Прабългарската школа за оцеляване “Бага-Тур” открива първия си Аул на 3 декара от територията на Зоопарка в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
15 години след създаването на Прабългарската школа за оцеляване “Бага-Тур”, благодарение на доброволния труд на членове и приятели и на Община Стара Загора, която предостави терен, най-накрая “Аул Бага-Тур, Стара Загора” е факт.

Аулът (в превод – “военно укрепление”) представлява комплекс за занимания, разгърнат на 3 дка в рамките на Зоопарк Стара Загора. В същината си това е демонстрационно атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите.

Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически. За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи, разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на старинните умения. Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия. Освен това Аулът ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка.

Всеки, който иска да усети допира с коня, може да го направи с разходка върху гърба му, да постреля с прабългарски лък, а след това да продължи да разглежда зоопарка. Въпреки това основната цел на Аула остава една – място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

Откриването ще се състои на 18 октомври (неделя) 2015 г. от 11:00 ч.
Място: Зоопарк Стара Загора
Водещ на събитието: Веселин Плачков (актьор и киноартист)

Програма на празничното откриване на „Аул Бага-Тур“:

11:00 Официално откриване
11:30 Спектакъл на Бага-Тур
12:00 Демонстрация на детска група “Хуни”, обучаващи се в Аула
12:30 Безплатни занимания за всички гости и запознаване с предстоящата дейност на центъра
#

spodelime.com

1 коментар on “Прабългарската школа за оцеляване “Бага-Тур” открива първия си Аул на 3 декара от територията на Зоопарка в Стара Загора”

  • Асен Великов wrote on 8 октомври, 2015, 16:03

    Успех! Живи и здрави да сте!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн