“Берое” се изкачи на второ място в класирането след 3:1 срещу “Литекс” под Аязмото

STZAGORA.NET
*

*
„Берое“ победи с 3:1 „Литекс“ и излезе на второто място в класирането след много динамичен и интересен мач в Стара Загора. „Зелените“ показаха много красив футбол и зарадваха гръмогласната публика, съобщи клубният сайт beroe.bg. Във втората минута Елиаш откри, но само седем минути по-късно Бьорн Йонсен изравни. Атанас Зехиров с прекрасен рейд изведе отново „Берое“ напред в 69-та минута, а Елиаш сложи точка на спора в 82-та минута на мача.

ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ

„Берое“ влезе в мача като пети в класирането – на три точки от „Литекс“, който заемаше третото място с три пункта повече.

СЪСТАВИТЕ

Петър Хубчев направи една принудителна промяна в състава на „Берое“ спрямо победата над „Локомотив“ (София). Вместо наказания за натрупани картони Игор Джоман в стартовите 11 започна Самир Аясс. Аясс заигра като опорен халф. В нападание пък се завърна Георги Андонов, който бе контузен, но сега започна вместо Жуниор Мапуку, който остана резерва.

При „Литекс“ промяната спрямо предния мач бе една. Илия Миланов започна вместо Петрус Бумал.

РАНЕН ГОЛ

Още в самото начало на мача „Берое“ излезе напред в резултата. Във втората минута Салим Керкар проби през центъра на атаката, но се засуети и изгуби кълбото. Впоследствие то попадна в Елиаш, който с хубав удар по диагонала от дистанция се разписа в долния десен ъгъл на вратата на Баривиейра, отбелязвайки своето трето попадение в двете домакински срещи срещу „Литекс“ през този сезон.

БЪРЗО ИЗРАВНЯВАНЕ

В 9-та минута Иван Горанов получи кълбото по левия фланг и центрира в малкия пеналт, където Бьорн Йонсен бе оставен непокрит и се разписа с глава за 1:1 от близка дистанция.

Иван Горанов проби от ляво по атаката на ловчанлии в 13-та минута и пусна пас, успореден на голлинията, но Илко Пиргов бе умело пласиран и улови, преди топката да попадне в играч в оранжево.

Две минути по-късно Салим Керкар центрира от пряк свободен удар, но топката мина над купа от играчи в наказателното поле и попадна в ръцете на Винисиус Баривиейра.

В 16-та минута дълъг пас бе предназначен за Елиаш, но бразилецът не успя да овладее кълбото по най-добрия начин, позволявайки на Иван Горанов да изчисти топката пред погледа му и преди бразилецът да се озове сам срещу вратаря.

Данило Асприля центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на домакините в 18-та минута, където Иван Горанов засече с глава, но бе неточен.

СКОРОСТНИ АТАКИ И ПРЕД ДВЕТЕ ВРАТИ

В 22-та минута отлично далечно извеждащо подаване бе насочено за Елиаш, който върна назад за Андонов, който продължи за Керкар, но защитата на „Литекс“ изби в корнер преди французинът да центрира. След това той направи това от ъглов удар, заложен вляво от вратата на гостите, но отбраната на „Литекс“ изчисти без проблеми.

Четири минути по-късно Савио Нсереко получи кълбото по десния фланг и се възползва отлично от ситуацията, напредвайки няколко метра и шутирайки впоследствие, но бранител на гостите блокира изстрела в ъглов удар. При последвалото центриране топката бе изчистена от защитата на „Литекс“, за да попадне в намиращия се зад границата на пеналта Атанас Зехиров, след чийто удар оттам топката премина на около метър покрай рамката на вратата.

В 32-та минута Данило Асприля изпълни пряк свободен удар, изпращайки топката в наказателното поле на „Берое“, където обаче Рафаел Перес извърши нарушение в атака.

ПРОПУСК ЗА „ЛИТЕКС“

Отново Данило Асприля получи кълбото в половината на беройци на скорост в 35-та минута, където преодоля пресрещащия го Илко Пиргов, но вместо да стреля директно към опразнената врата, реши да комбинира с намиращия се на границата на наказателното поле Бьорн Йонсен, а норвежецът оттам не успя да намери рамката на опразнената врата.

В 43-та минута Рафа Перес фаулира Георги Андонов, задържайки в гръб нападателя на „Берое“ при нахлуването му в наказателното поле. Таско Тасков обаче се направи на невидял и остави играта да продължи, като топката бе изчистена в корнер. Салим Керкар центрира от ъглов удар в малкия пеналт, където отбраната на „Литекс“ изчисти, а топката попадма в Атанас Зехиров, който стреля от дистанция, но Винисиус Баривиейра улови без проблеми.

В добавеното време на първата част Керкар центрира от корнер, но защитата на „Литекс“ успя да спечели въздушния дуел.

Малко след това Апсриля изведе Бьорн Йонсен, който продължи за нахлуващия на скорост в наказателното поле Страхил Попов. Салим Керкар обаче го блокираше добре и позволи на Илко Пиргов да се намеси авторитетно и да спаси.

СЛЕД ПОЧИВКАТА

В 47-та минута Данило Асприля центрира от ъглов удар вляво от вратата, но топката прехвърли всички играчи, намиращи се в наказателното поле на „Берое“.

Шест минути по-късно Милчо Ангелов отправи удар от дъгата на наказателното поле, но Илко Пиргов се намеси сигурно в ситуацията и изби в ъглов удар.

В 59-та минута Салим Керкар стреля директно от пряк свободен удар, заложен на 24 метра вдясно от целта, но топката премина малко над рамката на вратата.

Минута по-късно беройци организираха отлична многоходова акция, като Керкар изведе Зехиров на ъгъла на наказателното поле, той си овладя и си поведе към вътрешната част на терена, след което стреля по посока на вратата, но топката попадна в ръцете на Баривиейра.

В 69-та минута Бьорн Йонсен засече центрирана в малкия пеналт топка, но не успя да намери целта.

УНИКАЛЕН ГОЛ НА ЗЕХИРОВ

Секунди по-късно Атанас Зехиров отне топката в средата на терена, премина през куп от играчи на гостите, преди да се озове на идеалната стрелкова позиция и да се възползва от нея по най-добрия начин, разписвайки се за 2:1 със силен изстрел, насочен под напречната греда.

В 74-та минута Жуниор Мапуку намери хитро Елиаш по десния фланг, а той своя страна потърси с успореден на голлинията пас своя съотборник Салим Керкар, но бранител на гостите изчисти в ъглов удар.

Минута по-късно Салим Керкар центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Аласан Н’Диайе засече с глава, но Винисиус Баривиейра спаси.

МАЧЪТ Е РЕШЕН – 3:1

В 82-та минута Атанас Зехиров открадна топката в половината на гостите и изведе по прекрасен начин Жуниор Мапуку, но конгоанецът, останал сам срещу стража на „Литекс“, не успя да се възползва от ситуацията и позволи кълбото да бъде изчистено. За щастие то попадна в намиращия се границата на наказателното поле Елиаш, който с премерен удар се разписа за втори път в срещата – 3:1.

В последните минути беройципоказаха невероятен характер в отбрана и не позволиха на ловчанлии да създадат чисто голово положение пред вратата, пазена от Илко Пиргов.

В 88-та минута Станислав Костов получи дълъг пас в наказателното поле на „Литекс“, но вместо да стреля, деветката на беройци предпочете да комбинира с вблизост намиращия се Жуниор Мапуку, но защитник на гостите блокира в ъглов удар.

След удар на Атанас Зехиров при една от следващите атаки от далечна дистанция топката премина над рамката на вратата.

В четириминутното продължение Рафаел Перез засече с глава след центриране отляво на Данило Асприля, но топката мина на сантиметри край рамката.

СЛЕДВАЩИЯТ МАЧ

Идната събота, 23 май, от 17:30 часа „Берое“ приема „Ботев“ (Пловдив). При победа „зелените“ ще са още една крачка по-близо до участие в Европа. #ДаНапълнимХрама!

СТАТИСТИКАТА

„Берое“ (Стара Загора) – „Литекс“ (Ловеч) 3:1

Голмайстори: 1:0 Елиаш 2′, 1:1 Бьорн Йонсен 9′, 2:1 Атанас Зехиров 69′, 3:1 Елиаш 82′

„Берое“ (Стара Загора): 23. Илко Пиргов – 18. Атанас Зехиров, 6. Иво Иванов (к), 15. Георги Динков, 28. Веселин Пенев – 70. Георги Костадинов, 8. Самир Аясс (63′ – 9. Станислав Костов) – 77. Савио Нсереко (73′ – 4. Аласан Н’Диайе), 21. Елиаш, 26. Салим Керкар – 10. Георги Андонов (55′ – 30. Жуниор Мапуку); неизползвани резерви: 22. Благой Макенджиев, 2, Валдемар Боровски, 19. Пламен Тенев, 7. Антон Огнянов, 9. Станислав Костов; старши треньор: Петър Хубчев

„Литекс“ (Ловеч): 31. Винисиус Баривиейра – 18. Илия Миланов (56′ – 10. Пауло Регула), 5. Рафаел Перес, 13. Васил Божиков, 23. Иван Горанов – 16. Страхил Попов, 88. Никола Колев, 15. Кристиян Малинов (46′ – 73. Милчо Ангелов (74′ – 99. Кирил Десподов)), 19. Румен Руменов – 70. Данило Асприля, 11. Бьорн Йонсен; неизползвани резерви: 12. Александър Конов, 2. Илия Мунин, 28. Пламен Гълъбов, 7. Георги Минчев; старши треньор: Красимир Балъков

Жълти картони: [„Берое“]; Пауло Регула (56′ – влизане на терена без съдийско разрешение), Румен Руменов (62′ – груб фаул) [„Литекс“]
Червени картони: -
Главен съдия: Таско Тасков (София)
Асистент съдии: Георги Славов (Плевен), Николай Стайков (София)
Допълнителни асистент съдии: Вихрен Манев (София), Георги Димитров (София)
Четвърти съдия: Мартин Венев (София)
Дежурен делегат: Николай Лилов (София)
Съдийски наблюдател: Веселин Богданов (Велико Търново)
Стадион: „Берое“, Стара Загора
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн