Община Стара Загора ще издаде книга със спомените на старозагорски кметове

STZAGORA.NET
Д-р Евгений Желев: Мандатът на г-н Тодоров е успешен. Той има сериозен шанс за втори мандат

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна днес със седем от своите предшественици- д-р Евгений Желев (16 октомври 1999 – 26 ноември 2007), проф. Цанко Яблански (6 ноември 1995 – 16 октомври 1999), Антон Андронов (30 октомври 1991 – 6 ноември 1995), Тотьо Нанев (8 март 1988 – 9 февруари 1990), Стоян Стоянов (26 октомври 1990 – 30 октомври 1991), Купен Купенов (16 юни 1986 – 8 март 1988) и Кольо Георгиев (7 юни 1976 – 16 юни 1986).

Срещата се провежда по традиция в началото на всяка календарна година. На нея настоящият и бившите кметове на Стара Загора обсъждат текущите проблеми на общината, решенията по тях, коментират предприетите от страна на администрацията действия и резултатите от нейната работа.

По идея на Живко Тодоров през тази година Община Стара Загора ще издаде книга, в която ще бъдат събрани спомените на старозагорските кметове за минали събития. Всеки старозагорец трябва да има възможността да прочете за това как е градена и как се развива Стара Загора през годините, подчерта Живко Тодоров. Важно е да запазим паметта за поколения напред.

Според проф. Яблански съществува неписана приемственост в работата на администрацията и кметовете на Стара Загора, започнатото се продължава и умножава с годините, което дава видими резултати, особено сега, когато на разположение са средства от Европейския съюз. Той изрази мнение, че Живко Тодоров знае как да се възползва от тях и винаги се е вслушвал в изразените от бившите кметове мнения и направените препоръки по време на тези срещи, когато са в полза на общността.

“Най-важното е, че в града влезнаха пари. Благодарение на тях Стара Загора се промени осезаемо” – отбеляза Тотьо Нанев и предложи Общината да делегира експерти в помощ на бизнеса с цел по-ефективното разработване на нови европроекти. “Преди 1989 г. в Стара Загора събирахме по 150 млн. лв. данъци, а бюджетът ни беше 50 млн.” – припомни си той в отговор на интереса, проявен по темата от Живко Тодоров.

“На който и тукашен завод да се обадех, всеки веднага привеждаше исканата за развитието на Стара Загора сума. Пари имаше в изобилие, но не ни достигаха трудовите ресурси. По онова време нямаше дете, което да не ходи на детска градина и на училище” – допълни Кольо Георгиев.

Стоян Стоянов акцентира на необходимостта от по-голям контрол в усвояването на европейските средства.

Кметът Живко Тодоров уточни, че 2014-та година не бе лека поради смяната на три правителства, тежката и бавна работа на администрацията и спирането на средствата от ЕС, което попречи на разплащането с фирмите. Той съобщи, че вече е избран доставчикът на новите автобуси – “Шкода Соларис”, и до една седмица ще бъде сключен договор за производството им. Предстои пълна рехабилитация на тролейбусния транспорт, която включва изработването на телематиката, смяна на въздушно-контактната мрежа и токоизправителните станции. “Към месец май очаквам яснота каква част от спестените средства по ОП „Регионално развитие“ ще получим, които ще отидат за закупуването на нови автобуси и ремонт на междублокови пространства” – каза Тодоров.

Пред бившите кметове той разкри, че тази година започва изграждането на новото помещение на музея „Литературна Стара Загора“. Той ще бъде настанен в източната приземна част на сградата, в която сега е Регионална библиотека „З. Княжески“. Така ще завърши оформянето на единен културен център, заедно с библиотеката, операта, музея, форума, театъра и галерията, каза още Тодоров. Той изброи инфраструктурни проекти, които предстоят през годината, като пребазирането на детска ясла №2, преустройването на бившата детска градина в кв.“Зора“, подмяната на ВиК-мрежата в кв. „Самара-3“ и др. Европрограмите, които са до 2020 г., трябва да бъдат използвани и за изграждането на ВиК-инфраструктурата в кв.”Лозенец”, тъй като няма откъде другаде да се вземат толкова средства наведнъж за решаване на проблема.

Бившият кмет Купен Купенов изрази мнение, че трябва да се върви към модерна реализация на инвестициите, като проектите се обсъждат непрекъснато, за да бъдат подобрявани в хода на реализацията им. Той предложи и да се помисли не е ли възможно Регионалният музей да се развие като музей на историята и индустрията, каквито примери съществуват по света.

Община Стара Загора има специална програма за отбелязването през 2014 г. на 20-та годишнина от основаването на Тракийския университет, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова, която също участва в срещата.

* * *

Рано е още да се говори за кандидатури за местните избори наесен, каза след срещата д-р Евгений Желев, член на Изпълнителния съвет (политическото ръководство) на партия АБВ, в отговор на репортерски въпрос. “Мандатът на г-н Тодоров е успешен. Нещата, които се правят в града, се виждат от всички. Той има сериозен шанс за втори мандат. Добре е когато нещата вървят, да не си позволяваме като общност експерименти” – категоричен бе д-р Желев.

Във връзка с финансовата криза в МБАЛ “Проф. д-р Ст.Киркович” (Университетска) д-р Желев (който навремето бе изпълнителен директор на болницата, а впоследствие и министър на здравеопазването) подчерта, че задачата днес е да бъде направено всичко възможно за стабилизането й като структура. “Що се отнася до мен, аз ще използвам всички възможности, които имам в едно или друго качество, в едно или друго време да помогна за стабилизирането й” – каза той.

След казаното от него кметът Живко Тодоров отбеляза, че д-р Желев е част от екипа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. “Стара Загора има в негово лице свой представител на високо ниво, който ще помага на града и областта като цяло” – каза той. По отношение на болницата кметът коментира, че трябва да се подобри мениджмънтът й. “В момента текат постоянно лихви върху задълженията й и голяма част от парите отиват за погасяването именно на тези задължения. Заработката на “Киркович” е спаднала през последните месеци и години доста сериозно, което означава, че трябва да се заложи на работещи хора. Сегашното ръководство на болницата трябва да има това предвид и ако то не се случи, тогава ще трябва да се търсят други варианти. МБАЛ “Киркович” трябва да я има, да съществува и да не е в това състояние, а да стане образцова болница, каквато е била. Ние също ще бъдем ангажирани с програмата на болницата за излизане от тази ситуация. Бихме помагали и финансово, защото не мислим да оставим така това лечебно заведение. Първо трябва да се направи финансов план за излизане от ситуацията – да се погасяват задълженията, да са осигурени и заплатите, защото работещите медици искат да има сигурност. В момента трябва да се разбере това, че е нужно да се залага на работещи лекари, които носят след себе си пациенти и съответно приходи за болницата. Това е моделът, по който се работи. Другото са здравно неосигурените пациенти. Трябва да се търси някаква компенсация евентуално за тях, защото болницата генерира от това големи загуби. Знаете – “Лозенец” е наблизо, много пациенти са свързани постоянно по един или друг начин или с общинските диспансери, или с болницата. За тях не се плащат средства от държавата” – каза кметът.

Д-р Евгений Желев съобщи, че тъй като въпросът е и социален, в Министерството на труда и социалната политика се обсъжда възможността да се промени начинът на подпомагане, съответно с друг начин на заплащане на лечението на социално слабите. Би било по-добре да се поемат разходите за лечение на социално слабите и техните деца, отколкото да им се дават помощи само така, защото трябва да се дават – каза той.
#vvv

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Община Стара Загора ще издаде книга със спомените на старозагорски кметове”

  • Анонимен wrote on 22 януари, 2015, 16:55

    Господа,всичко това,което говорите е хубаво,но в Стара Загора няма заводи,а следователно и работа за младите хора!Чужди и наши фирми отвън не разкриват офиси ,както в други градове.Градинките не създават работни места!За това следва да помислите на първо място!Успех,все пак!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн