Георги Първанов: България да приеме не повече от 1000 бежанци, това е честната позиция спрямо тях

STZAGORA.NET
*
България сама трябва да определи квотата си за бежанци. Експертен съвет е редно да реши колко души трябва да приеме страната ни. Това заяви в Пловдив Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ. Той участва в дискусия на тема „България и промените в света“, организирана от ПП АБВ в Пловдив в Градския дом на културата.

Според Първанов Европейският съюз също няма ясна представа за решаването на проблема с мигрантите. „Европа изпусна момента да хване генезиса на този процес. Това, което сега се случва, бе заложено в големите военни конфликти в Ирак, Либия, Египет и тази опасност трябваше да се прогнозира. Необходимо беше да се инвестира на място в мира и спокойствието на тези народи, а не сега да търсим начини за квотно разпределение и да спорим“, посочи Първанов. Бежанската криза показва още, че в Европа няма лидери, каквито е имала до неотдавна и които категорично са заявявали позициите си по горещи теми.

Президентът заяви, че нашата страна може да приеме не повече от 1000 души. И това решение е честната позиция към тези хора, защото трябва да можем да ги настаним, да се грижим за тях, да ги лекуваме, мотивира се той. Първанов писа „Слаб 2“ на българската дипломация и отново настоя да бъде свикан консултативен съвет при президента, който да анализира ситуацията. „Експертите трябва да определят квотата за страната ни, като преценят всички проблеми, особено в медицинския сектор, защото, както знаете, всеки един от тези чужденци може да има индивидуален здравословен проблем. Трябва сами да калкулираме рисковете, които се пораждат с присъствието на бежанците“, заяви Георги Първанов.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн