Чирпанският край се превръща в столица на лавандулата. В събота – Фестивал на билката в Средно градище

STZAGORA.NET
*
Национален фестивал на лавандулата стартира тази събота – 18 юли, в чирпанското село Средно градище. Той ще продължи седмица по-късно в добруджанския град Генерал Тошево, съобщи председателката на организационния комитет Нина Гиргинова (вдясно на снимката). Тя запозна медиите с подробности около събитето заедно с кметския наместник в Средно градище Дарина Петрова.

Община Чирпан открай време е оживен център на производството на лавандула и лавандулово масло. Първите насаждения са се появили тук още в началото на ХХ век, а през последните години площта им бързо нараства. От 10 години етерично-маслената култура се отглежда и в Добруджа, което е поводът фестивалът да е с два центъра.

От 2012 г. България е официален производител №1 на лавандулово масло в света – с около 120 тона годишно, като вторият – Франция, е само с 30 тона. По-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан, макар че добивът тук е по-нисък, отколкото в Добруджа – от 8 до 12 килограма от декар, при 15 кг в Североизточна България, разказа Нина Гиргинова. Цената на лавандуловото масло на международните пазари варира между 60 и 120 евро за килограм. Основните дестилерии на масло в общината са розоварните в Пъстрово (създадена преди 52 години и обновена наскоро), и в Зетьово, която е нова.

Ако Казанлък е нашата столица на розите, Чирпан със своите 12 000 декара лавандула върху най-благодатната почва в страната е в правото си да бъде прославен като национална столица на лавандулата – отбеляза Гиргинова. Организаторите си пожелаха догодина, за третото издание на фестивала, Чирпан за пръв път в страната да предложи и лавандулов туризъм. Интерес към такава форма вече е заявен от някои близкоизточни страни. С една нейна разновидност – лавандулова пътека из масивите – ще започне и фестивалът в 8:00 часа в събота.

Фестивалът на лавандулата тази събота в Средно градище ще предложи на посетителите лавандулов базар, на който ще има лавандулов мед и вино, лавандулови сладка, лавандулова цитронада, кексчета с лавандулов аромат, ароматни торбички и много други подобни изкушения от дребни производители на екопродукти. Целта на базара ще е не толкова търговска, колкото експозиционна и опознавателна. Официалното му откриване е в 12.00 часа. От 17:00 са официалните срещи на производители на лавандула с представители на административните структури в сектора “Земеделие”, в това число и от Министерството на земеделието. Оттам нататък тръгва концертна програма с участието на фолкдивата Джена.

Средно градище е село с чудесен ландшафт и природни красоти. Забележително е с това, че в него съжителстват около 110 души от 15 националности: българи, руснаци, украинци, французи, белгийци, поляци, англичани, ирландци и шотландци, хора от Филипините, Япония, Гърция, Израел, Италия и Армения. Целта на всички е догодина да открият и музей на лавандулата в Средно градище. С 421 от регистрираните в ЕС 605 билки в околностите му, селото има и свой “патентован” билков чай с название “Lavender Girl” (“Лавандулово момиче”). В него се преплитат ароматите на риган, жълт кантарион и, разбира се, на царстващата тук лавандула.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн