Ретроспективна изложба в зала “Байер” припомня на старозагорци художественото творчество на Камелия Мирчева

STZAGORA.NET
*
В зала “Байер” тази вечер бе открита ретроспективна самостоятелна изложба от картини на без време отишлата си преди 6 месеца старозагорка Камелия Мирчева – талантлива поетеса, автор на разкази и романи, педагог, психолог и майстор на четката. Инициативата е посветена на Деня на народните будители 1 ноември.

Заедно с близо 200 старозагорци за откриването на изложбата дойдоха проф. Атанас Щерев – зам.-председател на партия “Българска нова демокрация” и два мандата народен представител от Стара Загора (2001-2009 г.), Петра Мечева – почетен гражданин на Стара Загора и председател на Тракийско дружество “Одринска епопея”, Злати Златев – председател на групата на художниците в Стара Загора и художникът Иван Арабаджиев. Тук бе и семейството на Камелия Мирчева – синът й Георги, майка й и брат й, както и съпругът й.

Изложбата е по инициатива на Арт-клуб “Церус” – Стара Загора, Тракийско дружество “Одринска епопея” и представителите на Групата на художниците.

Камелия Мирчева е завършила Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, след което се дипломира като педагог и психолог в различни наши университети. Работила е като учител в продължение на 18 години, след това – и като преподавател по психология на малките групи в Тракийския университет. Автор е на 14 книги – поезия, проза, пътеписи, в това число и един все още неиздаден роман. Има и 14 самостоятелни художествени изложби – припомни в словото си Злати Златев.

“Когато човек се взре в нейната автобиография, остава изумен. А особено пък когато види картините й. Тя е основател и ръководител на Школата по изобразителни изкуства “Икар”, член е и на дружеството на писателите в Стара Загора. Цялото й семейство е член на Тракийското дружество в Стара Загора” – каза Петра Мечева и обяви, че дружеството й присъжда посмъртно специалната награда “Орфей” – по повод Деня на народните будители и за изключителен принос към българската култура и образование, както и за принос към развитието на тракийското движение в Стара Загора и страната.

През последните години на живота си Камелия Мирчева навлезе и в политиката като член на националното ръководство на ПП “Българска нова демокрация” и председател на старозагорската й структура. “Тя и тази вечер е тук, в тази зала, със своите картини – каза на свой ред зам.-председателят на партията проф. Щерев. – Камелия организираше конкурси, в които участваха стотици деца от цялата страна. Тя не живееше, а гореше, и може би затова изгоря толкова рано в този живот. Но остави след себе си следа. Погледнете тези картини – това е светът, където сега е Камелия. Тя предварително го е видяла, нарисувала го е, разказваше ни го. Това е един по-добър свят, който ни приканва и ние да бъдем по-добри един към друг. Тя беше човек, който ни вдъхновява, който ни дава пример как да живеем. Нека да не забравяме това, което тя направи през краткия си живот. То е достойно да бъде последвано!”

“Камелия Мирчева вярваше, че красотата ще спаси света. Нашият “Лувър” се оказа родният й Лесидрен. Там съвместната ни изложба се оказа най-посещаваната” – сподели и нейният колега Иван Арабаджиев.

Ретроспективната изложба на Камелия Мирчева в зала “Байер” е със символичното име “Надбягване с времето” – по името на една от картините й. Така ще се нарича и романът й, който се подготвя за издаване, обяви синът й Георги.



#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн