Акценти от отчета на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за 2014 г.

STZAGORA.NET
Уважаеми дами и господа,

През 2012, 2013 и 2014 г. Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лв. Днес може да посочим, че за този период постигнахме максимума по европейските програми. Това бе изключително важно, защото чрез осигуряването на свеж финансов ресурс от еврофондовете, наложихме бърз темп на развитие на общината, нещо което е невъзможно да бъде постигнато само чрез общинския бюджет.

Основната ни цел през изминалите три години бе ускоряването на работата по проектите с европейско финансиране и подготовката за новия програмен период 2014-2020 г. Към днешна дата Община Стара Загора има висока степен на готовност и може да кандидатства веднага по различни оперативни програми.

I. РАБОТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

1. Едно от най-големите предизвикателства през 2011-2012 г. бе завършването на проекта “Подобряване физическата и жизнена среда в кв. “Железник”, на обща стойност 4 048 612 лв., от които 734 037 лв. собствен принос на Общината.
Неустойката, която Община Стара Загора наложи на изпълнителя за закъснението по договора и недобре свършената работа е в размер на близо 3,7 млн. лв. санкция, която до
момента няма аналог в страната.

2. В началото на 2014 г. бе завършен проектът “Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”, на обща стойност 4,3 млн. лв., от които 214 000 лв. е съфинансирането от Общината. Днес форумът е естествена сцена за театрални и куклени представления, оперни спектакли, концерти, възстановки, кинопрожекции и др. Той е любимо място за срещи и отдих на старозагорци.

3. Един от най-важните реализирани проекти в периода 2012-2014 г. е: “Модернизация на отделение по лъчелечение към „Комплексен Онкологичен Център – Стара Загора”. Той е на обща стойност 6 657 862 лв., от които 310 709 лв. е съфинансирането от Общината. Проектът включва преустройство на съществуващите болнични сгради на Онкологичния център и изграждането на нова пристройка за модерната апаратура за лъчелечение. Внедрен бе мултимодален линеен ускорител от най-ново поколение за лечение на пациенти от цяла Южна България.

4. Проект “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора” е на обща стойност: 28,9 млн. лв., от които 698 000 лв. е съфинансирането от Общината. Проектът трябва да приключи през юли 2015 г. В процес на доставка са: 14 бр. нови тролейбуса; специализиран автомобил за поддръжка на въздушно-контактната мрежа; ремонт и доставка на техника за тролейбусното депо; изграждане и въвеждане в експлоатация на контролен информационен център; внедряване на интелигентна транспортна система; велоалеи – общо 7,8 км.; рехабилитация на контактна тролейбусна мрежа; ремонт на автобусни спирки.

5. Проект „Интегриран воден проект за Стара Загора” е на обща стойност: 40,4 млн. лв., от които 1,2 млн. лв. е съфинансирането от Общината. Той трябва да приключи до края на 2014 г. Чрез него стана възможно изграждането на канализационна и водоснабдителна мрежа в кв. АПК, довършването на канализационната мрежа на квартал „Кольо Ганчев” – запад, доизграждането на канализационната мрежа на с. Богомилово, изграждането на събирателни и дъждоприемни шахти, сградни отклонения и др.

6. Проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора” е на обща стойност 52 млн. лв., от които 1,2 млн. е съфинансирането от Общината. Проектът трябва да бъде приключен в края на 2015г.
Община Стара Загора е водеща организация и бенефициент по проекта. Партньори са всички останали 10 общини от област Стара Загора и Община Твърдица, както и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора”, в което членуват тези общини.

7. Проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен” е на обща стойност: 7,5 млн. лв.
По проекта са закупени и доставени 8 бр. нови тролейбуси за нуждите на обществения транспорт в Стара Загора.

8. Проект “Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора” е на обща стойност 9,4 млн. лв. Първи етап: 4,9 млн. лв., от които 249 хил. лв. е съфинансирането от Общината. Вторият етап предстои през 2015 г.
Проектът включва цялостна рехабилитация на основни улични артерии в Стара Загора: ул. „Генерал Столетов” и ул. „Христо Ботев” – общо 5.5 км основно ремонтирана улична мрежа, с подменени пътни настилки, тротоари, шахти и маркировка. Благоустрояване на 2 парка с обществено значение, вкл. изграждане на нови детски площадки – комбинирани за деца от 0 до 3 год. и за деца от 3 до 12-годишна възраст, отговарящи на изискванията за безопасност: градинка „Св. Игнатий Старозагорски” (до баня „Пиперка”) и градинка „Берое”. Подобрена е близо 20 000 кв. м паркова среда. Изградени са 4 детски и 2 спортни площадки за обществено ползване в междублокови пространства между улиците “Ген. Столетов” № 100, “Граф Игнатиев” № 51, 53, “Подполковник Калитин” № 79, 85 и между улиците “Христо Ботев”, “Любен Каравелов”, “Стефан Караджа” и “Братя Жекови”. Вторият етап на проекта, който ще се изпълнява до средата на 2015 г., включва цялостна реконструкция на по-малки улици и междублокови пространства, изграждане на детски площадки и др.

9. Проект “Подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие за град Стара Загора”, на обща стойност 780 450 лв., вкл. съфинансиране от Общината: 48 900 лв. Разработен е Интегриран план за развитие на град Стара Загора за периода 2014 г. – 2020 г., съгласно който са определени три зони за въздействие в града, в рамките на които през новия програмен период 2014 г. – 2020 г. ще се реализират конкретни проекти на обща стойност до 752 000 лв.

10. Проект “Създаване на проектна готовност за кандидатстване на Община Стара Загора по ОПРР за периода 2014 – 2020 г.“, на обща стойност 1,2 млн. лв., няма съфинансиране от Община Стара Загора. Проектът включва обследване за енергийна ефективност, изготвяне на технически паспорт и изготвяне на работен инвестиционен проект за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградите на:

* СОУ „Железник”;
* ГПЧЕ „Ромен Ролан”: училищна сграда, зала по борба и покрит плувен басейн;
* ПМГ „Гео Милев”;
* ОДЗ № 58 „Звездица” – кв. „Железник “;
* ОДЗ № 1 „Звънче” – кв. „Три чучура – север”;
* Център за образование и квалификация /езикова школа/;
* Обект за културна и обществена дейност (бившия пионерски дом);
* Драматичен театър „Гео Милев”;
* Художествена галерия.

Изготвяне на 19 работни инвестиционни проекта за реконструкция, благоустрояване и подобряване физическата среда на:

* ул. „Пазарска” (от ул. „Цар Иван Шишман” до градина „Ал. Стамболийски”);
* ул. „Св. Княз Борис” (от ул. „Отец Паисий” до бул. „Патриарх Евтимий”);
* ул. „Ген. Гурко” ( от ул. „Отец Паисий” до бул. „Патриарх Евтимий”);
* ул. „Граф Игнатиев” (от ул. „Димитър Наумов” до бул. „Патриарх Евтимий”);
* бул. „Руски” (от ул. „Августа Траяна” до ул. „Герасим Папазчев”);
* бул. „Митрополит Методий Кусев” (от бул. „Г. Столетов” до бул. „Славянски”);
* ул. „Х. Димитър Асенов” (от ул. „Августа Траяна” до ул. „Герасим Папазчев”);
* ул. „Г. С. Раковски” (от ул. „Августа Траяна” до ул. „Св. Княз Борис”);
* ул. „К. Ганчев” (от ул. „Августа Траяна” до бул. „Славянски”);
* ул. „Цар Иван Шишман” (от ул. „Августа Траяна” до бул. „Славянски”);
* площад „Берое”;
* обслужващи улици – южно от ж.п. терена – до ул. „Михаил Хаританов”);
* ул. „Промишлена” (от ул. „Войвода Стойчо Черногорски” до бул.„Патриарх Евтимий”);
* ул. „Войвода Стойчо Черногорски” (от кръстовището с бул. „Анастасия Тошева” до бул. „Патриарх Евтимий“);
* улична мрежа в кв. „Казански”;
* улици в кв. „Три чучура” (юг);
* улична мрежа в кв. „Три чучура” (север – до бул. „Цар Симеон Велики”);
* пешеходна зона по бул. „Цар Симеон Велики”– от ул. „Хаджи Димитър Асенов” до бул. „Патриарх Евтимий”;
* площадно пространство около сградата на Община Стара Загора.

Изготвяне на 7 работни инвестиционни проекта за паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на:

* „Станционна градина”,
* градина „5-ти Октомври” /Градска градина/;
* градина „Александър Стамболийски” /Парк Алана/;
* парк „Митрополит Методий Кусев”;
* парк на територията на Военен терен, кв. 334а /бившите артилерийски казарми/, намиращ се южно от бул. „Цар Симеон Велики” и западно от ул. „Одринска епопея”;
* междублоково пространство, намиращо се между ул. „К. Ганчев”, ул. „В. Левски”, бул. „Ген. Столетов” и ул. „Господин Михайловски”;
* междублоково пространство в кв. „Казански”, бл. 29 и бл. 16.
Изготвяне на работен инвестиционен проект за реконструкция на надлез над жп линия и бул. „Славянски”.

11. Проект „Античното наследство на Тракия” е на обща стойност 470 хил. лв., от които 14 хил. лв. е съфинансирането от Общината. Партньори са Община Нова Загора и Община Раднево. Целта на проекта е да се популяризират културно-историческото наследство и туристическите обекти в региона. Разработени са туристически пакети, за един, два и три дни, „Балнео, Спа и Уелнес” пакети, пет и седемдневни пакети “Зелено училище” и др. Изработени и разпространени са информационни, маркетингови и рекламни материали и реклама в медиите, изработен е рекламен филм със субтитри на английски, немски и румънски език, два телевизионни клипа и два аудио-клипа и др.

12. Проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в Община Стара Загора”, на обща стойност 4,7 млн. лв. без съфинансиране от Община Стара Загора. Построени са 7 центъра от семеен тип за настаняване на деца. Сградите са нови, двуетажни и разполагат с чисто ново обзавеждане, оборудване и необходимите съоръжения за отглеждане на деца с увреждания. Всеки център разполага със самостоятелно дворно пространство и детска площадка.

13. Проект “Заедно напред” е на обща стойност 143 хил. лв., няма съфинансиране от Общината. Изпълнението на проекта включва провеждане на извънкласни форми на обучение за интеграция на ученици от етническите малцинствени групи в І-во ОУ „Г. Бакалов” в Стара Загора и създаване на клубове по интереси.

14. Проект „Помощ в дома за лица с увреждания в Община Стара Загора” е на обща стойност 235 хил., няма съфинансиране от Общината. Предоставят се социални услуги в домашна среда за потребителите, съобразно индивидуалните им нужди. Потребители на услугата са лица с трайни увреждания – 90% и над 90% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и деца с 50 на сто или над 50 на сто вид и степен на увреждане – общо по проекта се обслужват 73 потребители. Назначени са 36 лични асистенти, всеки от които полага грижи за минимум двама потребители, в рамките на 8 часов работен ден.

15. Проект „У дома, а не в дом” е на обща стойност 729 хил. лв., няма съфинансиране от Общината. Изпълнява се от есента на 2014 г. до октомври 2015 г.
Разкриване на социални услуги в новопостроените по ОПРР 7 бр. центрове за настаняване от семеен тип за деца. Наемане на персонал, ангажиран в услугите за деца и младежи, който ще вземе участие в специализирано обучение, осигурено по проект „Детство за всички”.

16. Проект „Обучение на служителите в Община Стара Загора за повишаване на административния капацитет” е на обща стойност 87 хил. лв., няма съфинансиране от Общината. Изпълнението му приключи през месец май 2014 г.

17. Проект „Повишаване квалификацията на служителите за постигане на по-ефективна администрация” е на обща стойност 119 хил. лв., няма съфинансиране от Общината. Проектът е в процес на изпълнение до есента на 2015 г.

18. Проект „Изграждане на областен информационен център Стара Загора” е на обща стойност 669 хил. лв., няма съфинансиране от Общината. Партньори са Областна администрация – Стара Загора и Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР).

19. Проект „Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез изграждане на противопожарна кула в землището на с. Борилово, община Стара Загора” е на обща стойност 501 хил. лв., няма съфинансиране от Общината.
Периодът на изпълнение е до пролетта на 2015 г. и включва изграждане на противопожарна кула в землището на с. Борилово за наблюдение и опазване на горското богатство от пожари.

II. НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ

Проект „Красива България”, МТСП:

* Ремонт на Дом за възрастни хора в с. Старозагорски минерални бани, на обща стойност 519 хил. лв.
* Създаване на Център за временно настаняване на бездомни лица в гр. Стара Загора, на стойност 206 хил. лв.
* Ремонт на Народно читалище „Св. Климент Охридски” в Стара Загора, на стойност 298 хил. лв.

III. ПРОЕКТИ, КОИТО СА РЕАЛИЗИРАНИ ИЛИ СА В ПРОЦЕС НА РЕАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ ДРУГИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ И ПРОГРАМИ:

А) По линия на Международен Фонд Козлодуй (МФК), Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕТ)

1. Проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност“ в:

* Пето основно училище „Митьо Станев”, гр. Ст. Загора;
* Средно общообразователно училище „Максим Горки”, гр. Ст. Загора;
* Целодневна детска градина № 7 „Светулка”, гр. Ст. Загора;
* Целодневна детска градина № 20 „Мир”, гр. Ст. Загора.

Общата стойност на проекта е 2,6 млн. лв., от които 1, 3 млн. лв. е съфинансиране от Общината.

2. Проект “Енергийно-ефективна реконструкция на общинско улично осветление на територията на община Стара Загора” е на обща стойност: 2,5 млн. лв., няма съфинансиране от Общината. Периодът на изпълнение е до 2016 г., като проектът се управлява от МИЕТ. Проектът включва енергийно-ефективно реконструиране на уличното осветление в общината, с което ще се постигне с над 40% намаляване на разходите за електроенергия.

Б) Фонд за градско развитие на инициативата JESSICA, Министерство на регионалното развитие е на обща стойност 2,7 млн. лв. Изградена бе метална конструкция с ново покритие, стъпала между двете нива на общинския пазар, нова настилка за общо 1 758 кв. м площ на пазара. Финансирането е под формата на две кредитни линии: нисколихвен кредит от 900 000 лв. с лихва от 1,6% и банков заем в размер на 920 000 евро с прогнозен лихвен процент – до 7% на годишна база.

В) Световна банка за възстановяване и развитие, Министерство на труда и социалната политика, Дирекция „Социално включване”

1. Проект “Изграждане на Общностен център за социална подкрепа в град Стара Загора”, намиращ се на ул. „Подполковник Калитин” № 28 е на обща стойност 1, 5 млн. лв., от които 260 хил. лв. съфинансиране от Общината.
Предстои откриването на нова двуетажна целодневна детска градина № 5 „Мечо Пух” с места за 100 деца, разпределени в 4 групи. Обособено е дворно пространство с цветни катерушки, пързалки и пясъчници. 30% и повече от местата във всяка от четирите групи са определени за деца в риск: деца с увреждания, деца със специални образователни потребности, деца – сираци и полусираци, деца с неизвестен родител, деца от уязвими общности и др.

Г) Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство, програма „Деца и младежи в риск”

1. Проект “Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора”, на обща стойност 2,7 млн. лв., няма съфинансиране от Общината.
Проектът е в процес на реализация и включва реконструкция, ремонт и преустройство на сградата на бившето кино „Жельо Диманов”. Ще бъде създаден и сертифициран Международен младежки център за работа с младежи в риск в две основни направления – международен обмен и неформално обучение и занимания в клубове по интереси.

IV. ПРОЕКТИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ОБЩИНСКИЯ И ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ:

1. Монтиране на осветление и информационно електронно табло на стадион „Берое” и обновяване на лекоатлетическата писта, на обща стойност 2 млн. лв. Средствата са осигурени от държавния и общинския бюджет през 2012 и 2013 г.

2. Монтиране на ново, енергоспестяващо и художествено осветление на обществени сгради и обекти в гр. Стара Загора, на обща стойност 1,1 млн. лв. Средствата са осигурени от общинския бюджет през 2013 и 2014 г.
Проектът включва поставянето на художествено осветление на паметник “Васил Левски”, в парк „Зеленият клин”, на паметника “Птица феникс” на площада пред Общината и Храм „Св. Николай”. С нови енергоспестяващи лампи е осветена и ул. „Христо Ботев”.

3. Изграждане на нова спортна зала „Иван Вазов” в гр. Стара Загора, на обща стойност 2,4 лв. Финансирането е от държавния и общинския бюджет. Залата бе построена и открита през 2013 г. Тя разполага с 518 места за зрители и е подходяща за мащабни мероприятия. Спортното съоръжение подпомага дейността на десетки спортни клубове в Стара Загора.

4. Изграждане на нова целодневна детска градина № 6 „Камбанка” в Стара Загора, на мястото на бившата вечерна гимназия. Проектът е на обща стойност 1,6 млн. лв., като финансирането е чрез целева субсидия от държавния бюджет и общински средства. Построената в центъра на града детска градина е с капацитет 100 деца, разпределени в 4 групи. Сградата е двуетажна, снабдена с дворно пространство с пясъчници за игра, с цветни катерушки и пързалки.

5. Цялостен ремонт на бул. „Цар Симеон Велики“ и обновяване на тротоари в Стара Загора, на обща стойност 6,2 млн. лв., от които:

* 2,5 млн. лв. – бул. „Цар Симеон Велики“
* 2,6 млн. лв. – обновяване на тротоари – през 2013 г.
* 1,1 млн. лв. – обновяване на тротоари от началото на 2014 г. до края на октомври 2014 г.

6. Изграждане на нов парк в западната част на Стара Загора на територията на бившите артилерийски казарми. Общата стойност на проекта е 4,4 млн. лв. Финансирането е от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” за 2014 г. Дейностите включват: изготвяне на работен проект, изпълнение на строителството – паркоустрояване и благоустрояване на терен с обща площ от 70 дка; озеленяване – извършване оценка на съществуващата растителност, запазване на част от нея; проектиране и изпълнение на подходящо оразмерени зелени площи, включващи богат набор от декоративни растителни видове; обособяване на площи за спорт, с игрища за минифутбол, баскетбол, бадминтон, волейбол, тенис на корт и др.; създаване на зони за развлечения, атракции, открити изложбени площи; изграждане на пешеходни алеи и велоалеи, както и на площадно пространство с прилежащи заведение и открита сцена.

7. През 2015 г. ще бъде завършено новото пътно съоръжение за кръгово движение югозападно от „Билла”. Стойността му е над 1 млн. лв., осигурени от бюджета на общината. “Кръгът”, който ще бъде под формата на елипса, ще е с голям диаметър 85 м и малък 45 м и ще обединява 6 посоки на движение.

V. БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

* Постъпленията на собствени приходи по бюджета на общината към 31.10.2014 г. възлизат на 36 366 хил. лева или 94.95% от годишните разчети. Събраните приходи от данъци са в размер на 15 835 хил. лева. За същия период на миналата година са събрани 12 589 хил. лева, а през 2012 година – 10 858 хил. лева. Най-голям ръст се отчита при данъка при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин – 4 841 хил. лева за 2014 година, при 2 035 хил. лева за същия период на 2013 година. При годишен разчет от 1 000 000 лева на постъпленията от глоби, санкции и наказателни лихви към 31.10.2014 година в общинския бюджет са постъпили 2 422 067 лева или 242.21 на сто. В резултат на предприетите действия за засилване на контрола по отношение на дължимите данъци и такса битови отпадъци и за принудително събиране на данъчните просрочия, реално е увеличена събираемостта на местните данъци, такси и глоби.

* През годината Международната кредитна агенция Standart & Poor’s потвърди дългосрочно издадения рейтинг на Община Стара Загора „ВВ+“. Оценката е израз на подобреното дългосрочно финансово планиране, заложените в средносрочната бюджетна прогноза затегнати финансови цели и използването на дългосрочни заеми, като част от управлението на дълга. Рейтингът на Стара Загора е подкрепен от ниската дългова тежест и ограничените непредвидени (условни) задължения. Състоянието на ликвидността на общината е оценено като адекватно. Положителната перспектива отразява реалната възможност за преразглеждане в посока нагоре на оценката за финансовото управление на общината, ако тя продължава да се придържа към консервативна финансова политика с ниска дългова тежест.

* Основна предпоставка за постигане на целите на общината е планирането, управлението и отчитането на публичните средства. Изградената система за финансово управление и контрол, система за управление на риска, вътрешни правила и процедури са гаранция за ефективен контрол върху разходването на публичните средства в съответствие с принципите за добро финансово управление, законосъобразност и прозрачност. Доброто финансово управление е процес, целящ максимално оползотворяване на ресурсите и организиране на дейностите по начин, който позволява постигането на поставените цели при съблюдаване на принципите на икономичност, ефективност и ефикасност.

* Проведено бе широко обществено обсъждане преди приемането на бюджета на Община Стара Загора за 2014 година с участието на граждани, представители на бизнеса и неправителствените организации, общински съветници, ръководители на бюджетни звена, представители на медиите и др. Чрез публичното обсъждане представихме информация относно приоритетите и параметрите на бюджета, но основната му цел бе да се получат мнения от участниците по отношение на провежданата от общината местна политика. По този начин ние се стремим към откритост и прозрачност в управлението – посредством осигуряване на достъп до информация и улесняване разбирането за това как се решават обществено значимите процеси, като се извършват консултации с гражданското общество и бизнеса при формулиране на политики и вземане на управленски решения.

VI. ТРАНСПОРТ И ЕКОЛОГИЯ

1. Инфраструктура и градска среда

През 2014 г. започна поетапно подмяна на пътните знаци в Стара Загора във връзка с изпълнение на проекта “Актуализация на организацията на движението” с проектант инж. Пламен Буланов. Стартира се изпълнението на проекта в частта за улици с посока север-юг в участъка, заключен между улиците “Ген. Гурко”, “Христо Ботев”, “Димчо Стаев” и “Патриарх Евтимий”. След това ще се продължи в участъците ул.”Христо Ботев” – бул. “Славянски”; ул.”Ген. Гурко” – ул.”Ген. Столетов”; ул.”Ген. Столетов” – ул.”Августа Траяна” и т.н.

С реализирането на плана “Буланов” второстепенните улици в централната част, които пресичат основните пътни артерии, станаха еднопосочни в посока север-юг и юг-север за съседните. Целта е да се подобри организацията на движението и екологията в централната градска част и да се освободят места за паркиране в лентите, освободени от движение.
Поставени са около 800 бр. пътни знаци в цялата Община. Продължава работата по подмяна на компрометираната вертикална сигнализация.

2. Транспорт

По проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен” по ОП „Околна среда“ са закупени и пуснати в експлоатация осем нови нископодови тролейбуса – тип „соло”, на стойност 7,5 млн.лв., като финансирането е безвъзмездно.

По Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, предстои: закупуване на 14 нови нископодови тролейбуса, на стойност 10,9 млн. лв., рехабилитация на въздушно-контактна мрежа, на токоизправителни станции, на тролейбусно депо, на спирките на обществения транспорт; изграждане на рампи за хора с увреждания; на нова велоалейна мрежа с обща дължина 7843 м, свързваща се със съществуващата в кв.“Железник“; изграждане на информационна система – телематика. Системата ще включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на спирките на градския транспорт.

* През 2014 г. бяха увеличени местата за почасово платено паркиране в границите на „Зелена зона“, въведено бе и SMS паркиране. За удобство на живущите в границите на „Зелена зона“, Община Стара Загора въведе услугата „Предплатено локално паркиране на живущи в границите на „Зелена зона“. С предлаганата услуга се цели да се осигури възможност на живеещите по постоянен и настоящ адрес, в зоната за кратковременно платено паркиране, да паркират притежаваните от тях превозни средства в максимална близост до дома им при облекчени финансови условия.

* Завишено е ползване на услугата SMS паркиране спрямо 2013 г :
- над 22 000 есемеса, подадени през 2013 г.
- над 84 000 до октомври 2014 г.

* Постъпилите сигнали на ГОРЕЩИЯ ТЕЛЕФОН (единен номер 0800 15 737, на който гражданите могат да подадат сигнали) са над 6300 бр.

* Приетите съобщения за репатрирани автомобили са 2450. За сравнение:
- от 01.08 до 01.09 – 1 репатратор – 259 автомобила
- от 15.09 до 15.10 – 3 репатратора – 632 автомобила

* Въвеждането на система за електронно таксуване в масовия градски транспорт попада в зона за въздействие от вида “Зона на публични функции с висока обществена значимост“ в гр. Стара Загора на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2013-2020 г. Община Стара Загора има проектна готовност да кандидатства по ОП „Региони в растеж“, като една от дейностите е автоматична система за таксуване на пътниците в масовия градски транспорт.

* С оглед подобряване качеството и достъпа на транспортното обслужване, опазване на околната среда и в изпълнение на Решение на Общински съвет, Община Стара Загора ще кандидатства за допълнително финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2014 г.“ за закупуването на 55 бр. нови дизелови автобуси за нуждите на масовия градски транспорт. Предстои изпълнението на обществен превоз на пътници по автобусни линии от масовия градски транспорт да се изпълнява от вътрешен оператор.

3. Екология

* Оптимизирани са графиците и честотата на сметосъбиране и сметоизвозване, почистване на уличните платна, площади, алеи, паркове и др. на територията на общината. Създадени са ефективни комуникационни канали („Горещ телефон на общината”, онлайн форми за мнения: електронна поща и електронна платформа „Моята е-община“, писмени сигнали и др.) с ползвателите на услугите по чистотата, за получаване на обратна информация относно качеството на изпълняваните дейности.

* Изготвена е и се изпълнява „Програма за намаляване на нивата на азотен диоксид и достигане на установените норми на община Стара Загора за периода 2013 г. – 2015 г.”

* Осъществява се непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух, чрез изградените на територията на общината три автоматични измервателни станции и един ръчен пункт. Осигурява се своевременна и коректна информация на населението, за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в Стара Загора и региона. Данните за основните показатели на КАВ от системата за мониторинг се отразяват в реално време на интернет страницата на общината и електронното табло на входа на сградата на администрацията.

* Поддържат се и се оптимизират въведените системи за разделно събиране, транспортиране, временно съхраняване и предаване за оползотворяване и/или обезвреждане на отпадъци от опаковки; излязло от употреба електрическо и електронно оборудване; негодни за употреба батерии и акумулатори и излезли от употреба моторни превозни средства на територията на общината.

* Сключен е договор за предварително третиране чрез сепариране на рециклируемите материали и тези, подлежащи на оползотворяване от общия обем смесени битови отпадъци, събрани от организираното сметосъбиране на Община Стара Загора.

* Изготвена е Стратегическа карта за шума в околната среда на агломерация гр. Стара Загора. В процес на подготовка е План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда.

* Поддържа се внедрената и сертифицирана система за управление на околната среда в съответствие с изискванията на ISO 14001:2004 с обхват „Административно, правно и информационно обслужване на граждани и юридически лица“. Проведен е успешен външен надзорен одит от сертифициращата организация.

VII. НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО

През 2014 г. бе направена първата сериозна крачка за борба с незаконното строителство в Община Стара Загора. През юли месец в парк „Борова гора” до кв. „Лозенец” бяха премахнати 62 незаконни постройки. След събарянето на сградите теренът бе разчистен и подготвен за залесяване.
Община Стара Загора има готовност да кандидатства по проект за 1,5 млн. лв. за изграждането на канализация и инфраструктура в кв.”Лозенец”, за да се даде възможност на всички, които притежават законни жилища да живеят по най-добрия начин.
В процес на подготовка са вторият и третият етап за премахване на останалите незаконни къщи в парк „Борова гора” и на други места в общината.

VIII. КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ

Популяризиране на културното наследство на Стара Загора:

* Съдействие за преиздаване на книгата „Истинската история на Христина Морфова“;
* Издаване на „Каталог на експозициите на Художествена галерия – Стара Загора“;
* Издаване на каталог „Родът Мандови и българското изобразително изкуство“, със съдействието на Министерство на културата;
* Издаване на албума „Мозайките на Августа Траяна“;
* Издаване на рекламна брошура „Традициите са живи“ за най-интересните и атрактивни празници по селата, организирани от народните читалища ;
* „45 години от началото на археологическите проучвания на селищната могила при Окръжна болница“ – изложба на Алея „Стара Стара Загора“;
* „60 години Библиотека „Захарий Княжески“ – изложба на Алея „Стара Стара Загора“
* Гостуваща изложба „Жул Паскин – от Видин до Париж“, съвместно с Посолството на Република Франция и Френския културен институт в България;
* 16 изложби в Регионален исторически музей;
* Изложби в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” – 5;
* Пътуваща изложба „Борис-Михаил Покръстител. Духът и волята на България“, съвместно с фондация „Българска памет“;
* „Културните институти на Стара Загора – духовни средища“ – мултимедийна презентация с рекламна цел;
* „Стара Загора – град от древността“ – мултимедиен филм.

1. В Културния календар на Община Стара Загора за 2014 г. бе заложено отново на нови форми и инициативи, и търсене на иновации в традиционните форуми:

* Честване на важни юбилеи и годишнини, свързани с историята на града – 135 години от възстановяването на Стара Загора;

* ІІ-ри Камерно-музикален Фест „Европейската музикална традиция и младите таланти”;

* Концерт-спектакъл „Магия под звездите”, постановка на проф. Боньо Лунгов и режисьора Константин Каракостов – специално създаден за откриването на обновения с европейски средства Античен форумен комплекс „Августа Траяна”;

* ІІ–ри Международен филмов фестивал „Златната липа“, който е единственият форум в страната за най-добрите нови европейски филми. На второто издание бяха представени 34 нови филма от 19 европейски държави. Девет филма участваха в конкурсната програма. Италианският актьор Джанкарло Джанини бе специален гост на фестивала и получи наградата „Златна липа” за цялостно творчество;

* Джаз форум – Стара Загора 2014 – трето издание. Мото „Българските джаз композитори от всички поколения”.
Свои произведения представиха пионерите в жанра: Любомир Денев, Марио Станчев както и техните по-млади колеги: Антони Дончев, Димитър Бодуров и Васил Спасов. Специално внимание фестивалът отдели на Румен Тосков – Рупето, Георги Борисов и Иван Спасов. Звездата на феста тази година бе саксофонистът Джордж Гарзон – преподавател от Бъркли Колидж, САЩ. Във фестивала взеха участие Биг Бендът на БНР и Военен Биг Бенд Стара Загора. Тази година фестивалът се завърна на традиционното си място – обновения с европейски средства Античен форумен комплекс.

* Първо национално биeнале „Мозайката днес” 2014
Стара Загора има претенциите да бъде сред градовете, в които са запазени най-интересните антични мозайки. В този контекст градът бе домакин на Първото национално биeнале „Мозайката днес” 2014, което стартира със съвместната изложба на 11-те художници-мозаисти, участници във форума. Художниците работиха на открито, а заключителната творба – 4 кв.м пано, беше изложено във фоайето на общината. Мозаечното пано под наслов „Слънчево детство“ ще бъде експонирано в изграждащия се Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, /бивше кино „Жельо Диманов”/.

* Първа фолклорна среща на българските състави от чужбина, организирана съвместно с Български фолклорен клуб „Верея“ от Чикаго и с участието на фолклорни групи от САЩ, Канада, Испания, Гърция и Кипър.

* ІХ Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”
Над 3500 изпълнители от цялата страна участваха в събора. За втора година – сцена за представяне на Националната програма „Живи човешки съкровища”.
Богатата програма включваше: „Улица на занаятите”, „Селски двор”, Детски пленер по живопис, дегустация на хляб и гозби от традиционната българска кухня, художествена интерпретация на нестинарски танц. Гости на събора бяха ансамбъл „Вера” от гр. Самара, Русия и танцова група към Посолството на Република Индонезия.

* VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед“ „Архитектура на паметта“
И тази година ежегодният фестивал на изкуствата оживи реставрирания Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Симбиоза между наука и изкуство, представяща „неокултурата”, като част от историческото наследство. Античната улица се превърна в Средновековен пазар, ,„Детска сцена за таланти”, Кръжок по жонгльорство. Своеобразен акцент на фестивала бе историческата възстановка „Тервел в областта Загора“ – съвместна продукция на Регионален исторически музей, „Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

* Международен фестивал на уличния танц „Groove Masters“, 26-28 септември, с участието на най-добрите български брейк танцьори и чуждестранни отбори от пет държави; богата съпътстваща програма от уъркшопи, изложба на хип-хоп плакати и голямо хип-хоп парти.

* „Нощ на изкуствата”
В събитието взеха участие всички културни институти и неформални граждански сдружения. През 2014 г. програмата беше наситена с много музикални и културни събития на различни локации, на стратегически места в града. Със специалното участие на военни духови оркестри от Горна баня, Карлово и Пазарджик.
* „Августиада” – фестивал на виното и културното наследство – трето издание
Успешен форум на винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина, превръщащ се в устойчива туристическа атракция.
* Салон на фотографията – трето издание
Форум, на който участващите автори представят нови идеи, практики и реализации от областта на фотографията. Чрез него успешно се стимулира публичния интерес, медийната и обществена чувствителност и активност към фотографията като изкуство.
* 31-ви Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“
Конкурсът е една от емблематичните прояви за Стара Загора, със запазено място и авторитет в литературния живот на България. От него тръгва пътят на едни от най-известните съвременни български поети – Елин Рахнев, Дана Белева, Стоил Рошкев, Мария Донева, Камелия Кондова, Николай Дойнов, Крум Филипов, Иван Ланджев, Мария Калинова, Камелия Спасова и др.
* 45-ти Фестивал на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2014
Фестивалът на оперното и балетно изкуство е форум с богати традиции и е едно от емблематичните събития в музикалния живот на Стара Загора. В програмата на 45-то издание са включени спектакли на Националната опера и балет, на оперните театри от Русе, Пловдив, Варна и Стара Загора, както и Галавечер „Звезди на Операта“.

Тематични и традиционни празници, организирани от народните читалища:

* Фестивал на маскарадните игри – XVI-то издание;
* Детско-юношески фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – Цветница“ – около 300 участници;
* Четвърти празник на черешата – село Кирилово НЧ „Изгрев 1921“;
* Национален Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия – рекорден брой участници 530 от 38 колектива;
* Първи празник на житото – НЧ „Димитър Наумов 1908“ с. Преславен.

Годишнини и юбилеи на читалища:

* 11 май – 85 години НЧ „Митьо Станев 1929“ с. Малко Кадиево;
* 13 септември – 95 години НЧ „Светлина 1919“ с. Лозен;

2. Материална база. Ремонтно-възстановителни дейности

* Ремонти на читалищни сгради в селата от общината;
* НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ Стара Загора в момента тече ремонт по проект „Красива България“;
* Откриване на реставрирания кръст – паметник на донските казаци в гр. Шипка;
* Приемане и одобряване на проект за „Музей „Литературна Стара Загора” с изграждане на постоянна експозиция“;
* Обзавеждане с нова осветителна техника на база „Драматичен театър”;
* Откриване на Културно-информационен център „Етносвят България;
* Проект „Бага-тур и демонстрационно-атрактивен център в прабългарски стил“ – съдействие за реализация на проекта;
* Временно защитно покритие на подова мозайка в античните терми на Августа Траяна;
* Съфинансиране по международен проект INSIDDE в РИМ Стара Загора;
* Извършване на археологически проучвания в местността „Баров дол“ с. Змеево.;
* Заснемане и картографиране на обект „Медни рудници“, етап от процедурата за осигуряване на възможности за кандидатстване за европейско финансиране.

3. Реализирани дейности в направление туризъм за 2014 г.:

- Изготвяне и приемане на Програма за развитие на туризма за 2014 г.

- Реализация на проект „Античното наследство на Тракия“ по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Партньори по проекта са общините Стара Загора, Нова Загора и Раднево. Основните дейности по проекта са изработване и разпространение на информационни, маркетингови и рекламни материали, реализация на рекламни кампании – радио и билборд кампании, тв кампании, публикации в интернет, участие в туристически изложения – „Targul de Turism al Romaniei“ в Букурещ, Румъния – март 2014г., Международна туристическа борса „Ваканция & СПА Експо 2014”, София – февруари, Международно изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново – април, „Вашата Ваканция“ в Бургас – април, „Уикенд туризъм“, Русе – май 2014.

- За реклама на туристическия ресурс на общината са осъществени следните дейности:
* Oрганизация и провеждане на информационно пътуване с туроператори и туристически агенти, членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и домакинство на Община Стара Загора за провеждане на Четиринадесета годишна среща на АБТТА;
* Изготвяне на приложение за мобилни устройства POCKET GUIDЕ (джобен водач) – пешеходен маршрут на тема „Стара Загора – град с история от 8000 години“, с включена аудио и снимкова информация и обозначено местоположение на обекти от културно-историческото наследство на картата на града;
* Финансиране издаването на рекламно-информационни брошури „Античните мозайки от Стара Загора“ и „Традицията е жива“;
* Финансиране издаването на каталог на Художествена галерия Стара Загора.
* Издаване на рекламно-информационни материали и карти, предназначени за безплатно разпространение в Туристически информационен център /ТИЦ/ и хотелите на града.
* Публикации в специализирани туристически издания.
* Изработка на указателни пана за туристически обекти, предназначени за града и Старозагорски минерални бани.

IX. ОБРАЗОВАНИЕ
Един от основните приоритети на общинското ръководство през последните три години бе инвестирането в нова образователна инфраструктура. 17 детски градини, 8 ясли, 3 училища в Стара Загора са ремонтирани и обновени напълно или частично. Стремежът ни е тази тенденция да продължи и нашите деца да учат при възможно най-добрите условия.

* През 2014 г. бе открита нова Целодневна детска градина №6 „Камбанка”, с капацитет 100 деца на възраст от 3 до 7 г.
* До края на 2014 г. предстои да бъде открита и ЦДГ № 5 „Мечо Пух“, която е част от новоизградения Общностен център за социална подкрепа в Стара Загора”.
* През годината бяха открити две нови детски занимални в ОДЗ № 1 „Звънче“ и ОДЗ № 34 „Райна Княгиня“, за близо 55 деца.
* С цялостно ново обзавеждане, след извършени ремонтни дейности, са седем детски градини – № 5, 6, 7, 20, 34, 35 и 68. Бе извършен ремонт и обзавеждане на физкултурния салон на ЦДГ № 23 „Кипарис“; на сградите на ЦДГ № 66 „Детски рай“ и № 29 „Славейче“.
* Проект „МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА И МЛАДЕЖИ В РИСК В ГРАД СТАРА ЗАГОРА” се изпълнява чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). По него са назначени 5 младежки работници и 2 ромски медиатори, които работят с младежи в риск – активна целева група от около 45 млади хора – от ромски етнос, деца без родители, младежи от училищата в общината. Проектът започна изграждането на младежкия център на мястото на бившето кино „Жельо Диманов“;
* Провеждане на международен фестивал на Френския ученически театър с участието на младежи от България и други държави.
* Провеждане на областна панорама на професионалното и средното образование, м. май 2014г.;
* Честване на 40 години висше образование в град Стара Загора, Тракийски университет.

X. СПОРТ
* През 2014 г. в Стара Загора се проведоха десетки значими спортни прояви. Най-емблематичната от тях е Международният турнир по лека атлетика „Самарско знаме“, който се проведе през месец юли на стадион „Берое”. След прекъсване от 21 г., под Аязмото отново се събраха над 200 атлети от България, Катар, Бахрейн, Сърбия и Румъния. Организаторите са убедени, че могат да заслужат категория „Класик” от европейската атлетика още през 2015 г.
* Провеждането на „Самарско знаме” през 2014 г. и на Балканиадата по лека атлетика през 2013 г., стана възможно след като стадион „Берое” се превърна в едно от най-съвременните спортни съоръжения в България.
* През 2014 г. Стара Загора бе домакин на Международни турнири по тенис, борба, карате, художествена гимнастика, спортни танци и бридж. Проведен бе и общоградски крос-маратон с участието на ученици от Стара Загора, по повод 17 май – Международен ден на предизвикателството и Национален ден на спортиста.

ДЕТСКИ И СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ

През последните три години бяха построени детски площадки в:

1. Междублоково пространство в кв. „Самара“ 3, до бл. 5;
2. Междублоково пространство в кв. „Три чучура“ – юг, югоизточно от бл. 40;
3. Междублоково пространство в кв. „Казански“ до бл. 9;
4. Междублоково пространство между ул. „Братя Жекови“, ул. „Отец Паисий“ и бул. „Славянски“;
5. Междублоково пространство в кв. „Три чучура- север“, югозападно от бл. 82;
6. Парк „Бранителите на Стара Загора“;
7. Целодневна детска градина в кв. „Зора“;
8. Проект: „Подобряване физическата и жизнена среда на кв. „Железник“ в град Стара Загора“ по ОП „Регионално развитие“ – 4 детски площадки в кв. „Железник“;
9. Двора на бившата детска градина в кв. „Зора“;
10. Кв. „Кольо Ганчев“ – до сградата на пощата;
11. Кв. „Самара“ – в двора на училище „Самара“.
12. Южно от сградата на плувния басейн – комбинирани детски и фитнес площадки по Оперативна програма „Достъпна градска среда за жителите на Стара Загора“;
13. Градина „Св. Игнатий Старозагорски“ ;
14. Градина „Берое“;
15. Междублоково пространство между ул. „Генерал Столетов“, ул. „Българско опълчение“, бул. „Крайречен“ и ул. „Граф Игнатиев“ – до ул. „Ген. Столетов“ №100;
16. Междублоково пространство между ул. „Христо Ботев“, ул. „Стефан Караджа“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Братя Жекови“ – западно от ХЕИ
17. Детска градина № 6 „Камбанка“;
18. Детска градина № 5 „Мечо пух“ и Общностен център;
19. Междублоково пространство източно от ул. „Майор Т. Кавалджиев“ № 170;
20. Междублоково пространство в кв. „Три чучура“, между Детска ясла № 9 „Роза“ и кв. „Три чучура“ бл. 28;
21. Междублоково пространство между улиците „Отец Паисий“, „Христо Ботев“ и „Майор Т. Кавалджиев“;
22. Парк „5-ти октомври“, южно от сградата на ДТ „Гео Милев“ – изградена със спонсорство;
23. Детска площадка в междублоково пространство между ул. „Ген.Гурко“, ул. „П.Парчевич“ и ул. „Ю.Венелин“ – между ЦДГ „Ян Бибиян“ и Детска ясла „Кокиче“;

Детски площадки, финансирани от конкурс „Обичам природата и аз участвам в нея“ на МОСВ и ПУДООС:

1. Кметство с. Малка Верея
2. „Три чучура-юг“ до бл. 54
3. Кв. „Самара“ 2 – междублоково пространство източно от ул. „Ген.Скобелев“ № 37
4. с. Богомилово (в момента се изгражда)

Спортни и фитнес площадки:

1. В парк „М. М. Кусев“ – най-голямата площадка за фитнес на открито
2. В парк „Зелен клин“
3. В градина „Берое“
4. Южно от плувния басейн – футболно игрище и площадка за фитнес на открито
5. В двора на Професионалната гимназия по електротехника
6. В междублоковото пространство между ул. „Генерал Столетов“, ул. „Българско опълчение“, бул. „Крайречен“ и ул. „Граф Игнатиев“ – до ул. „Ген. Столетов“ №100

XI. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

* През 2014 г. след проведена процедура по ЗОП бе подменено изцяло обзавеждането на ремонтираните през 2013 г. Детска ясла № 3 „Маргаритка“ и Детска ясла № 12 „Боровец“;

* През август 2014 г. започна ремонт и преустройство на сградата на бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество, находяща се на ул. „Отец Паисий“ № 155. След приключване на дейностите в нея ще бъде пребазирана Детска ясла № 2 „Синчец“;

* Въведена е система за електронно класиране на децата в детски ясли. До момента са проведени 6 класирания. Системата позволява равномерно разпределение на децата в 10-те детски ясли и дава възможност за прозрачност при извършване на всяко класиране;

* Продължават дейностите по Проект „Подкрепа за достоен живот”, чрез който Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с общината предоставя социалната услуга „Личен асистент”. Към момента по проекта работят почасово 78 лични асистенти, които обслужват 86 потребители. Проктът ще продължи до 31.12.2014 г.;

* През 2014 г. продължи реализирането на стартиралия през февруари 2013 г. проект „Помощ в дома за лица с увреждания в Община Стара Загора”. Дейностите по проекта приключиха на 31.07.2014 г. В рамките на проекта до 31.05.2014 г. назначените 2-ма социални работници и 36 лични асистенти предоставяха услуги в домашна среда за 91 броя потребители;

* През 2014г. Агенцията за социално подпомагане в партньорство с Община Стара Загора продължи изпълнението на Проект „И аз имам семейство”. Проектът е насочен към развитие на приемната грижа като алтернатива на настаняването на децата в специализирани институции. Към момента в Община Стара Загора са утвърдени 6 приемни семейства. В 4 от тях има настанени деца, а двама кандидати за приемни родители са в процес на проучване и оценка;

* През 2014 г. приключи реализирането на Проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип за деца в риск в Община Стара Загора;

* В резултат на реализираните дейности бяха изградени и обзаведени 7 бр. Центрове за настаняване от семеен тип;

* През 2014 г. община Стара Загора кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да не изоставяме нито едно дете“. Предвижда се дейностите по изпълнението да стартират от началото на ноември 2014 г.

XII. АДМИНИСТРАЦИЯ

За общинска администрация Стара Загора най-важният критерий за добрата работа е удовлетвореността на гражданите и това поставя на приоритетно място в дейността ни грижата за подобряване на административното обслужване.
Продължават се добрите практики въведени в началото на мандата, а именно:

o Удължено работно време.
Всеки четвъртък от седмицата „Центърът за информация и услуги“ и офиса на отдел „Местни данъци и такси”, на адрес бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 35, работят за граждани с удължено работно време.

• Общината – достъпна за всекиго в дните на отворените врати.
o Въведоха се свободни приемни дни на служителите от дирекциите и отделите на Община Стара Загора.

• Изнесени приемни дни на районните техници в административните бюра. Старши специалистите – районни строителни техници на Община Стара Загора, имат изнесен приемен ден всеки понеделник от месеца от 13.30 до 17.30 ч.

• Въведен е единен номер, на който гражданите могат да получат информация за административните услуги на Община Стара Загора – 0700 137 37.
o Община Стара Загора предоставя възможност на ползвателите на административни услуги да бъдат уведомявани на посочен от тях e-mail адрес.

• Горещ телефон, който приема денонощно сигнали, от 2014 г. с нов безплатен номер в услуга на гражданите 080015737
o Обработени общо над 2235 сигнала за 2013 г.

o Обработени общо над 6200 сигнала за 2014 г.

• Електронна система за прием в детски заведения – през системата за електронен прием са подадени следните заявления:
o За детски градини 1504;
o За детски ясли 983;
o За яслена група в ОДЗ – 153.

• Реализирано е видео наблюдение на следните обекти:
o Автогара Стара Загора;
o Подлез до магазин „Carrefour”;
o Подлез в квартал „Три чучура”;
o Зоната между квартал „Три чучура-север” и квартал „Лозенец”;
o Наказателен паркинг;
o Село Змеево.

• Въведен е качествен контрол върху документооборота в Община Стара Загора от входа до изхода. Извършен е пълен преглед на документите, изготвени са и са утвърдени актуализирани вътрешни правила, нови технологични карти, въведено е пълно сканиране на документите.
• Разписани са правила за противодействие на корупционните и дискриминационните практики.
• Във връзка с въвеждането на Комплексно административно обслужване се извършва обмен на информация между администрациите по служебен път.
• Общо 30 услуги могат да бъдат заявени по електронен път, като тази година от това са се възползвали 72-ма граждани.
• Има възможност за подаване на справка-декларация от хотелиерите по електронен път, където са регистрирани над 350 заявления.
• По електронен път гражданите задават въпроси, изразяват своето отношение към работата на общинската администрация и правят препоръки. Чрез този канал за обратна връзка през 2014 г. са постъпили 577 преписки от различен характер, в това число предложения, сигнали, искания, заявления за приемен ден и различни видове услуги.
• Предоставена е и електронна услуга за Съдебни изпълнители.
• Подготвени са 6 броя електронни услуги към Местни данъци и такси.
• Поставен е информационен киоск на входа на общината и в Центъра за информация и услуги.
• Поставен е информационен дисплей на входа на Центъра за информация и услуги, който дава изчерпателна информация за дейността на общинска администрация.
• Инсталирана е електронна система за управление на клиентите, чакащи за определена услуга в Центъра за информация и услуги.
• Поставена е видео стена във фоайето на общината, на която се излъчват филми и различна информация за Стара Загора и региона. Предвидено е тя да бъде използвана и при различни мероприятия.
• В голяма част от селата в Община Стара Загора целогодишно могат да се плащат местните данъци и такси.
• Пусната в действие е системата Smart Point.
• В „Кутията за сигнали и предложения на гражданите” и „Книгата за предложения, сигнали, оплаквания и похвали” за периода от 01.12.2013 г. до 24.10.2014 г. няма постъпили негативни мнения от отношението и качеството на обслужване в Община Стара Загора.
o Отчита се увеличаване на гражданската активност, в резултат на което са направени три предложения за подобряване работата на общинска администрация, с конкретни предложения свързани с инфраструктурата на града.
o За същия период в Книгата и Кутията са постъпили пет положителни мнения и похвали за работата на служителите в Центъра за информация и услуги.
• Провеждат се редовни приемни дни на кмета и заместник-кметовете.
• Удовлетвореността на потребителите от административното обслужване в Община Стара Загора се измерва и отчита ежемесечно. Изготвените и периодично актуализирани анонимни анкетни карти се разпространяват целево на хартия по работните места в ЦИУ и съдържат отворени и затворени въпроси. За периода 2013 – 2014 г. проучването за удовлетвореността на клиентите, направено чрез анонимни анкетни карти, сочи следните резултати:
• 23% от анкетираните заявяват, че са посещавали само веднъж фронтофисите на общината, 18% – от един до пет пъти и 59% имат по-често нужда от административните общински услуги.
• Предпочитаните и най-често използвани услуги от гражданите, отговорили на анкетата, са: 19% Гражданско състояние; 13% – Строителство и инвестиции; 13% Стопанска политика и общинска собственост; 32% са ползвали услугите на деловодството, а на касата – 23%.
• Доволни от сроковете за извършване на услугите са 82% от анкетираните, 12% са частично удовлетворени, а 6% считат, че сроковете са незадоволителни.
• Мнението на анкетираните по отношение работата на служителите и качеството на обслужване е преобладаващо позитивно, като 87% са оценили работата на служителите в центъра като отлично, 4% – много добро, 6% – добро, и едва 3% като задоволително.
По отношение на обслужването, гражданите считат, че подобрение е необходимо в следните аспекти:
• Обстановката, в която се предоставят услугите – 17 %;
• Отношението на служителите към гражданите – 8 %, а 75 % считат, че няма нужда от подобрение.
• Резултатите от анкетата най-общо показват позитивно отношение и удовлетвореност от административното обслужване от страна на гражданите, а препоръките за подобрение са в посока по-добра организация на работното пространство и обстановката в Центъра за информация и услуги, както и експедитивността на извършване на услугите в тяхната цялост.
• Община Стара Загора успешно поддържа своите сертификати по ISO 9001 и ISO 14001 с обхват „Административно, правно и информационно обслужване на граждани и юридически лица”
• Доказателство за стремежа на администрацията към прозрачност и партньорство с гражданското общество е и удостояването на Община Стара Загора, в партньорство със СНЦ „Моята е-община“ и Обществения посредник, с първо място в годишния национален конкурс на „Фондация за прозрачни регламенти” за 2013 г. в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”.
• Създадена е и се поддържа електронна услуга, даваща възможност на гражданите на общината да подават въпроси, сигнали и предложения, свързани с работата на Община Стара Загора. Подписан бе меморандум за сътрудничество и съвместна дейност между Община Стара Загора и СНЦ „Моята е-Община”. Документът има дългосрочни и стратегически цели. Общественият посредник на територията на Община Стара Загора гарантира законосъобразността и коректността по обработване на подадените сигнали, активира ги и ги пренасочва към отговорната институция, компетентна за решаване на зададения казус.

XIII. ЗА СЕЛАТА

През последните три години средствата, които Община Стара Загора отделя за селата в общината са значително повече. През 2012 и 2013 г. изпълнените текущи и аварийни ремонти на пътища, читалища, пенсионерски клубове, здравни служби и др. са на стойност близо 4 млн. лв.

През 2014 г. средствата за издръжка и ремонти на сгради и пътища в селата са близо 2 млн. лв.

* На обща стойност 100 хил. лв. са ремонтите на читалищата в селата Горно Ботево, Дълбоки, Лозен, Могила и Плоска могила.

* Извършен е ремонт на пътища в Братя Кунчеви, Дълбоки, Калояновец, Колена, Люляк, Оряховица, Памукчии, Руманя, Хан Аспарухово и Хрищени на обща стойност над 600 хил. лв.
10.11.2014 г.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн