Внукът на генерал Гурко се поклони пред паметника на дядо си в Гурково

STZAGORA.NET

Внукът на генерал Гурко, Владимир Гурко (вдясно на снимката, заедно с кмета на общината Стоян Бонев), днес се поклони и положи цветя пред новооткрития бюст-паметник на прочутия си дядо в град Гурково. Преди 137 години дядо му, един от прославените командири по време на Руско–турската Освободителна война, е превел отряда си през Прохода на републиката и е освободил селището.

Стотици ученици и жители на общината посрещнаха потомъка на освободителя на града им.

Бюст-паметникът беше открит през септември миналата година, когато бяха отбелязани 40 години от обявяването на Гурково за град. Той е дарение от правителството на руската столица Москва, припомни кметът на Гурково Стоян Бонев.

Владимир Гурко е единственият жив внук от 6-те внуци на руския генерал. Роден е в Аржентина в семейството на руски емигранти, живял е в Китай, сега работи и живее в Париж.

Нито един от внуците и правнуците на генерал Гурко не е избрал служба в армията, разказа пред БТА Владимир Гурко. По-голямата част от потомците му днес живеят във Франция и се занимават с бизнес, но всеки един от тях пази в сърцето си паметта за руския генерал. Владимир Гурко е търговски директор на голяма френска компания и има партньори в цял свят. Но България за него остава много скъпа страна.

Румяна ЛЕЧЕВА, БТА
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн