Д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора: В града ни няма място за „горещи” точки за бежанци

STZAGORA.NET
*
Коалиция “БСП лява България – за Стара Загора” откри предизборната си кампания под липите
*
„В града ни няма място за „горещи” точки. Ако бъда избран за кмет, няма да допусна Стара Загора да стане „гореща” точка за бежанската вълна”, заяви днес д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора”, при откриването на предизборната кампания на Коалицията.

Три са темите според него, по които трябва да е подготвен за реакция следващият кмет и екипът му: финанси, енергетика и бежанците.

„Общината функционира нормално само заради външния ресурс – европейските средства и държавната субсидия. В последния програмен период сме, имаме още някоя и друга година да вземаме европейски пари и да ремонтираме фасадата на града си. Делегираните бюджети ще намаляват, а отговорностите на общините – напротив, ще растат. Тежко и горко на по-следващия кмет, ако този, който спечели изборите сега, не подготви общината да се справи след това без ресурс. Общината трябва да има програма за постепенно увеличаване на собствените приходи.” обясни д-р Шишков.

Според него, ако отказът от стабилизиране на енергетиката продължава, ако наистина в управлението на държавните предприятия пуснат частния бизнес, ако наистина се тръгне към раздържавяване, изцяло ще се промени ситуацията. Енергетиката изхранва една голяма част от общината, затова разместването и губещите ще са много при срив.

Нова тема, по която не се говори достатъчно от гледна точка на общините са бежанците, но точно те ща са тези, които ще поемат удара директно. „ГЕРБ и Борисов договарят „горещи” точки в България. Никой обаче не смее да пита, къде ще е тази „гореща” точка. Стара Загора не е застрахована, областните градове, за съжаление, ще станат „горещи” точки, защото в тях по-незабелязано могат да присъстват групи хора. Пак казвам – Стара Загора не е застрахована”, подчерта д-р Шишков. Неговата категорична позиция е, че в града ни няма място за „горещи” точки. И ще я отстоява докрай, ако бъде избран за кмет.

Д-р Шишков оповести и програмата си за бъдещото развитие на Стара Загора. По думите му трябва да се върви към постепенно увеличаване на собствените приходи на общината. Данъците и таксите не трябва да се пипат, но Общината трябва да започне да се държи като пазарен играч и да увеличава приходите си. Има много разум в това да бъдат създадени нови общински фирми: за сметопочистване, гаранция за чистота на по-ниски цени, за битови и комунални дейности (БКС) – повече работни места, по-ниски разходи за поддръжка, общинската фирма за градски транспорт пък ще доведе до по-евтин и достъпен градски и междуселищен транспорт. В здравеопазването може да се създаде общинско предприятие за аптечна дейност, което да отделя част от печалбата за създаване на аптеки в селата, където частник няма да отиде. В туризма и услугите също могат да бъдат намерени форми за участие на общината, както и в насърчаването и кооперирането на местни производители на селскостопанска продукция.

„Примерите са много, работят успешно в редица общини и пълнят общинския бюджет”, категоричен бе кандидатът за кмет на Стара Загора. „Време е след този мандат да влезем много по-надълбоко, да бъдем много по-разумни, да отчитаме опасностите и да действаме с мисълта за това, което ни очаква 10 години напред”, каза още д-р Шишков.

„Общинският съвет трябва да влезе в ролята си на орган на местното самоуправление, а не придатък на кмета и администрацията. Той трябва да стане място за активна дискусия и дебат за политиката, която трябва да се следва за бъдещето на общината”, каза Валентна Бонева, водач на листата за общински съвет на Коалиция „БСП лява България-за Стара Загора”. По думите й това може да се постигне със силно присъствие на общински съветници от Коалицията. В листата има 11 икономисти, 10 инженери, юристи, лекари, педагози, аграрни специалисти, все хора доказали се, компетентни и готови да работят за благото на общината.

Старозагорският депутат Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП, пък обясни, че се подготвя Закон за публичните предприятия, който освен големите държавни предприятия, ще регулира и общинските. Тези предприятия трябва да станат пазарни играчи и чрез тях да се увеличават приходите. Стойнев, който и бивш министър на икономиката и енергетиката, изказа силното си притеснение от нарастващото напрежение в комплекса „Марица-изток”. Все още не е изтеглен заемът, с който държавата да се разплати с американските централи, нещата се бавят и водят до проблеми за държавното дружество „Мини Марица-изток”. Стойнев изказа и опасенията си, че няма визия и план, в кои общини ще бъдат „горещите” точки свързани с бежанците.

В залата на Синдикалния дом Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” откри предизборната си кампания, като на сцената излязоха кандидатите за общински съветници и кметове. “Искаме да обърнем курса към една стабилна социална държава, към изграждането на здрав среден и дребен бизнес, който да е гръбнакът и оттам да се черпят възможности и финанси за по-добро здравеопазване и по-добра социална политика” – каза в словото си пред присъстващите кандидат-кметът д-р Стефан Шишков.

“Листата ни е силна, амбициозна, балансирана. В нея са включени 11 икономисти, 10 инженери и специалисти в областта на градоустройството, юристи, лекари, педагози, специалисти в аграрния сектор, преподаватели в Тракийския университет. Целта, която си поставяме, е да постигнем силно представяне в Общинския съвет, защото само така можем да отстояваме политика в интерес на хората. Ще участваме в работата на Общинския съвет с много по-активен дебат в политиките, с много по-силен контрол върху решенията му и върху работата на администрацията. Защото няма безгрешна власт, но има добре контролирана власт”, допълни Валентина Бонева.

В дъждовния 28 септември социалистите и техните партньори си пожелаха да им върви по вода, и да се поздравят с успех на изборите.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн