Кукленият театър и поетът Таньо Клисуров бяха отличени с колективната и индивидуалната награда „Стара Загора“

STZAGORA.NET
*

*
По традиция в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, отличия получиха културни и просветни дейци от Стара Загора. На Лапидариума в Регионалния исторически музей тази вечер на специална церемония бяха връчени наградите в направления „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.

„Поздравявам ви по случай 24 май – празникът, който осигурява нашето бъдеще!“ – обърна се към всички номинирани и гости зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя благодари от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров на всички, които допринасят градът да растеу хубавее и най-вече да мъдрее.

*
След приветственото си слово Иванка Сотирова връчи и първото отличие за вечерта на Теодора Кючукова. Дванадесетокласничката от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ е носителят на приза „Млада Загора“ тази година. Тя получи индивидуалната награда заради отличното си представяне на Национално ученическо състезание по счетоводство.
*

*
Своето признание получи и друг от номинираните за наградата – малкият математик Михаил Михов. Третокласникът от ІІ ОУ „П.Р. Славейков” завоюва три първи места на Международното състезание „Математика без граници”. Михаил постигна много високи резултати на Сингапурско-азиатската училищна олимпиада – SASMO 2015, като му предстои да замине за Сингапур на 15 август и да участва във финала. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подкрепи математика, като осигури средствата за пътуването, престоя и участието му.
*

*
Индивидуалната награда „Стара Загора” получи поетът Таньо Клисуров – за цялостно творчество и високи художествени постижения в духовния живот на Стара Загора, и за активното му присъствие в литературния свят на България.
*

*
Двама достойни и талантливи мъже бяха удостоени с почетния знак на Стара Загора за съществен и значим принос за развитието на общината и заслуги към нейните граждани – музикантът Панайот Янев – (посмъртно) и оперният ас Александър Марулев.
*

*
В раздел „Образование и наука“ индивидуалната награда „Стара Загора” бе присъдена на директора на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев. Той заслужи приза със своите успешни управленски решения и подкрепа на младите учители, както и с умението да създава екип от съмишленици в обучението на децата и извънкласните дейности с младите хора.

Номинации имаше и за колективни призове в раздели „Култура и изкуство“ и „Образование и наука“.
*

*
Колективната награда „Стара Загора” заслужи Държавният куклен театър в Стара Загора за високите си художествено-творчески постижения и развитие на духовния живот на града с национален и международен отзвук. Директорът на Кукления театър Дарин Петков получи колективното отличие и посвети наградата на целия си екип и на всички любители на изкуството.

В раздел „Образование и наука“ колективния приз „Стара Загора”, получи педагогическият колектив на ЦДГ № 25 „Ален мак“. Педагозите заслужиха отличието чрез високите си постижения в областта на обучението на деца по изобразителни дейности и възпитаването на малчуганите да разпознават и обичат красивото и естетичното, както и със спечелени множество награди от национални и международни конкурси. Благодарност от името на колектива на детското заведение изрази Татяна Мирчева, директор на детската градина.
*

*
Тази година по повод 130 години от рождението на големия старозагорски поет Николай Лилиев бе учредена и Национална литературна награда „Академик Николай Лилиев”. Носителят й за 2015 година е Петър Анастасов. Той получи отличието от издателя Иван Гранитски.

Всички номинирани, но не успели да спечелят приз, получиха грамоти и аплодисменти за високите си постижения.

В официалната церемония участваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и заместникът му Мариана Кръстева, общински съветници, дейци на културата и просветата и граждани.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн