Форум-театър ще събере младежка аудитория от старозагорската ПМГ “Гео Милев”

STZAGORA.NET
*
С подкрепата и съдействието на ПИЦ по зависимости на 29 септември 2015 година от 17.00 ч. в актовата зала на ул. „Цар Иван Шишман” № 96 доброволци на НПО „Център за европейски инициативи” ще представят форум-театър пред младежка аудитория, включваща ученици от Х клас на ПМГ „Гео Милев” – Стара Загора.

Форум-театърът, чийто създател е бразилецът Аугусто Боал, уникален театрален творец с ярки хуманистични идеи, прозрения и разработки, е атрактивен метод за представяне на конкретни проблемни ситуации по нов начин посредством театъра, така че да се насърчат активността и социалната ангажираност на младежите чрез публични дебати, отработване на проблема по игрови начин и постигане на промяна.

За своята малка пиеса „Изгубена Станка” „актьорите” – доброволци на НПО „Център за европейски инициативи”, ще претворят реална житейска история, свързана с превенцията на алкохолната зависимост, а учениците от ПМГ „Гео Милев” не само ще наблюдават разиграването на конкретната проблемна ситуация, а и неусетно ще се ангажират, като се включват и променят действията и реакциите на героите в пиесата, предлагат различни решения, показват своята гледна точка и изразяват личното си отношение към представеното на сцената. Те няма да са просто свидетели на действието, а ще се превърнат в активни участници с възможност да кажат високо „Аз не харесвам това!”, да предложат промяна и да намерят сериозни и практически решения.

А всичко това ще има смисъл дори и ако само един от присъствалите на случката младежи, когато се прибере вкъщи, разкаже какво е видял и с това предизвика разговор за представената ситуация. По-трудно е да се говори за болните ни проблеми, какъвто е алкохолизмът, по-трудно е светът около нас да не се прави, че той не съществува. По-трудно е всеки от нас да спука своя лицемерен илюзорен сапунен мехур, където само на нас самите ни е добре и ни е безразлично какво се случва с останалите. Нека да опитаме да ни е трудно!

“Ние сме актьори, но и граждани, а да бъдеш гражданин не е просто да живееш в общество, то е да променяш обществото.”
Аугусто Боал
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн