Себастиан Коу: Искам да променя спорта в света, а това може да стане само ако ме изберат за президент на ИААФ

STZAGORA.NET
*

*
В Стара Загора приключи пресконференцията и на втория от претендентите за президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ). След украинеца Сергей Бубка с медиите разговаря и знаменитият английски лекоатлет, двукратният олимпийски шампион на 1500 м сър Себастиан Коу.

“Ние трябва да се съсредоточим много повече върху регионалните състезания в момента – каза Себастиан Коу. – Вярвам, че те дават шанс на младите състезатели точно как се участва в едно такова първенство, защото това е много по-различно, отколкото да отидеш на един турнир в Осло, в Острава или където и да е другаде. За мен това е пътят – регионални състезания за млади атлети. Една от големите грешки, които направихме през последните години, бе, че не разбрахме, че развитието е нещо комплексно – състезания, треньори, стадиони, финансиране. Ще загубим младите си атлети, ако не направим това обединение, което да ни изведе на нов етап на развитие. Много се радвам, че Балканите бяха едни от първите, които направиха и показаха подобни състезания. Бях на състезание на 10 км в Дубай между балканските страни и страните от Персийския залив, и искам да ви поздравя за това, защото това е начинът, по който леката атлетика трябва да се развива. В крайна сметка добрите състезания ще ни дадат и по-добра връзка със спонсорите, а оттам – и по-добри приходи.”

Себастиан Коу благодари на президента на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов за поканата да посети Стара Загора и Европейското първенство Втора лига, което започва днес.

Нещата в атлетиката, които трябва да бъдат променени според Коу, са, на първо място – ново отношение към привличането на младите с по-добри условия; Световната атлетическа асоциация да дава нужното на националните федерации, за да могат те да работят успешно, а това става чрез по-добри връзки с тях от точните специалисти по конкретните им проблеми. Защото те правят спорта, те намират, отглеждат и развиват талантите, като им предоставят тренори и ги насочват към подходящите състезания, а не Международната асоциация. “Трябва да бъдем и по-разкрепостени в използването на социалните медии, защото младите хора се интересуват най-вече от тях. Те живеят в един свят, който е много по-различен от този, който аз познавам. Нашият спорт е атлетиката, но нашият бизнес трябва да е забавлението, защото в този момент, в техния свят има толкова много неща, които им отвличат вниманието от спорта, че ние трябва да го направим по-забавен, някак си по-достъпен за младите хора, за да могат те да го разберат, да влезе в техния мироглед, и тогава може да успеем. И накрая трябва да намерим повече спонсори на континентално и на световно ниво” – каза Себастиан Коу, изброявайки главните си приоритети на кандидат за президент на световната атлетика.

Най-важната задача за следващите 10 години е всички премиери, политици, здравни и спортни министри да разберат, че леката атлетика е номер 1 обществен спорт, особено за местата, които не са особено развити и на които целта на всички е да им се помогне, каза още лорд Коу. На въпрос какво ще прави, ако не бъде избран за президент на ИААФ, той припомни, че има международна фондация, която работи с 25 милиона млади хора по цял свят. Повечето програми на тази фондация, които работят в над 20 страни по света, са лекоатлетически програми.

“Но аз си направих преценка, че искам да променя спорта и че моето виждане за промяна на спорта може да бъде осъществено единствено само ако съм президент на ИААФ” – заключи Себастиан Коу.

Още по темата:

* Сергей Бубка качи Телевизионната кула с велосипед, после разказа как ще управлява ИААФ, ако бъде избран за президент на световната атлетика
* Над 500 лекоатлети идват в Стара Загора за Европейското първенство по лека атлетика в събота и неделя
* График на стартовете на Европейското първенство по лека атлетика – Втора лига, Стара Загора, 20/21 юни 2015
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн