Обществен форум предлага партньорство и сътрудничество с местната власт в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Работна среща за представяне на Меморандум за сътрудничество между Община Стара Загора и Обществения форум за партньорство с местната власт (ОФПМВ) ще се проведе във вторник от 16.00 часа в хотел “Верея”.

На срещата са поканени членовете на ОФПМВ, кметът на Община Стара Загора, председателят на Общински съвет Стара Загора, както и председателите на постоянните комисии към Общинския съвет.

На тази среща официално ще бъде внесен проектът на Меморандума за сътрудничество за обсъждане в Общински съвет Стара Загора.
*

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО между Община Стара Загора и Обществен форум за партньорство с местната власт (ОФПМВ)

 

Водени от стремежа за развитие на местната демокрация, утвърждаване на европейските ценности, стимулиране на социално сътрудничество и икономически растеж на Община Стара Загора и считайки устойчивото взаимодействие между органите на местна власт и гражданското общество за основен лост за реализиране на този стремеж в обществен интерес, Община Стара Загора от една страна и гражданските организации, представлявани от ОФПМВ от друга, приемат настоящия меморандум за взаимодействие.

Сътрудничеството е дългосрочно и ще бъде считано за елемент на стратегията за развитие на Община Стара Загора и региона.

Двете страни работят в партньорство за постигане на следните :

I.       ОСНОВНИ ЦЕЛИ:

* Да подпомагат упражняването на основните човешки, политически, икономически, социални и културни права на гражданите на Община Стара Загора.
* Да утвърждават и насърчават гражданското участие при формиране, изпълнение и контрол на обществените политики за местно и регионално развитие на територията на Община Стара Загора.
* Да мобилизират вътрешни и привличат външни ресурси за обществено-икономическо развитие на общината и областта.
* Да работят съвместно за евроинтеграцията и насърчаване на международното сътрудничество.

II. ФОРМИ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО

1. Изграждане на реално действащ механизъм за взаимодействие между страните с участие на представители на гражданския сектор в колективните органи за местно управление: страните приемат, че НПО могат да предлагат в тези органи свои представители като консултанти, излъчени с демократична процедура и с отчитане на компетентността и способностите на такива представители.

2.      Взаимен обмен на информация: страните приемат да се информират системно за проблеми, задачи и възможности за регионално и местно развитие, като информация за НПО, сътрудничещи с Община Стара Загора, да бъде публикувана на нейната електронна страница.

3.      Консултации на експертно и ръководно ниво: страните се ангажират с установяване на обществен форум за устойчиво развитие като демократична форма за обсъждане и решаване на стратегически и текущи въпроси в обществен интерес, с отчитане предложенията на гражданите и гражданските организации.

4.      Установяването на ясни, прозрачни и открити критерии и процедури при разпределяне, инвестиране и отчитане на публични ресурси – финансови и нефинансови, за осъществяване на обществено-полезни проекти и дейности на НПО и за целите на успешни публично-частни партньорства: страните се ангажират НПО сътрудничат за изработване и прилагане на тези критерии и процедури.

5.      Участие при разработването и осъществяването на проекти и привличането на ресурси от програми и фондове на ЕС и други донори за решаването на задачи на местното и регионалното развитие: страните се ангажират да установяват работни отношения в най-ранен етап на разработването на проекти.

6.      Стимулиране на гражданското участие за решаване на местни проблеми от граждански организации: страните се ангажират да си сътрудничат при решаване на значими местни проблеми чрез обявяване на конкурси за проекти и усъвършенстване на общинската политика за подкрепа на проекти и наредбата за приложението й (Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани).

 

7.      Ежегоден анализ и оценка на изпълнението на този меморандум : страните пределят конкретни начини и мерки за ефективно и устойчиво развитие на сътрудничеството.

III.ПРИНЦИПИ

-       Върховенство на Обществения интерес;
-       Взаимно признаване и доверие;
-       Широко гражданско участие ;
-       Прозрачност и публичност;
-       Отговорност и отчетност;
-       Ефективност.

Оперативната координация на партньорските инициативи се извършва от упълномощените представляващи на двете страни. Те ще разработват и годишен оперативен план за реализиране на рамковото споразумение.

Изменения и/или допълнения в условията на меморандума страните уреждат с писмено допълнително споразумение, което е неразделна част от настоящия меморандум.

Списък на организациите, подписали учредителния документ на Обществен форум за партньорство с местната власт (ОФПМВ), Стара Загора:

1. СНЦ „Ансамбъл Загорче”
2. СНЦ „Граждански клуб ЛИПА”
3. СНЦ „Гражданско обединение – Екоцентър”
4. СНЦ „Гражданско сдружение „Алтернатива 55
5. СНЦ „Етносвят България”
6. СНЦ „ЗараЛаб”
7. СНЦ „Зонта клуб – Стара Загора”
8. СНЦ „Инер Уил Клуб Стара Загора”
9. СНЦ „Клуб на астрономите любители – ГЕММА”
10. СНЦ „Клуб на виното Дионис”
11. СНЦ „Кръговрат”
12. СНЦ „Лайънс клуб Стара Загора – Тракия”
13. СНЦ „Младежки алианс за предприемачество, иновации и заетост (МАПИЗ)”
14. СНЦ „Моята еОбщина“
15. СНЦ „Призма”
16. СНЦ „Протегнати ръце” Стара Загора
17. СНЦ „Самаряни”
18. СНЦ „Свят без граници”
19. СНЦ „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед”
20. Търговско – промишлена палата – Стара Загора
21. Фондация „Дон Боско България”
22. Фондация „Земя завинаги”
23. Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора”
24. Фондация „Център за правно и културно застъпничество- „Темида Арт”
25. Доброволческа група за подкрепа на бежанците

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн