Кметът Живко Тодоров: Европейската нощ на музеите е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора

STZAGORA.NET
*



*
„За пореден път Европейската нощ на музеите доказа, че е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора! В момента в града се провеждат няколко различни спортни и културни прояви, на много високо ниво, които водят множество български и чуждестранни туристи, които посещават нашите културно-исторически обекти“. Това каза Живо Тодоров при откриването на Европейската нощ на музеите в Стара Загора.

Стартът на единадесетото издание на старозагорския културно-историческия поход по музеите бе даден в сградата на Регионалния исторически музей. Посетителите можеха да разгледат освен постоянната експозиция, така и изложбите „Накити от Античността“ – уникати от частна колекция, „Съкровищата на българските ханове“, „Лицето на войната“ – посветена на 70 години от края на Втората световна война и „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)“.

На Античната улица кът за снимки с тема „Антична мода“ върна старозагорци години назад в историята на Стара Загора, а на 4-то експозиционно ниво се „разхождаха“ средновековни воини. Интерес имаше и за преобразяването на гостите на музея във войници от първата Българска армия.

Традиоционно бяха дадени грамоти на дарителите на музея за изминалата година. След церемонията бе изнесен спектакълът „Приказни сюжети“, в който бяха изпълнени фрагменти от популярни опери.

По същото време в Музей „Неолитни жилища“ бе изнесена специална демонстрация за замесване на обредни погачи с просфорни печати от екипа на Мрежа „Хлебни къщи”, а в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” старозагорци се насладиха на концерт на Смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев при Народно читалище „Родина–1860″. Там бяха разположени и изложбите „Интерактивен барок” на Марианжела Анастасова и „Следи във времето“ на Симеон Панайотов.

В Къща музей “Градски бит XIX в.” бяха показани накити от мъниста в експозиция, наредена от Таня Иванова и приятели.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн