спасителния център посети селото, за да се запознае отблизо със случая.

“Както и предполагахме – споделиха от Спасителния център – това бе поредния гост от Европа, който, възползвайки се от топлото време, бе избрал да зимува край селото. По стар български обичай местните жители са се отнесли със завидно гостоприемство към пернатия си гост и нееднократно са подхранвали щъркела с различни храни – някои подходящи, други не съвсем. Интересен е фактът, че птицата неколкократно бе успяла вече да посети различните традиционни коледни трапези в селото с прясно изпечено свинско месо. На практика за няколко дни белият щъркел се беше превърнал в местна атракция, особено с наличието на два цветни пръстена, които, както впоследствие установихме, доказват полския произход на птицата, вероятно опръстенена от наши колеги.”

Интересни в цялата тази история са няколко неща. На първо място – изключително доброжелателното поведение на местната общност. По-голямата част от хората в селото по-скоро бяха загрижени най-вече за това, как щъркелът би могъл да оцелее приз зимата и какво ще му се случи занапред. Всички са били убедени, че след като от Спасителния център са дошли на място, задължително птицата трябва да бъде хваната и сложена на затворено, безопасно и топло място. Впечатление на екипа на Центъра е направило и поведението на птицата, която беше напълно свикнала с хора, което показва вероятност да е отглеждана в плен и след това е маркирана и пусната на свобода.

Обяснението за случая: Въпреки че белият щъркел е мигриращ вид, правещ миграции чак до Южна Африка, една малка част от популацията напълно нормално може да зимува и на Балканския полуостров, особено в по-южните страни от полуострова при по-топло време.

Също напълно нормално е единичен екземпляр от вида да търси безопасно място за нощуване на високи дървета или, както в случая, край крайни къщи на населено място, където има по-малко наземни хищници и хората са дружелюбни. Разбира се, изключително привързаното към хората поведението на този щъркел не е често срещано явление в дивата природа.

При резки застудявания на времето е възможно останалите птици отново да предприемат миграция и да пресекат Средиземно море. Най-вероятно това ще се случи и с щъркела от село Свобода заради започналото застудяване около новогодишните празници.

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн