Фотоизложба в Стара Загора ще представи древна и съвременна Армения

STZAGORA.NET

На 25 ноември 2014 г. (вторник) от 18:00 часа на първия етаж в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора ще бъде открита фотоизложба “Древна и съвременна Армения”.

Организатори са почетният консул на Република Армения в Пловдив, Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески”, Фондация „Аракс” и арменската общност в Стара Загора.

Изложбата е създадена по идея на г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Армения в Пловдив, и включва 40 постера. През 2012 г. той организира фотопленер в Армения на двама любители фотографи – Милко Илиев и Христо Димитров, които никога преди това не са били там. Единият от авторите на изложбата, фотографът Христо Димитров, спечели златна купа в раздел „Архитектура” на конкурса Humanity Photo Award със снимките си в манастирите Гехарт и Нораванк. Той се конкурира с 4480 фотоса, от които само 60 бяха допуснати до финал на международния фотоконкурс под егидата на ЮНЕСКО в Пекин през 2014 г.

Съвременна Армения е малка част от Велика Армения, разположена на Арменското плато от далечна древност. Арменската нация, връстница на шумерите и египтяните, запазва и досега автентичната си култура и традиции, своята уникална и непроменена писменост от 405 г. и е първата в света, приела християнството за своя държавна религия.

Част от уникалните обекти, включени в изложбата, са:

* Патриаршеската катедрала Ечмиадзин от 303 г. (на първата снимка)
* Древният скален манастир Гехард, вкопан в скалата, паметник защитен от ЮНЕСКО.

* Матенадаран, книгохранилище, съхраняващо в много добро състояние голямо количество образци на писмената култура на древни народи, коити отдавна са изчезнали.
* Пергаменти от асирийската, елинската, римската култури.

Изложбата ще остане в библиотеката до края на 2014 г.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн