Над 500 лекоатлети идват в Стара Загора за Европейското първенство по лека атлетика в събота и неделя

*
На стадион “Берое” ще видим двамата официални претенденти за президент на световната атлетика – лорд Себастиан Коу и Сергей Бубка
*


*
В събота и неделя в Стара Загора ще се проведе Европейското първенство по лека атлетика – Втора лига. Под липите за участие в него идват над 500 спортисти от 8 страни – България, Дания, Кипър, Унгария, Исландия, Сърбия и Словения, като заедно с другите членове на делегациите гостите на града ще надхвърлят 1000 души.

“Провеждането на Европейското първенство по лека атлетика – Втора лига, в Стара Загора е голяма гордост за нашия град. Преди две години в София ние обявихме нашите намерения да развиваме спортната база и да кандидатстваме за значими спортни прояви. Това се случи, и ние ще продължим да инвестираме в леката атлетика в Стара Загора, ще продължим да развиваме базата. И се надявам с историята на успешните състезания, която ще натрупаме – и Балканиадата, и турнира “Самарско знаме”, и Европейското първенство сега – да продължим с все по-високи цели” – каза на пресконференцията ден преди откриването му кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той изказа своята благодарност на всички, допринесли Стара Загора да стане домакин на Европейското първенство.

В нея взеха участие Добромир Карамаринов – първи вицепрезидент на Европейската атлетика, председател на БФЛА и на Балканската атлетическа федерация, Мюнир Яраш – делегат на Съвета на Европейската атлетика, прославената ни спринтьорка Ивет Лалова, актуалният олимпийски шампион в хвърлянето на чук от Лондон 2012 Кристиян Парщ (Унгария), Иван Колев – президент на Атлетическия клуб “Берое”. Оживление в залата внесе и талисманът на първенството – катеричката Кипи.
*

*
Провеждането на Европейското първенство в Стара Загора е новина за целия атлетически свят, не само за българския и европейския – каза Добромир Карамаринов. – Потвърждение на това е фактът, че в Стара Загора този уикенд пристига и бъдещият президент на Международната асоциация на атлетическите федерации – третият по ранг пост в света на спорта. Това ще е единият от двамата кандидати за поста – британецът лорд Себастиан Коу – двукратен олимпийски шампион в бягянето на 1500 м, и легендата в овчарския скок Сергей Бубка (Русия), 6-кратен световен и олимпийски шампион. На стадион “Берое” в събота и неделя ще ги видим и двамата. Поотделно всеки от тях ще се срещне с медиите в зала “Тервел” на Парк-хотел “Стара Загора” – Себастиан Коу в събота следобед, а Бубка в неделя следобед.

“Изключително съм горд с това, че Стара Загора се появява на световната карта с това Европейско първенство по лека атлетика и става част от световните новини” – каза Иван Колев и пожела на нашите лекоатлети отлично представяне. Сред тях има и четирима старозагорци.

Ивет Лалова разказа любопитна случка: Вчера на летището в София се е засякла с кипърския отбор, чиито членове я попитали къде отиват, какъв е този град, в който ще се проведе първенството. Днес ги е видала отново, вече в Стара Загора, връщали се от стадион “Берое” и изразили пред нея силното си възхищение от спортната база и от създадените условия за провеждането на първенството. “Всичко тук е страхотно, поздравления!” – казали кипърците. Ивет Лалова благодари на всички, които допринесоха първенството да бъде осъществено тук. Тя сподели, че си спомня с удоволствие своите стартове в Стара Загора, където е правила едни от най-силните си бягания – втория по сила резултат в кариерата си преди 4 години и два златни медала на Балканиадата през 2014 г. – на 100 м и щафетата 4х100 м. “Надявам се стадионът да бъде пълен, а аз ще дам най-доброто от себе си!” – обеща Ивет Лалова.

На свой ред Мюнир Яраш припомни, че на картата на европейската атлетика стадион “Берое” е известен с все още неподобрения световен рекорд на Йорданка Донкова от 12.21 секунди на 100 метра с препятствия, направен тук на 21 август 1988 г. Той благодари на Общината и домакините, които се справят отлично с организацията на първенството. То ще бъде последното във Втора лига с 8 отбора. След Олимпиадата в Рио де Жанейро (Бразилия) през 2016 г. в лигата ще се състезават вече по 12 отбора, така че в Стара Загора няма да има изпадащи.

България ще кандидатства за домакин на Европейското първенство в зала, каза още Мюнир Яраш и обеща подкрепата си това да стане факт.

Олимпийскит шампион Кристиян Парш оцени като отличен сектора за хвърляния на стадион “Берое”. Той си е поставил за цел в четирите опита, с които ще разполага, да постигне резултат между 70 и 80 метра. Резултатът, с който спечели златото в Лондон през 2012 г., бе 80.59 метра. С това да допринесе за връщането на отбора си в Първа лига, за което ще се бори и българският отбор.

Осемте отбора, които ще се борят да вземат възможно най-много точки от различните дисциплини в събота и неделя на стадион “Берое”, са равностойни, с изключение на един или два. В българския отбор участват всички ни титуляри в дисциплините. Тук са всичките ни най-добри състезатели – увери Добромир Карамаринов.

График на стартовете в отделните дисциплини в събота и неделя на стадион “Берое” – тук >>>.
*

Участниците в пресконференцията си направиха обща снимка в края й заедно с талисмана на първенството – катеричката Кипи.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн