Краислав Димитров: Да вършиш добро те кара да осъзнаеш, че си човек – интервю за деветата поредна благотворителна акция на nariba.com

STZAGORA.NET

*

Избрахме да ви разкажем за един от хората, които за пореден път застават зад благородна кауза – да помогнеш на нуждаещите се. За девети пореден път, много от участниците във форума nariba.com (както и техни приятели и напълно непознати хора) се събират, за да дадат храна, топлина и надежда на хората от дома на отец Иван от Нови Хан. Прав е Краислав, че да правиш добро осмисля до голяма степен и смисъла да си човек. На всички, които ще прочетат или споделят това интервю в социалните мрежи, искам да напомня, че си струва да правиш добро, без значение от размера му. Не бъдете просто пасивни читатели, а помогнете на една добро дело.

Как бихте представили каузата си?
Кауза или мисия е много силно казано. Ние просто се опитваме да живеем правилно, да вършим нещата така както ги разбираме. Благотворителността не трябва да е едно безсмислено “помпане на мускули” сред околните, не трябва да се превръща в реклама. Важно е да ти идва отвътре, да го правиш с убеждението, че ще бъдеш полезен. Само тогава го има онова чувство на вътрешно удовлетворение от добре свършената работа.

Кои са хората зад тази кауза?
Когато преди години се захванахме с провеждането на благотворителна акция, целта ни беше да постигнем едно обединяване на хората във форума около някаква идея. Идея, която би ни превърнала от напълно непознати хора, всеки със своите проблеми и виждания за живота в една сплотена общност, да осъзнаем, че заедно сме сила, която може да постигне целите си. И за момент даже не сме си представяли лавината, която ще взривим и която ще повлече още толкова много акции през годините.
А иначе всички ние сме съвсем обикновени хора. Всеки с различна професия и виждане за живота. Обединява ни на първо място хобито и това, че искаме да живеем в една по-различна страна. Страна с правила и отговорности за всеки. А когато държавата е абдикирала от задълженията си, трябва ние да и покажем, че това не ни е безразлично и че трябва да се промени. Именно затова правим и тази и други подобни акции, като зарибявания, екоакции и т.н.

Имате вече 8 успешни кампании, проведени през предни години. Какви бяха резултатите?
Резултатите от проведените досега акции напълно ни удовлетворяват. С всяка изминала година все повече хора ни повярват и се включват било с финанси, било с физическа помощ. Благотворителната акция отдавна вече е надхвърлила пределите на форума и се е превърнала в една идея, около която се обединяват всички рибарски форуми, а и не само. Подкрепа получаваме и от автомобилни и мотористки форуми, от съвсем непознати хора, случайно разбрали за идеята.

Как могат нашите читатели да ви помогнат? Има ли ограничения за нещата, които могат да се дарят? Приемате ли пари?
Не бихме отказали помощ от никого. Идеята на акцията е да помогнем на хората в нужда и всеки искащ да помогне по някакъв начин е добре дошъл. Няма никакво ограничение на нещата, но все пак хранителните продукти са най-същественото. В приюта живеят над 200 души и изхранването им е основен приоритет на Отец Иван.
Начините, по които всеки, който иска може да помогнете на това начинание са да преведе пари по банков път, да ги даде на някои от организаторите или на някой присъстващ на закупуването на продуктите, за да ги донесе на място или сам да дойде на борсата в Слатина на 13.12. Което е и най-добрия вариант, защото ще има удоволствието лично да се запознае с Отеца и неговите деца, а техните усмивки и благодарни очи ще озарят деня Ви със сигурност.

*

Как ще дадете отчет на хората, които са решили да помогнат и са го направили?

Предния ден преди акцията парите от сметката се теглят и се представя платежното. Дадените “на ръка ” пари се събират на борсата и се броят пред всички присъстващи. За закупуването на продуктите събираме фактурите и касовите бележки, което става под контрола на поне 20-30 човека и злоупотребата е невъзможна. С тези документи после се прави отчет пред форума. В темата се публикуват снимки от всички документи, на които е ясно видима сумата. Прави се пълен списък и на закупените продукти и също се публикува. Отново повтарям, всеки е добре дошъл на борсата, а присъствието на съвсем непознати хора между нас изключва злоупотребите.

Вярвате ли в успеха на благотворителната ви акция – може ли заедно да променим нещата от света?
Мисля си, че всеки обича и иска да помага. А причината да не го прави е, че не знае как точно да помогне. Ако му посочиш директно лесен начин да помогне някому, той ще го направи веднага, без да се замисли и ще бъде много щастлив.
Кое е по-благородно – да дариш за човек в нужда, да нахраниш гладно дете, да дадеш пари за съграждането на храм, да подариш дреха на студуващия бездомник, да поправиш тротоара пред блока или просто да подадеш ръка на спънал се на пътя човек? Отговорът е ясен – всяко едно от тези неща. Ако го направиш в трудни времена – още повече. Нали именно по това се разбира дали сборът от хора се е превърнал в общество, че вече не е сбирщина, а общност.
Живеем във време на постоянен стрес и пределно физическо и психическо натоварване. Забързано време. Време, което ни държи на ръба на човешките възможности и на психическата ни устойчивост. Често, улисани в делника, забравяме може би най-важното в този живот – да бъдем хора. Но не бива да забравяме, че има хора, които поради физическа невъзможност или други причини, просто нямат шанс да се справят, ако някой не им се притече на помощ. Понякога тази помощ може да е решаваща и буквално да спаси човешки живот. Понякога обаче, както писах и някъде нагоре, е достатъчна просто една добронамерено подадена ръка. А да се подаде ръка не е нужно непременно да си богат или известен. Това може да го направи всеки един от нас. Всеки един може да се огледа и да помогне на човека до себе си. Защото именно такива благородни жестове са красивите мигове, които ни карат да осъзнаваме, че на този свят преди всичко сме хора. Че хора са живели преди нас, че ние самите живеем заобиколени от човешки същества и най-важното – че хора ще има и след нас. Точно заради тях си струва да правим такива жестове. За да ни има и утре!

Всички можете да подкрепите акцията на тази банкова сметка:
BG10UBBS80021017538614
BIC UBBSBGSF
OББ
Ивайло Георгиев Димитров

Можете сами да донесете и храни и всички друго, което смятате, че можете да дарите на 13.12.2014 в 8 часа сутринта, сборен пункт на борсата в Слатина, след което всичко ще се занесе в Нови Хан.

Ивайло Тончев
framar.bg
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн