Фойерверки над Античния форум и чудесна обстановка белязаха началото на Европейското първенство по Ушу в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
Европейското първенство по Ушу в Стара Загора стартира снощи с чудесна церемония по официалното му откриване. Тя се състоя на Античния форум. Времето бе благосклонно към това голямо събитие за Стара Загора и буреносните облаци, които цял следобед се сгъстяваха над града, в края на краищата го заобиколиха и в центъра на града не капна нито капка дъжд, въпреки че съвсем близо валя, и то здраво.

Малко преди 21.00 часа Античният форум се напълни с над 1000 гости и участници в Европейското първенство от 32 страни. Прозвучаха 25 каба гайди, на древното средище излязоха атрактивните воини от Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур, които впечатлиха присъстващите със своите демонстративни битки с истински лъкове и стоманени мечове, от които при ударите хвърчаха искри.

*
Участниците в откриването бяха поздравени от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. “Уважаеми приятели от целия свят, уважаеми гости, добре дошли в Стара Загора! За мен е голяма чест да открия този голям за Стара Загора форум. Искам специално да поздравя всички представители на федерацията по Ушу, благодарение на които се случи Европейското първенство в Стара Загора. Благодаря на организаторите, на всички участници. За нас е голяма чест да ви посрещнем, да ви покажем всичко, което Стара Загора притежава. Надявам се да изкарате добре тук, а ние – да се насладим на прекрасни моменти от вашия спорт. Искам да пожелая успех на всички участници – и нека най-добрите да победят” – каза Живко Тодоров. Той покани учаснтиците в първенството да се завърнат след това и като туристи в Града на липите.

*
С поздравление към състезателите, организаторите и домакините се обърна президентът на Европейската федерация по Ушу Реймънд Смит (Великобритания), който връчи юбилейни медали на основоположници, изтъкнати състезатели и дейци по случай 30-годишнината на федерацията.

*
“12 години поколения старозагорци, занимаващи се с Ушу, таяха мечтата в Града на липите да се проведе състезание от такъв ранг като днешното. Тази мечта вече е безспорен и радостен факт” – каза в поздравленито си председателят на организационния комитет Маноил Манев. На свой ред той също връчи подаръци – бойни мечове, спомен от Стара Загора, на вицепрезидента на МОК и президент на Световната федерация по Ушу г-н Ю Дзай Джин (Китай), на президента на Европейската федерация по Ушу Реймънд Смит (Великобритания) и на други високопоставени гости и представители на този спорт.

Официалната част завърши с празнични илюминации, които осветиха небето над Стара Загора. След тях присъстващите се насладиха на спектакъл на ансамбъл “Българе”, които възпроизведоха драматични моменти от вековната българска история.

Aтpa?тивни тexни?и пo?aзaxa дeмoнcтpaциoннитe oтбopи нa Kитaй и Pycия.

Първенството се провежда до 23 май (събота) в новата спортна зала “Иван Вазов”. Преди него започна “подгряващият” първи шампионат на Стария континент по Винг Чун.

Стартът му в Стара Загора съвпада и с отбелязването на 30-та годишнина на бойния спорт в Европа и неговия 30-ти конгрес. Участвие в турнира ще вземат 10 от най-добрите световни състезатели по ушу. България е представена с над 60 участници, като 22 от тях са от отбора в Стара Загора.

Състезанията ще бъдат за всички възрастови групи – от 12 години до ветерани. Те ще приключват всеки ден до 12 часа, за да могат щабовете и състезателите да участват в съпътстваща културна програма. Всички състезания ще бъдат излъчвани онлайн на сайта на европейската федерация по ушу.

Редът с високопоставените дейци на Световната и Европейската федерация по Ушу









#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн