Таньо Клисуров представи пред старозагорци новата си книга “Душа, съветник мой попътен”

STZAGORA.NET


В препълнена зала в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” тази вечер в Стара Загора се състоя премиерата на новата стихосбирка на поета Таньо Клисуров “Душа, съветник мой попътен”. Това стана точно 15 дни след първото й представяне в Унгарския културен институт в София на 3 ноември.

Книгата съдържа няколко десетки нови стихотворения на поета, както и избрани негови творби (1975-2011 г.) по случай 70-годишния му юбилей. Изданието е спечелило конкурс по програмата „Помощ за книгата” на Министерството на културата. За старозагорската премиера на единадесетата книга на поета бяха дошли нейният издател – поетът Марин Георгиев, и литературният критик проф. Светлозар Игов.

11 книги с поезия за 40 години творческа дейност – това прави по една на 4-5 години, калкулира делото на живота си Таньо Клисуров, преди издател и критик си кажат думата. Тази година той начена осмото си десетилетие, но който познава лично и отблизо почетния гражданин на Стара Загора – а с това можеха да се похвалят на практика всички от присъстващите в залата почитатели на неговата поезия – продължава да открива в погледа му онзи млад по дух и по сърце творец, какъвто Таньо Клисуров е бил винаги. “Няма нито една бръчка от времето върху неговите стихове” – обобщи Марин Георгиев, един от поетите на Търновската школа от края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век, към която принадлежи и старозагорецът.


“Момчешките мечтания за слава / ми дават повод за сарказъм днес” – цитира стих от новата си книга Таньо Клисуров, след като призна: “Аз съм провинциален поет, което се заплаща”. Двустишието е показателно за искрено-изповедното начало в неговото творчество, на което акцентира в обстойния си анализ проф. Светлозар Игов. Докато самият автор обясни: “С възрастта човек започва все повече да се вслушва в гласа на душата си”. Това е дало и насоката, и заглавието на новата му стихосбирка.

Любопитни моменти от съвместната си работа с Таньо Клисуров преди десетилетия в редакцията на тогавашния окръжен вестник “Септември” разказа в характерния си, пълен със свеж хумор стил, неговият дългогодишен приятел и колега, старозагорският писател Йордан Стоев-Даки.

* * *
Таньо Клисуров е съвременен български поет. Роден е на 23 май 1944 г. в Мъглиж. Член е на СБП и на СБЖ.

Завършил е Българска филология във Великотърновския университет. Работил е в културния отдел на в. „Септември“, бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“ и на в. „Вик“.

Автор е на 11 стихосбирки: „Южна гара“, „Най-скъпото“, „Минирано поле“, „Резервен изход“, „Вътрешен глас“, „Собственик на болката“, „Във втората половина на живота“, „Страхувам се от рая“, „Казано с очи“, “Седмото небе” и сега издадената “Душа, съветник мой попътен”. “Казано с очи” излезе и на руски език през 2012 г. (повече – тук >>) . Първата книга на Таньо Клисуров „Южна гара“ получава голямата награда на литературните празници „Южна пролет“ в Хасково. Носител е на Наградата за поезия на СБП и редица други литературни награди. Почетен гражданин е на Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн