Кои важни неща каза Борисов – за опасностите пред България, за службите, за банките

STZAGORA.NET
Няколко съществени неща каза премиерът Бойко Борисов в интервюто си днес на живо пред Диана Найденова по Нова тв.

За тероризма и опасностите за България

Първо, по повод атентата в Париж той каза, че в България много лесно нещата могат да излязат извън контрол. И у нас се нагнетява страшна омраза, чуват се всякакви негативни коментари и от специалисти. Много бих искал ако мога по някакъв начин да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Много лесно може и в България нещата да излязат извън контрол, заяви премиерът.

Второ, той каза, че сблъсък ще има. Имаме Косово, Сирия, Либия, Египет, имаме на по-малко от 2 000 км от нас най-ужасната организация в тази посока. Много лесно може да се мине и в България, нещата да излязат извън контрол.Сблъсък, за съжаление, ще има. Всички трябва да сме съпричастни със случилото се във Франция и да се опитаме да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо.

Той обясни, че много години се е занимавал с темата тероризъм. И два пъти повтори, че лидерите на терористите “са много умни хора, за съжаление деструктивни и пагубни – хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места, за да създават паника, хаос, нов ред

За съдебната система

Премиерът хвърли камък в градината на френския посланик, като каза, че е лесно да се критикува българската съдебна система, но покрай атентата се видя, че и френската има слабости – единият от терористите е получил много лека присъда и резултатът се видя.

За охраната на границата и Плевнелиев

Борисов разкритикува и изявлението на президента Плевнелиев срещу идеята армията да охранява границата. Той проверил и се оказало, че и в Гърция, и в Турция армията участва активно в охраната на границата. И ние не сме вдигнали дипломатически скандал. Така че моля да не се говори, че ще има дипломатически скандал с Турция, остро каза премиерът. После на директен въпрос за президента отговори, че го разбира – явно Плевнелиев като главнокомандващ се грижи армията да не се подлага на допълнителен риск.

Около стотина обучени шофьори с високо проходими машини ще бъдат изпратени по границата да возят командированите там полицаи засега.

За “полицейщината и фидосовщината”

ГЕРБ се е променила и си е поправила грешките, обобщи Борисов. Много се говореше за полицейщината и фидосовщината в партията и макар че нищо не се доказа, остана лош оттенък. Затова са направени промените в ръководството на партията.

За службите

Запитан за качествата главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, Борисов каза, че трябва да бъдат оставени в тази ситуация да си докажат качествата. Напомни, че той е назначил Писанчев за зам.-шеф на ДАНС в предишния си мандат. Службите са като ветропоказател спрямо политическата обстановка, каза премиерът и при слабо ръководство работят слабо. При слаб премиер като Орешарски, слаби министри, как да работят, реторично запита той.

В последните дни службите работиха много активно, справиха се добре. Имаше казус, който беше решен. За някои неща не е добре да се говори. Само искам да кажа на вас и зрителите, че те се справиха много добре и свършиха много работа, обясни Борисов.

За банките

Държавата подпомага частни банки, за да нямат проблеми като КТБ. Правителството на Орешарски не направи нищо и КТБ падна, даде пример Борисов, но отказа да уточни кои банки са подпомогнати.

За цената на тока

Той съобщи, че от един месец се водят преговори с американските ТЕЦ за намаляване на цената на тока от тях. Със санирането на панелките сметките ще паднат с 40%, ако това го бяха правили тези 25 години ние сега щяхме да събираме пари и само да даваме пенсии, каза той. Нашето правителство даде 50 млн. коледни надбавки на пенсионерите – повече от БСП. Ние увеличихме пенсиите и като дойдохме на власт, и на тръгване, обясни той.

За еврофондовете

Премиерът клъцна и Мая Манолова. Ние върнахме 8 млрд. еврофондове. Да не се опитва сега Мая Манолова да лъже, че заради ГЕРБ са спрени фондовете – дойдохме и след 15 дни ги върнаха, обясни Борисов.

За Цветан Василев

На въпрос има ли и негов подарък за Цветан Василев сред картините, които бяха изнесени от КТБ в НИМ, премиерът отговори с категорично “Не”. Цветан Василев е бил банкер много преди аз да помисля да се занимавам с политика, каза още той.

Ще иде ли в Париж?

Запитан дали ще отиде на шествието в Париж, Борисов даде доста любопитен отговор. От една страна е добре да се отиде, за да се изкаже подкрепа на Франция, от друга това крие рискове. Тук бе прекъснат от Диана Найденова, която го попита: “Да или не?”. Премиерът каза, че ще говори със службите и ще преценят заедно дали да отиде. Така и не се разбра дали говори за обща опасност, защото на едно място ще се съберат много европейски лидери или за някаква конкретна информация за опасност.

(24 часа)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн