3500 души ще съживят българските фолклорни традиции по време на 10-я юбилеен национален събор „Богородична стъпка“

STZAGORA.NET
*
За участие в Десетото юбилейно издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ досега са се записали 3500 участници от цялата страна. Те ще разкрият красотата на българските традиции, музика, танци, игри, обреди и занаяти.

На “Богородична стъпка” тази година ще се представят над 200 танцови и певчески групи от 80 общини и 17 области. В курортното селище Старозагорски минерални бани на 25 и 26 юли (събота и неделя) ще се проведе истински фолклорен празник, който вече има самочувствието да се нареди до големите народни събори като тези на Рожен и в Копривщица, обясниха организаторите на среща с медиите днес. Миналата година между 11 и 14 хиляди души са се докоснали до тракийските традиции с посещението си на фолклорния събор, стaна ясно по време на пресконференцията.

„От две години програмата е изнесена на две сцени, което допълнително създава незабравима атмосфера за хилядите участници и посетители на събора – подчерта зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. – За нас като организатори движещ мотив е да съхраним и предадем традициите на младите. Тази година имаме 12 детски състава, които ще се включат. Най-малкият участник в „Богородична стъпка 2015“ е на 4 години“ – допълни още зам.-кметът по хуманитарните дейности.

Началото на националния събор ще бъде дадено в 9.00 часа сутринта на 25 юли (събота) с песни и танци и на двете сцени, а официалното откриване е предвидено за 11.00 часа. От 19.00 часа същия ден ще се състои и празничният концерт „Фолклорна мъниста“, изнесен от гостите на събитието – прочутите „Бистришки баби“ и ансамбъл „Бистрица“. Те ще представят някои от най-вълнуващите и красиви ритуални моменти от традиционната бистришка сватба. Тракийските моменти от ритуалите при сватбарите пък ще разкрие ансамбъл „Дълбоки“. От 21.00 часа ще бъде представена мистиката и обредността при нестинарския танц.

През втория ден на събора началото отново е в 9.00 часа сутринта и на двете сцени, като награждаването на отличилите се изпълнители ще започне в 16.00 часа. Лауреатите на тазгодишното юбилейно издание ще бъдат оценявани от жури в състав доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академията по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове“, както и акад. Кирил Тодоров, главен художествен ръководител на ансамбъл „Зорница“.

Богата на интересни събития е съпътстващата програма на десетия националния събор на тракийския фолклор. Селски двор ще бъде нареден с автентични предмети. Край него ще се представят и 15 различни по обредност и смисъл ритуала – харизване, каране на невеста за вода, побратимяване, жътва, засевки и други.

За посетителите ще има открити уроци по готварство – с майсторене на гюзлеми, по танци – с разучаване на основни стъпки при различни хора и др. Два самостоятелни концерта ще изнесе Общинският духов оркестър.

Познатата на всички посетители на предходните издания на събора „Улица на занаятите“ ще бъде обогатена и със завишени критерии за майсторско присъствие, а подбраните опитни занаятчии (всичките – с майсторски или калфенски свидетелства) освен че ще бъдат облечени автентично, ще демонстрират някои от тънкостите при изработката на ножове, бижута, дърворезба и др. В края на улицата ще бъде отделено място и за представяне на зянаятчиите-любители, непритежаващи документи за квалификация.

За най-малките отново ще има детски пленери на изкуствата. Туристическият информационен център и Регионалният исторически музей са подготвили да съживят на поляната на Старозагорските бани колоритни традиционни игри – Чилик, Прескочи кобила и др., които да покажат на най-малките как са се забавлявали техните родители, баби и дядовци.

От кметството в курортното селище са осигурили отварянето на двата православни храма “Рождество Богородично” и “Св.Козма Зографски”, които няма да прекъсват работа през почивните събота и неделя. През двата дни е организиран автобусен транспорт до Старозагорските бани. Последният автобус ще тръгва в 22.00 часа от центъра на курорта в посока Стара Загора.

12-те хотела и ресторанта в Старозагорските минерални бани вече са пълни докрай, не е останало нито едно място незаето, съобщи кметът Станчо Станев.

Организатори на юбилейното издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Кметството на Старозагорски минерални бани, НЧ „Христо Ботев 1952“ и Общество за фолклор. Председателката на тракийци Петра Мечева, дала преди години идеята за създаването на събора “Богородична стъпка”, пожела вбъдеще курортът да посреща гостите си с обновен център. За целта ще е нужно обновяване на банята, както и реконструкция на другата голяма сграда, закупена преди години от чуждестранен бизнесмен, който обаче до момента не е предприел действия за привеждането й в нормален вид. Двата парка, в които ще бъдат вдигнати сцените, пък са държавна собственост, което също затруднява промените в тях.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн