Резерватът „Шамуари“ посрещна Блеки и Жора от Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора получи благодарности от Фондацията „Борн фрий“ за съдействието при транспортирането на последните циркови лъвове в България – братята Жора и Блеки до резервата „Шамуари“ в Южна Африка. Това стана заради влязлата в сила забрана да се използват диви бозайници в циркови представления.

„Вие и вашите колеги ни накарахте да се чувстваме много добре приети във вашата страна. Ние наистина нямаше да успеем да се справим без вашата помощ“, пише Карън Петмън, проджект мениджър на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“, в писмо до директора на старозагорската зоологическа градина доц. Радослав Михайлов. Той изстреля упойващите стрелички, с които лъвовете бяха приспани, за да бъдат извадени от клетките с носилки и натоварени в специални климатизирани бусове на фондацията.

В писмото Карън Петман съобщава още, че след дългото пътуване от Стара Загора, през Бургас, Лондон и Йоханесбург, осемгодишните бивши „артисти“ от цирк „Балкански“, най-сетне са пристигнали в своя нов дом. Оттам идват и снимките, които Карън твърди, че ще предизвикат усмивки, така както се е случило с членовете на екипа им там.

В изпълнение на проекта зоопаркът настани и изхранва два месеца осемгодишните Блеки и Жора, които бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно към новия начин на живот в зоокъта на Стара Загора.

Преместването им в резервата „Шамуари“ организираха експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, със съдействието на членове на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“. В пътуването си лъвовете бяха придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като „лекарят на големите котки“ от „Анимъл планет“.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн