Кметът на община Стара Загора Живко ТОДОРОВ: В Стара Загора не трябва да се усеща, че в държавата има криза

STZAGORA.NEТ
- Г-н Тодоров, 2015 г. е изборна година. Можем ли вече да кажем, че ще се кандидатирате за втори мандат?

- Възприемам работата на кмет като ангажимент към гражданите на тази община.

Мога да мисля за кандидатиране за втори мандат, само ако усещам подкрепата им

Ако старозагорци са удовлетворени от работата ми, ако имам доверието им, може да продължим съвместната си работа. За мен втори мандат не е и не може да бъде вариант на всяка цена. Има смисъл само, ако заедно всички можем да вървим напред и да осигурим развитие на този регион. В приемните ми дни, при разходките ми по улицата, при посещенията ми на различни обекти, във всеки разговор,

търся мнение, оценка, препоръка

Радвам се винаги, когато виждам, че сме успели да решим проблем, да направим живота по-добър, по-перспективен. Това ми дава сила.

- Каква ще е 2015 г. за община Стара Загора?

- Година на много работа отново!

- С тази Ваша фраза започваме всяка нова година от мандата Ви.

- Няма друг начин. Според мен,

днес всички ние доста сме се поразглезили

Нека погледнем назад – нима на предците ни им е било по-леко. И не само на онези, които са се борели за свободата си, които са възстановявали Стара Загора след клане и пожари, а дори и на бабите и дядовците ни. Та на мен дядо ми ми е разказвал как в неговата младост да имаш няколко одеяла е било признак на имане, как е вървял пеш километри посред зима до училище… Днес

искаме да се съизмерваме с Англия, с Германия…, но няма как това да стане бързо и без много работа

Те са били колониални държави и са създавали съвременния си бит тогава, когато ние сме били още под робство. Имаме много да наваксваме и това е причината винаги да говоря за много работа. Хубаво е, че имаме шанса това да се случва по-бързо, колкото и темпото да ни се струва недостатъчно.

Предстои ни тази година да довършим транспортния проект на Стара Загора

До средата на следващата година трябва да имаме изцяло обновен тролейбусен транспорт с нова контактна мрежа, монтирани нови токоизправителни станции, телематика, реконструирани спирки. Велоалеите ще бъдат довършени – в момента те са разкопани и се работи по тях. Със съдействието на министър Лиляна Павлова и благодарение на готовността ни със съответния проект, ще имаме шанс и дано го реализираме, да закупим и 55 нови автобуси.

Идеята е Общината да си върне собствеността върху обществения транспорт

Вече сме извършили нужната подготовка. Ако ние не бяхме си свършили работата добре – заварихме един парцелиран между фирми градски транспорт, обвързан с по 10-годишни договори, Стара Загора губеше завинаги възможността за нов транспорт, финансиран с европейски средства. Нямаше да имаме право да кандидатстваме по нито един проект, а

това са 30 млн. лв., които няма как Общината да извади

Ще имаме нов Младежки център, пребазирана детска ясла № 2 „Синчец“. Ще имаме нов парк с детски площадки, места за отдих и забавления. Ново кръгово движение на „Билла 1?, което ще разтовари трафика там. Ще имаме нов площад зад Универсалния магазин. Ще имаме още много ремонти на тротоари, улици, междублокови пространства…

Това ни очаква – работа за подобряване живота на хората. В Стара Загора не трябва да се усеща, че в държавата има криза, или поне усещането трябва да е минимализирано.

- Как работите с бизнеса?

- Изключително добре.

Бизнес организациите в Стара Загора са добри партньори на Общината

Стараем се представителите на малкия и средния бизнес при взаимоотношения с Общината да имат възможно най-малко проблеми, всичко да приключваме в срок.

Тази година ще се постараем значимо да подобрим още административното обслужване. Осигурили сме специалисти, които да завършат започнатото със софтуера на общината, за да бъдат адекватни, достъпни и бързи административните услуги по електронен път.

Такса смет в Община Стара Загора е една от най-ниските в страната. Сепариращата инсталация ще бъде открита през януари, а депото за отпадъци ще е готово до края на 2015 г., а това означава, че

няма да плащаме санкции и скъп боклук

Много се радвам, че по реализирането на строителни дейности по проекти в Стара Загора работят много местни фирми. В огромната част от другите общини изпълнителите са изцяло външни фирми. При нас не е така.

Повечето от емблематичните проекти са дело на старозагорски фирми

Сега и проектантите вземат активно участие при проектите за програмен период 2015-2020 г. С председателите на камарата на архитектите арх. Петър Киряков и на камарата на строителите Петко Балабанов работим много добре. Младите архитекти поеха проекта за централната градска част и направиха нещо забележително. Много добър е екипът за ул. „Пазарска“… Толкова много са проектите и работата, че едва ли ще има старозагорски архитект през следващите години, който да не участва.

Ще пуснем конкурси за концертната зала в Синдикалния дом и за парк „Аязмото“

- за и около бившия ресторант, за новата Спортна зала в парка, който правим на мястото на бившите артилерийски казарми… Няма как да изброя всичко. Ще реновираме плувния басейн изцяло, включително ще има трибуни, соларни панели. Ще се сдобием с различно и модерно съоръжение.

- На какво ниво е подготовката на Общината за програмен период 2015-2020 г.?

- Имаме пълна готовност. Да отварят програмите!

Веднага представяме проектите и започваме да работим

и да решаваме проблемите на хората. Много сгради ще бъдат санирани и обновени, улици, детски площадки, междублокови пространства… Ще променим градската среда така, че хората да се чувстват уютно. Наблягаме и на сигурността. Стара Загора е със сравнително ниски нива на престъпност, но темата за сигурността е приоритет за гражданите.

Ще въведем видеонаблюдение в града

- имаме проект, с който ще кандидатстваме.

- Не Ви ли натежа кметската работа – започна с много проблеми, спомням си първото ни интервю в първите дни на мандата Ви.

- Хубавото е, че три години по-късно проблемите са в миналото. Изплатихме старите заеми. Бяхме засипани в началото

със закъснели плащания по договори, със загубени дела, с какви ли не проблеми

Поставени бяхме в неловка ситуация с проекта за кв. „Железник“, сериозен проблем и напрежение бе заложено с незаконното строителство, особено в парк „Борова гора“, където съборихме къщите. Канализацията в кв. „Кольо Ганчев“ не работеше заради проблем в колектора, който отива в пречиствателната станция и сега заедно с Водния проект оправяме и това.

Сега нещата са подредени.

В момента финансовото състояние на Община Стара Загора е много добро

Единственият кредит, който сме теглили, е по програма „Джесика“ за изграждането на новия пазар, и той безпроблемно се изплаща от функционирането и печалбите на самия пазар. Всичко друго сме направили и правим с осигурени отвън средства по проекти и точно така трябва да бъде. Това е възможността да догонваме по-бързо развитите страни и сме длъжни да се възползваме максимално от този ресурс.

Искам да оставим нещо след себе си, и то в обществен интерес

Това продиктува решението да построим нова детска градина до ОД МВР, вместо да продадем парцела, да откупим ресторант „Аязмото“, да намалим средствата, които плащаме за чистота, да създадем ясни и открити процедури за кандидатстване по проекти,

да оберем негативите от всички неправителствени организации с разрушаването на незаконните къщи…

Всички наши действия обаче са продиктувани от обществения интерес и имахме абсолютната подкрепа на гражданите.

- Ще бъдат ли разрушавани и други незаконни къщи?

- Да. Ще продължим да прилагаме закона.

- Как празнувахте Коледа и Нова година?

- Коледа със семейството, Нова година с приятели извън града. Всеки има нужда понякога да избяга на тихо, на различно място. Проблемът е, че съм такъв човек, че

ако три дни нищо не правя, ми става зле

Адреналинът на работата ме зарежда. От него идва оптимизмът ми, чувството за удовлетвореност. Натоварването е важно за мен, то ми е като храна.

- А късметът, който Ви се падна от новогодишната баница – бебе?

- Дай Боже, това е хубав късмет!

Източник: НБП, Живка КЕХАЙОВА
#vvv

spodelime.com

2 коментари on “Кметът на община Стара Загора Живко ТОДОРОВ: В Стара Загора не трябва да се усеща, че в държавата има криза”

  • Б. БИНЕВ wrote on 13 януари, 2015, 16:27

    Браво на кмета, да продължава в същият дух. Тандемът му с председателя на Общинския съвет Емил Христов е страхотен. Единият с помощта на другия могат да постигнат много за града ни!

  • Мария Пенчева wrote on 16 януари, 2015, 10:19

    Работят много добре и няма защо да си тьрсим нов кмет засега – така мислят мнозина, с които споделям.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн