Ева Паунова пред БНР: Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции със САЩ ще подпомогне малкия бизнес у нас

STZAGORA.NET
На 8 януари 2015г. в интервю за обзорното предаване на БНР “Нещо повече” българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова коментира решението на Европейската комисия да публикува голям брой документи, които излагат преговорните позиции на ЕС по редица теми в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за което в момента се водят преговори със САЩ. Тя припомни, че този безпрецедентен акт е част от обявената от ЕК в края на ноември инициатива за прозрачност, която има за цел да повиши информираността на европейските граждани за бъдещото споразумение. Българският евродепутат също подчерта, че осигуряването на публичен достъп до преговорните документи свидетелства за силния ангажимент на европейските институции да създадат основата за информиран публичен дебат, който се основава на конкретни факти и аргументи, а не на догадки и спекулации. “Още на 9 октомври Съветът реши да премахне класификацията на указанията за преговори. Голяма заслуга за това има и Европейският парламент, който многократно приканва за подобен ход.”

В отговор на въпрос от водещия г-жа Паунова изрази мнението, че намаляването на бюрократичните пречки пред търговията със САЩ може да открие нови хоризонти за много български предприятия, особено на малките и средни такива, за които привеждането в съответствие с различните стандарти от двете страни на Атлантическия океан често е свързано с непосилни разходи. Българският евродепутат обърна внимание и на геополитическите аспекти на споразумението: “През последните години преките чуждестранни инвестиции в българската икономика спаднаха значително. Това се дължи както на вътрешни фактори като липсата на политическа стабилност в страната по време на предишното управление, така и на несигурността, произтичаща от конфликтите в близост до нашата територия. В този контекст е важно да се създадат условия за увеличаване на притока на инвестиции в българската икономика.” Според нея страната ни трябва да отстоява своя интерес, като активно участва в преговорния процес със собствена позиция.

Ева Паунова е член на Делегацията за връзки със САЩ към Европейския парламент. През декември месец миналата година българският евродепутат проведе среща с главния преговарящ на САЩ по трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Дан Мълейни. Основна тема на дискусията по време на дипломатическото посещение във Вашингтон беше ролята на ТПТИ за малки държави с отворени икономики като България.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн