Млад виртуоз от Стара Загора с Голямата награда от международен детски фестивал

STZAGORA.NET
*

*
Единадесетокласникът Стоян Караиванов от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора спечели Голямата награда в раздел „Класическа музика“ на Международния детски фестивал „Млади таланти“ в София. В него тази година взеха участие над 3000 души. В своята категория Стоян се пребори с 54 музиканти и състави.

Той спечели симпатиите на журито с авторската си композиция за акордеон „Музата“. Освен оригиналната пиеса на гала-концерта на лауреатите в НДК Стоян изпълни и „Соната № 2“ от Владислав Золотарьов. Впечатляващ е неговият музикален инструмент, който му позволява да изпълнява барокова, класическа и съвременна музика. Стоян е възпитаник на Здравка Андреева, преподавател по акордеон в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив.

Младият музикант се радва на овации още от 4-годишна възраст, когато застава пред пианото. Проявява интерес към цигулката, а акордеонът се превръща в изключително успешно средство за трупане на награди и призови места от престижни национални и интернационални конкурси. Неведнъж участва в международни майсторски класове на проф. Мие Мики – зам.-ректор на Университета за изящни изкуства в гр. Есен, Германия, и проф. Фридрих Липс – завеждащ катедрата по акордеон и баян в Руската музикална академия „Гнесин“ в Москва (РМА). След срещата си с българския акордеонист, професор Липс остава очарован от възможностите на Стоян и го кани да стане част от неговия клас в РМА.

Събитието бе организирано от Националния дворец на децата и МОН.

* * *
В рецензията си към композицията „Музата“ акад. проф. Петър Льондев, председател на Съюза на българските композитори (2011-2014), споделя: „Слушал съм този български музикант – виртуоз на акордеона, който впечатлява с красивата мелодия и богатата хармония на тоновете. В тази първа композиция от 5 нотни страници той разполага няколко теми, които си контрастират и така изграждат формата на произведението. Впечатлява също така ритмичното разнообразие на творбата – „The Muse“, както и майсторското разположение на акордовата структура “.

През есента на 2014 г. след покана от д-р Херберт Шайбенрайф, вицепрезидент на акордеонната организацията „Хармоника” в Австрия, талантът гостува на един от най-престижните международни акордеонни конкурси „COUPE MONDIALE” проведен в Залцбург, Австрия. Зад гърба си Стоян Караиванов вече има издадени три самостоятелни албума и подготвя четвърти. Стипендиант е на Фондация „Комунитас“ по проект „1000 стипендии“ за учебната 2014/2015 г.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн