Д-р Стефан Шишков: Турска фирма иска да инвестира 4 млн. лв. в Стара Загора

STZAGORA.NET
„Турска фирма от иска да инвестира 4 млн. лв. в завод за производство на земеделски инвентар в Стара Загора”, съобщи д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора”. Представители на фирмата са се срещнали с него и предложили да открият завода, в който ще има 120 нови работни места. Идеята е тук да се произвеждат специални лазерни нивомери, които се използват при засяване на ориз.

Д-р Шишков и млади социалисти прерязаха символично днес лентата на нов завод за роботи в запустялата индустриална зона край старозагорското село Еленино. Направиха и символична първа копка на новата придобивка. „С откриването на този бутафорен обект в тази бутафорна индустриална зона искаме да покажем как бяха загробени 1.6 млн. лв. тук още през 2009 г.”, каза кандидатът за общински съветник Борис Боричев. По думите му трябва да се замислим дали усвояемостта на пари е самоцел и има ли приемственост в управлението на ГЕРБ, защото тази зона бе открита при мандата на предишния кмет Светлин Танчев. Социалистите зададоха и въпроса защо в Стара Загора не се случват инвестициите, както в Пловдив например.

„Наш основен приоритет трябва да бъде развитието на икономиката и Общината да влезе в ролята си за създаване на бизнессреда. Осем години бяха пропилени”, коментира водачът на листата за общински съветници Валентина Бонева, която е и общински председател на БСП. Според нея има примери в други общини как се работи за привличане на инвестиции и повишаване на доходите. Валентина Бонева съобщи още, че темата за икономиката и местната власт ще бъде обсъждана на поредното заседание на Дискусионния клуб във вторник от 18 часа в комплекс „Верея”.

* * *
По-рано през деня Отечественият съюз подкрепи кандидатурата на д-р Стефан Шишков за кмет на Стара Загора. „Отечественият съюз принадлежи към лявото пространство. Подкрепяме д-р Шишков, както и кандидата ни за общински съветник Илка Петкова, зам-председател на Съюза”, каза в Стара Загора Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. Според него Стара Загора не реализира своя потенциал и възможности, и това се отразява на доходите на хората. Има добра усвояемост на европейски средства, но те са насочени към фасадата, а периферията на града и селата остават без проекти. Симеонов коментира още, че не се дава думата на опозицията в Парламента. За тези избори нямало и социологически проучвания, което не е случайно, тъй като има траен спад в подкрепата на ГЕРБ на национално ниво. „В Стара Загора се отваря ножицата между подкрепата за Живко Тодоров, като успешен кмет и листата на ГЕРБ, между личността и партийното поведение”, каза още Симеонов. По думите му трябва да се блокира вездесъщността на администрацията и да се търси гражданско участие и контрол. Затова Отечествения съюз залага на създаването на квартални и обществени съвети, които да бъдат изразители на общественото мнение.

„Ще работя за реализирането на проекта за създаване на Обществен съвет към новия Общински съвет, който да бъде помощен орган в услуга на гражданите и същевременно коректив на дейността”, каза кандидатът за общински съветник Илка Петкова. Тя е подготвила и ще внесе за обсъждане промяна в общинската Наредба за местните данъци и такси, за премахване на таксите за деца в предучилищна възраст в детските градини.

(Текстът и първите 4 снимки са предоставени от Предизборния щаб на БСП)
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн