“Мини Марица-изток” ЕАД преизпълнява годишния си план за 2015-та с 4,5 млн тона въглища, но чака разумна цена за тях

STZAGORA.NET
*
През 2016 г. въгледобивното дружество ще се сдобие с още два нови багера по фонд “Козлодуй”, набляга на откривката
*
Измина година и един месец, откакто новото ръководство на “Мини Марица-изток” ЕАД управлява дружеството. По този повод днес изпълнителният директор инж.Андон Андонов (вдясно на снимката) направи пред медиите в Стара Загора отчет за постигнатото през периода.

Първият и най-важен от съобщените факти е, че Мините преизпълняват с 4,5 милиона тона плана си за добива на въглища за 2015 г. Вместо предвидените 27,5 млн.т до края на годината ще бъдат добити над 32 млн.т. (118-120%). Печалбата за 11-те месеца на годината е 46 млн. лв. при 530 млн. лв. приходи.

В същото време централите в комплекса, които Мините снабдяват с въглища, не са им разплатили 428 млн. лева (393 млн. от които – просрочени) по вече издадени от дружеството фактури. Причината е липсата на разплащане от НЕК към централите. ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ дължи 245 млн. лв., от които 237 млн. просрочени; ТЕЦ “AES” дължи 119 млн. лв., от които 113 млн. лв. в падеж; държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ дължи 44 млн. лв., от които 22 млн. са просрочени; ТЕЦ “Брикел” има да дава 20 млн. лв. на Мините, като целият им дълг е просрочен.

На свой ред Мините в момента са с 52 млн. лв. просрочени задължения към фирми-доставчици. Други 55 млн. лв. въгледобивното дружество дължи на БЕХ. Със задълженията към държавния бюджет и др. общият размер на просрочените задължения на “Мини Марица-изток” ЕАД са в размер на 182 млн. лв. Дружеството не е застрашено от декапитализация, съобщи финансовият директор Стилиян Коев (вляво на снимката). Работните заплати на 7350-те работници и служители на Мините се изплащат без закъснение.

Средствата, които централите дължат на Мините, са съизмерими с годишните постъпления на дружеството. “Това е все едно, че цяла година сме работили без заплащане” – онагледи проблема изпълнителният директор. По тази причина от две години и половина насам Мините не плащат концесионна такса, а от юни 2015 спряха плащането и на ДДС към бюджета.

Енергийната компонента (цената на въглищата) в себестойността на произвежданото от централите в комплекса електричество в момента е от 23 до 45%. Това е около два пъти по-ниска стойност от предвидената в разработената навремето от Deloitte & Touche методика за формирането на цената на въглищата, одобрена от българска страна. Тази методика обаче не се спазва от 2009 г. насам, като първите, които са позволили нарушаването й, са били тогавашният министър на енергетиката в правителството на Сергей Станишев Петър Димитров и тогавашната шефка на БЕХ Галина Тошева. Всички правителства след тях не се съобразяват с въпросната методика и калкулират по-ниска цена на въглищата – под предлог, че по този начин насърчават по-ниската цена на тока. Ако тази методика не бе систематично пренебрегвана, днес цената за тон условно гориво трябваше да бъде 115 лв. Тя обаче е далеч по-ниска – едва 77 лв./т условно гориво. “Това не е реална цена” – категоричен е инж. Андонов. Мините ще имат през 2016 г. задачата да доказват цена. “Борбата ще бъде мъчителна, но трябва да получим разумна цена” – допълни изпълнителният директор.

Делът на комплекса “Марица-изток” в производството на електроенергия в страната е около 3000 мегавата при средна консумация от около 5200-5300 мегавата и върхова около 7100 мегавата.

Въпреки хроничния недостиг на средства през 2015 г. Мините закупиха за над 9 млн. лева един нов малък багер, чешко производство. Официалната церемония по въвеждането му в експлоатация ще бъде на 18 януари 2016 г. По това време ще бъдат отворени и предложенията на участниците в търг за още два багера по фонд “Козлодуй” – голям и малък. Чрез тях ще се гони наваксване на изоставането в откривката на въглищните пластове. Тя е с коефициент спрямо добива от 1:2,4, докато нормалният коефициент би трябвало да бъде 1:4. В откривката от години не се инвестира адекватно, за да излиза все пак дружеството всяка година на минимален плюс от 2-3 до 5 млн. лева. Новото ръководство пое преди година дружеството при ниво на откривката едва 64% от необходимото, припомни инж. Андон Андонов. “Централите искат въглища и не се интересуват от нашата откривка” – обясни той.

За връщане състоянието на дружеството на нивото отпреди 2008 г. ръководството е изготвило 3-годишен план, в който е заложен годишен добив по 27,350 млн.т въглища. “Преди много поръчки не ни се одобряваха или доставките се бавеха с месеци. Но вече имаме договори за всичко, от което се нуждаем, за което сме благодарни на БЕХ” – сподели изпълнителният директор. За преодоляване на забавянето в технологичните процеси от пролетта на 2016 г. ще бъде преустановена доставката на брикетируеми въглища от рудник “Трояново-3″ към Брикетна фабрика. “По разчетите на “Минпроект” Брикетна отдавна не трябваше да я има”, припомни Андонов, като я сравни с воденичен камък на шията на Мините. Инсталацииите на Брикетна ще могат да се използват вбъдеще само за допълнително подсушаване на въглищата за електропроизводство.

Наближава времето, когато с цел придвижване на фронта на разкривката и добива ще трябва да се извърши изселването на село Бели бряг, както и да се изместят трасетата на съществуващата жп линия, трасето на пътя Русе-Свиленград и коритото на река Сазлия. За целта според разчет, правен преди няколко години, ще са необходими около 630 млн. лв.

По повод периодично разпространяваните слухове за назначения в Мините след корупционни плащания на ръка изпълнителният директор заяви следното: “Ако някой дойде при мен и ми каже, че са му искани пари срещу назначение и ми каже кой го изнудва, веднага го назначавам! Същото се отнася и за слуховете за допуск на фирми-доставчици до делови контакти с Мините”.

В края на пресконференцията инж. Андон Андонов заяви, че е оптимист за бъдещото развитие на “Мини Марица-изток” ЕАД.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн