Община Стара Загора с годишната награда „Достъп до добра храна“

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
Община Стара Загора получи годишната награда „Достъп до добра храна“ в категория „Общински пазари“ по време на Втората национална конференция „Достъп до добра храна“. Форумът се проведе днес в София под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в партньорство с Дружество Европейско право и Граждански институт.

Наградата се връчва за успешното осигуряване на достъп до качествени храни, произведени от местни фермери. Тя е обществено признание за инициативата и цялостната дейност на Община Стара Загора, допринесла за разширяване на достъпа до добра храна, както и насърчаването на търговията с тази цел.

Община Стара Загора организира фермерски пазар, който се провежда петъчен ден в новия модерен общински пазар в града, изграден по инициативата “Джесика” (JESSICA), финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Отделението, предвидено за продажба на цветя, остана почти неизползвано, поради липса на необходимост у търговците. Чрез фермерския пазар, по идея на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, се даде възможност за директен достъп на гражданите до храни с доказан произход – продажба на био- и фермерска продукция, при заявен интерес от страна на производителите.

На събитието присъстваха експерти на Министерство на земеделието и храните, представители на БАБХ, експерти и лекари. Наградата получи Анастасия Гидикова от Общински пазари, която презентира новия градски пазар в Стара Загора.

През 2007 година фондацията „Българска месна традиция” даде начало на изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред достъпа до добрата храна в България. В рамките на конференцията е организирано изложение и дегустация на водещи производители на добри храни в България.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн