Шахматен турнир под егидата на Москва събра млади шахматисти в Стара Загора

STZAGORA.NEТ


Шахматен турнир за младежи бе открит днес в Стара Загора. Негов инициатор е Културно-деловият център “Дом на Москва в София”, с подкрепата на Правителството на Москва, а на местна почва организатори са Руски клуб – Стара Загора с председател Ирина Минева и Шахматен клуб “Траяна 2011″ с председател Боян Тонков. Участват 18 млади шахматисти от Стара Загора, Казанлък и Раднево.

Победителите в регионалния кръг ще участват на 5 декември в националния кръг, който ще се проведе в София. Домът на Москва в София е осигурил купите, медалите и парични награди за заелите 6-те призови места. Пътуването и отсядането в хотел на класиралите се за националния кръг също ще бъдат на разноски на инициаторите на турнира. “Домът на Москва в София се обърна към няколко силни руски клуба в страната. Освен в Стара Загора, още два такива турнири се провеждат в столицата и в Благоевград. В тях няма такса за участие” – съобши Ирина Минева.

Турнирът бе открит от зам.-кмета на Община Стара Загора по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Тя изрази задоволство от това, че в него е обхваната нестандартна възрастова група участници – от 15 до 29 години, което дава възможност за привличането в него на широк кръг състезатели. “Трябва да подкрепяме този интелектуален елит и пожелавам следващите турнири да бъдат с още по-масово присъствие” – каза Иванка Сотирова.

Турнирът се играе по Швейцарската система в 7 кръга, като съперниците се определят по жребий. Времето на партиите е ограничено до 20 минути. Той се провежда в залата на ул.”Захарий Княжески” 81, в която преди години се помещаваше Кино-фото клубът. Тя е предоставена на старозагорските шахматисти за безвъзмездно ползване от Община Стара Загора през месец май тази година. В Шахматен клуб “Траяна 2011″ тренират 80 любители на древната игра срещу символична месечна абонаментна такса – по 2 лева за ученици и пенсионери, и 4 лв. за работещи. Официалното му откриване е насрочено за пролетта на 2015 г.





#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн