Само 22-ма бежанци са останали досега в Старозагорска област от началото на годината, констатира заседание на Областния съвет за сигурност

STZAGORA.NET
*
На заседание на Областния съвет по сигурност, проведено днес и председателствано от областния управител инж. Георги Ранов, бе направен анализ на бежанския поток на територията на Старозагорска област и на готовността на институциите да реагират при евентуално увеличаване на бежанската вълна.

От началото на годината досега са били заловени 230 незаконно преминаващи през областта лица, съобщи директорът на ОД на МВР Иван Чолаков (вляво на снимката). Основната част от тях са задържани при транспортирането им от близки до нашата области – Хасковска, Ямболска, Бургаска, към западната част на страната с цел преминаване на границата и отправяне към Западна Европа.

Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. По-голямата част от мигрантите напускат областта и се придвижат на запад.

До момента са образувани 8 досъдебни производства срещу лица, които са оказвали незаконна логистична помощ на мигранти чрез осигураване на транспортни средства или превозване към западната граница. Липсват данни за организатори на канали на територията на областта, каза още Иван Чолаков.

Той е изпратил предложение до министъра на вътрешните работи за увеличаване с няколко души на кадровия състав на РПУ Чирпан. Ако то бъде одобрено, новите служители ще бъдат изпратени да наблюдават магистрала „Марица”.

Инж. Ранов обясни, че институциите, ангажирани с проблема с бежанците, са в пълна готовност да реагират при усложняване на ситуацията. Той каза, че на този етап няма причини за безпокойство у гражданите. Няма констатирани случаи на напрежение между местното население и чуждестранни граждани. Областният управител призова жителите на областта да сигнализират, ако станат свидетели на незаконно транспортиране на бежанци или при други законови нарушения, свързани с мигрантите у нас.
#
Разписание - градски транспорт >>>>vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн