Димитър Танев, РБ: Вдигането на цената на тока е „токов удар“ за активния бизнес точно в момента, в които икономиката ни си поема въздух

STZAGORA.NET
*
ДБГ настоява за изслушване на председателя на КЕВР и постигане на съгласие за подаване на апликация на България за Европейската енергийна борса
*

Предложението да се вдигне цената на тока е „токов удар“, който застрашава активния бизнес и то в момент, в който икономиката ни си поема въздух. Затова от ДБГ реагирахме с решенията на Националния ни съвет още в събота в Добрич. Ще поставя въпроса за провеждане на широка и задълбочена дискусия по проблемите в енергетиката пред Комисията за енергийно и водно регулиране и изслушване на председателя и Комисията.

Това заяви на пресконференция в Стара Загора депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и заместник-председател на “Движение България на гражданите”.

Танев каза, че трябва да се установят причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ, като целта е да се даде яснота на гражданите и да станат обясними аргументите за предложеното увеличение на тока. Да се инициират промени в Закона за енергетиката за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия, каза още Танев. По думите му депутатите трябва да подкрепят и одит от Сметна палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в сектор енергетика, за да се постигне прозрачност пред обществото за параметрите на тези договори. Той каза, че в момента, в който икономиката е направила над 2 % ръст на БВП бизнесът и хората трябва да имат яснота за причините за промяна цената на тока, тъй като тя пряко влияе върху доходите, цените, производството и цялата икономика.

Танев допълни, че депутатите от ДБГ от групата на РБ ще търсят политическо съгласие за подаване на апликация на България за членство в Европейската енергийна борса.

В комисията за енергийно регулиране остро ще поставя въпроса за отлагането на широката и задълбочена дискусия по проблемите в енергетиката, потвърди също Танев.

Начало на активната подготовка за местните избори в Стара Загора е поставено с допитване за проблемите на града до гражданите, осъществено от Младите реформатори в ДБГ, каза той и съобщи, че над 1000 човека са взели участие в допитването в рамките на 4 дни, а резултатите ще бъдат оповестени в края на следващата седмица.

Димитър Делчев, РБ: Забавянето на конституционните промени ще доведе до нови доклади на ЕК и недоверие

Забавянето на работата на парламентарната конституционна комисия ще доведе до нови доклади и недоверие от ЕК. Промените в Конституцията ще бетонират съдебната реформа, а местните избори не трябва да „удавят“ темата за промените в основния закон.

Това заяви на брифинг в Стара Загора Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и конституционната комисии в парламента, като призова колегите си от ГЕРБ към по-голяма активност по промените в Конституцията.

Попитан за местните избори той заяви, че единната регистрация на РБ ще направи Блока по-влиятелен и ще повиши доверието на хората в реформаторските политики. 31 юли е крайният срок за вземане на решение за подписване на коалиционно споразумение за единна регистрация на Блока, който ни поставиха областните координатори на Националния съвет, обяви Делчев и добави, че ако до тогава не се постигне съгласие, се рискува да се внесе нестабилност сред местните структури.

Относно изборния туризъм народният представител заяви, че област Стара Загора не прави изключение. В общините Братя Даскалови и Мъглиж регистрациите са се увеличили два пъти в сравнение с миналите избори, сподели Делчев официални данни и припомни, че ДБГ настоява МРРБ, кметовете и областните управители да изпълнят законовите си правомощия по контрол на адресните регистрации, направени в нарушение на закона, и да дават редовно информация за свършената работа по предотвратяване на „изборния туризъм“.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн