Изпуснатите води на езеро “Загорка” оголиха бракониерски мрежи

STZAGORA.NEТ


Поне две хрилни мрежи на бракониери “изплуваха” от езеро “Загорка” в Стара Загора, след като водите му бяха изпуснати тези дни за ремонт на изпускателния кран и почистване. Едната мрежа е с едро око на плетката, като за големи шарани, според това, което се вижда. Била е вързана за камък под водното ниво, за да не се вижда, и вероятно уловът е бил ваден нощно време.

В района на моста в северната част на езерото пък от дъното са извадени десетки автомобилни гуми, които някой някога редовно е разтоварвал директно от пътя. Така гумите привидно са изчезвали, но са задръствали езерото. Неизвестен брой от тях все още лежат в тинята около моста.

Дълбочината на езерото е малка в западната, северната и източната част – около метър, метър и половина, и по-голяма в южната част около преливника – до 2,50-3 метра, стана ясно след изпускането на водата. На част от площта на дъното е останала малко вода, в която плуват стотината патици в “Загорка”. По дъното в северната част от езерото се виждат загиващи големи речни миди. Изпуснатата вода е оголила дъното и на по-дивото и обрасло с тръстика малко езеро оттатък пътя.

Говори се, че рибата от езерото е запазена за продажба, но не успяхме да се свържем с председателя на клуба по спортен риболов Валентин Тотев, за да потвърди. На едно място от брега се виждат големи люспи от почиствана риба.

Водата от езерната чаша се изтича надолу по река Бедечка през дупка в дъното, препречена с изкривени железни пръчки. До нея се вижда гумена лодка и вероятно точно там е проблемът, който чака ремонт.

Източената вода очерта и мащаба на задръстването на езеро “Загорка” с тиня. Наносите могат да бъдат премахнати или чрез изгребване, което е по-скъпият вариант, или чрез изсмукване със специални драги.



















#gerb

споделяне във facebook

3 коментари on “Изпуснатите води на езеро “Загорка” оголиха бракониерски мрежи”

  • Цветан Панчев wrote on 12 януари, 2015, 8:50

    Много ясно че имаше мрежи, но не за улов а да разделят рибата в езерото. Помислете защо шараните се въртяха само около моста :) и там беше забранено да се лови. След като не сте наясно защо пишете такиви големи и неверни статии.

  • admin wrote on 12 януари, 2015, 18:10

    Разделяне на рибата с хрилни мрежи? Това е нонсенс. Знаете ли какво се случва с един шаран, когато се наниже на такава мрежа? Вероятно рибата е била разделяна с някакви мрежи, но едва ли с тези, които са заснети в случая. Хрилните мрежи са бракониерски инструмент. Не стават за разделяне на рибата.

  • Шарко wrote on 12 януари, 2015, 23:24

    Е как да не стават ?! След като се излови рибата се разделя между членовете на охраната


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн