Стара Загора през 2014 г. – още по-красива, удобна и бързо развиваща се община. Годишен отчет на кмета Живко Тодоров

STZAGORA.NET


Общински съветници, кметовете на Казанлък и Раднево, кметове на села от общината, председатели на различни политически партии, членове на Обществения съвет към кмета, директори на училища, детски градини, обществени и държавни институции, представители на бизнеса, членове на Ротари и Лайънс клубовете и много граждани присъстваха тази вечер на публичния отчет за приключилата трета година от мандата, който кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров направи в препълнената конферентна зала на хотел “Мериан палас”.

Първият акцент в експозето на кмета бе по финансовата политика на Общината. Към 31 октомври годишният разчет за собствените приходи на практика е изпълнен с 36,4 млн. лв., което е 94,95% от планираното. Общината е върнала почти всички наследени кредити. Единственият поет нов кредит е по финансовия инструмент JESSICA за централния общински пазар, който обаче се компенсира от повишените приходи от наеми.

“Може да се каже, че данъчното бреме върху Община Стара Загора се намали значително. Нямаме никакви финансови проблеми. Ние сме прогнозируеми, предвидими. Общината плаща веднага на изпълнителите по различните проекти за извършената работа. Признание за работата ни е потвърденият дългосрочен кредитен рейтинг “ВВ+” с положителна перспектива на Община Стара Загора от международната рейтингова агенция Standart & Poor`s на фона на понижения общ кредитен рейтинг на страната” – отбеляза кметът.

По-нататък Живко Тодоров припомни постигнатото през 2014-та в Стара Загора и онова, върху което работата продължава и в момента. Общината се сдоби с нова целодневна детска градина – “Камбанка”, изградена със средства от държавата, с модерен европейски облик. В строеж е нов градски парк върху 70 дка площ на територията на бившите Артилерийски казарми. Строи се и международен младежки център в сградата на бившето кино “Ж. Диманов” за работа с деца и младежи в риск (без етнически приоритет), изпитващи трудности от всякакъв характер. “Защото освен наказания трябва да има и превенция” – коментира кметът. През следващите седмици ще бъде открит Общностен център за социална подкрепа на стойност 1,8 млн. лв. Приключи строителсвото на 7 центъра от семеен тип за настаняване на деца в риск, на обща стоност 4,7 млн. лв.

Модернизиран с нова уникална апаратура, каквато няма в съседните на Стара Загора области, бе Онкодиспансерът. С нови превозни средства се модернизира градският транспорт, проектът е на стойност 28,9 млн. лв. В момента се прави ремонт на въздушно-контактната мрежа на тролеите.

С цел разтоварване от автомобили на градския център бе разширена Зелената зона на Стара Загора. Само за една година четирикратно е увеличено заплащането на престои на автомобилите в нея посредством подаването на SMS-и – от 22 000 през 2013 г. на 84 000 през настоящата 2014-та. В тази посока на действие са и изграждащите се велоалеи.

Пред приключване е мащабният Воден проект на Стара Загора. Кварталите “АПК”, “К. Ганчев” и Богомилово вече имат нова канализация, а “АПК” – и нова водопроводна мрежа. Голям градски колектор бе построен по ул. “Св.княз Борис”. Нужен е и втори – по ул. “Боруйград”, както и канализация и водоснабдяване в кв. “Лозенец”, за да не се свличат земна маса и замърсители по време на дъжд към центъра на града, където запушват решетките на шахтите.

До края на 2015 г. ще бъде готово Регионалното депо за отпадъци, тъй като Стара Загора вече няма право да ползва старото сметище, изградено по различнен стандарт, таксите за които ще скочат двойно след края на следващата година. Паралелно с това се изгражда и инсталация за сепариране и намаляване на обема на отпадъка, като пресовките вбъдеще ще се използват за производство на енергия.

Извършен бе цялостен ремонт на централния бул. “Цар Симеон Велики” на изток от “Патр. Евтимий”. В момента реконструкцията се извършва на запад от ул. “Х.Д.Асенов”. Стойността на обновлението е 6,2 млн. лв. Приключи промяната и на други големи старозагорски улици – “Хр. Ботев” и “Столетов”.

Новосъздадени, реконструирани или обновени са много детски площадки и междублокови пространства, които десетилетия стояха занемарени заради интензивното развитие на Стара Загора през годините. За това са изразходвани 9,2 млн. лв. В момента е подготвен нов проект за оставащите междублокови пространства за 6 млн. лв.

Кръгово кръстовище със сложна конфигурация на стойност 1 млн. лв. ще бъде изградено пред голамата “Билла” за разтоварване на трафика там. Проектът вече е одобрен. Строителството ще започне в началото на 2015 г., като завършването му е предвидено за края на 2015-та.

Създадена е и проектна готовност за кандидатстване на Стара Загора по Оперативна програма “Регионално развитие” за периода 2014-2020 г. За целта са вложени 1,2 млн. лв. Така Общината ще има готови папки с проекти, които ще може да предявява за финансиране, когато им дойде редът.

Извършена е енергоефективна реконструкция на уличното осветление в община Стара Загора за 2,5 млн. лв. Това е допринесло за намаляване на месечните сметки за ток с 10-15 хиляди лева, а в годишен разрез сметките на Общината за ток са намалени от 1,2 млн. лв. на 600-700 хил. лв.

През годините на текущия мандат са обновени 17 детски градини, 8 ясли и 3 училища в Община Стара Загора. Разходите за отопление в тях са спаднали драстично поради приложението на енергоефективни мерки в тях.

През 2014 г. бе приключен и проектът за обновление на Антични форум в Стара Загора на стойност 4,3 млн. лв., който вече изглежда значително по-добре от преди.

В областта на спорта през 2014 г. бе възстановен емблематичният за Стара Загора лекоатлетически турнир “Самарско знаме”. Стара Загора посрещна над 200 атлети от България, Катар, Бахрейн, Сърбия и Румъния. Стадион “Трейс арена” в кв. “К. Ганчев” се сдоби с ново осветление по JESSICA за 224 000 лв., предстои създаването там на трибуни и помощни игрища. В Стара Загора предстои провеждането на Европейско първенство по футбол за юноши. Ще се разшири залата за бадминтон, като тя ще интегрира и игрища за тенис на корт, скуош и тенис на маса. Работният проект ще е готов в края на годината, съобщи Христо Михалев, строителен предприемач и председател на Клуба по бадминтон в града.

Кметът Живко Тодоров благодари за конструктивната им позиция в Общинския съвет на общински съветници от други политически сили като Илия Златев, Мария Динева, Тихомир Томов, Славин Янакиев, Станимир Стойчев, Теодора Колева, Методи Пенчев и др., с чиято помощ бе избегнато негативното политизиране на дебата в местния парламент. Това направи работата му бърза и ефективна.

Още по темата - интервю на Живко Тодоров пред ТВ “Европа”: Във финансово отношение Стара Загора е сред най-изрядните и добрите в България 

Кметът Живко Тодоров по време на отчета си за 2014 г.:
Продължаваме работа с още по-висок темп


„Инфраструктура, образование, спорт и култура – това са стълбовете, които определят начина ни на живот и формират добра среда за развитие в общината. На тези приоритети заложихме през последните три години”. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на традиционната си годишна среща с представители на бизнеса, младежките и неправителствените организации, държавните институции, културната и спортната общественост, медиите и др. На форума, който се проведе на 10 ноември вечерта, присъстваха зам.-кметовете на общината Иванка Сотирова, Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, кметът на Казанлък Галина Стоянова и на Раднево д-р Юлиан Илчев, общински съветници и др.

„Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние и към 31 октомври 2014 г. е изпълнила приходната част в бюджета. Постъпленията на собствени приходи към този период възлизат на 36,3 млн. лв. или 94.95% от годишните разчети. Нямаме неразплатени средства към фирмите и забавени плащания. Събраните приходи от данъци са в размер на 15,8 млн. лв. За същия период на миналата година са събрани 12,5 млн. лева, а през 2012 година – 10,8 млн. лв”, посочи кметът. Той припомни, че през 2014 г. Международната кредитна агенция Standart & Poor’s потвърди дългосрочно издадения рейтинг на Община Стара Загора „ВВ+“. Оценката е израз на подобреното дългосрочно финансово планиране, заложените в средносрочната бюджетна прогноза затегнати финансови цели и използването на дългосрочни заеми, като част от управлението на дълга.

През последните три години над 10 хил. души са се срещнали в приемните дни с ръководството на общината по различни въпроси, стана ясно от представения отчет за дейността на общинската администрация. „Благодаря ви, че участвате активно в разговори, дискусии, обществени обсъждания, защото това е силното гражданско общество. Само чрез търсенето на баланса между различните интереси ще продължим да постигаме най-доброто за града и общината”, каза Живко Тодоров.

”Заложихме на сериозен ресурс, за да решим проблеми натрупани с години в образователната инфраструктура – ясли, детски градини, училища. За три години основно реновирани са 17 детски градини, 8 ясли, 3 училища на територията на общината. Взехме правилното решение – всеки един ремонт да е основен и да включва ново обзавеждане. За да имат добри резултати и да се развиват децата те трябва да учат в добра среда. През 2014 г. в Стара Загора открихме първата детска градина от идването на демократичните промени в страната. ЦДГ „Камбанка“ се намира в центъра на града и е с капацитет 100 деца. До няколко седмици врати ще отвори и ЦДГ „Мечо Пух” заедно с Общностния център за социална подкрепа. Ще продължим с този темп”, категоричен бе градоначалникът.

”Изключително важна тема за Стара Загора е градският транспорт. Там където той е лош има сериозни проблеми със задръствания и трафик. Със спечелените до момента европейски проекти и подмяната на тролейбусния парк целим да стимулираме гражданите да оставят автомобилите си и да се придвижват с градския транспорт”.

По Проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен” са закупени осем нови нископодови тролейбуса, на стойност 7,5 млн. лв. По Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт” предстои закупуване на 14 нови тролейбуса, на стойност 10,9 млн. лв., рехабилитация на въздушно-контактна мрежа, на токоизправителни станции, на тролейбусно депо, на спирките на обществения транспорт; изграждане на рампи за хора с увреждания; на нова велоалейна мрежа с обща дължина 7843 м, изграждане на информационна система – телематика. Системата ще включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на спирките на градския транспорт. „Гражданите трябва да знаят, че всички средства събрани от паркирането в зелената зона се инвестират в нови улици, площадки, осветление”, подчерта кметът.

”Водният проект на Стара Загора донесе много позитиви, но в първия момент понесохме и много негативи, защото бяха разкопани улици и тротоари, което е неизбежно, посочи Живко Тодоров. От друга страна кварталите АПК и „Кольо Ганчев”, село Богомилово се сдобиха с дълго чакана канализация, изградиха се колектори. Бъдещите ни планове включват изграждането на канализация и в кв. „Лозенец”, с което ще се реши проблемът със стичащата се вода в центъра на града при всеки по-проливен дъжд”.

Инвестицията в цялостна рехабилитация на булеварди и улици в Стара Загора върви задължително с подмяна на подземната инфраструктура. Кметът благодари на ВиК и на ръководителя на дружеството инж. Румен Райков за добрия синхрон и смяната на ВиК мрежата, което работи в полза на града.

Един от най-големите инфраструктурни проблеми, който посочи Живко Тодоров, са многото неугледни междублокови пространства, за които общината има готови проекти. „Някога градът се е разширявал с бързи темпове и това е стояло на заден план, но сега хората искат да живеят в добра и уютна градска среда, а не да газят кал. Търсим всякакви възможности за промяна и вече сме преобразили десетки междублокови пространства, паркове и градини. Навсякъде изграждаме и нови детски, и спортни площадки”.

За съжаление поради липсата на диалог между общините и предишното управление ще бъдат загубени над 100 млн. евро за регионално развитие, съобщи по време на срещата Живко Тодоров. „Това е престъпление към всички граждани и местните власти”.

До края на годината трябва да бъде завършен новият парк, който се изгражда на територията на бившите артилерийски казарми. Очакванията са 70-те декара зелени площи да преобразят западната част на града. През 2015 г. ще бъде изградено и новото пътно съоръжение за кръгово движение югозападно от „Билла”. Стойността му е над 1 млн. лв., като средствата са осигурени от бюджета на общината. “Кръгът”, който ще бъде под формата на елипса, ще е с голям диаметър 85 м и малък 45 м и ще обединява 6 посоки на движение.

”Новият програмен период 2014-2020 г. е последният, от който могат общините да се възползват активно, затова основните ни усилия през следващите две години ще бъдат в посока разработване на нови проекти. Към днешна дата Община Стара Загора има висока степен на готовност и може да кандидатства веднага по различни оперативни програми без да се губи време”, подчерта кметът.

”За спорта и културата се отделят сериозни средства – построихме новата спортна зала „Иван Вазов”, която даде възможност на клубовете да си отдъхнат и да имат по-добър график за тренировки. Обновен е изцяло стадион „Берое” и лекоатлетическата писта към него. Благодарение на това бе възстановен емблематичният турнир „Самарско знаме”, проведена бе и Балканиада по лека атлетика. През 2014 г. чрез финансовия механизъм JESSICA бе преобразен и стадион „Трейс арена” в кв. „Кольо Ганчев”. Създали сме всички условия до две години в града ни да има зала „Ракетлон“ за бадминтон, тенис на корт, скуош, тенис на маса. „Ракетлон“ ще превърне Стара Загора в център на бадминтона не само в България, но и в Европа, и в нея ще се провеждат европейски и световни първенства”. В сферата на културата през годината се проведоха десетки значими събития, сред които Фестивал на оперното и балетното изкуство, Национален фолклорен събор „Богородична стъпка”, Кинофестивал „Златната липа”, Трето балканско квадринале на живописта и др.

”Продължаваме работа с още по-висок темп, защото старозагорци заслужават да живеят в най-динамично развиващия се и проспериращ град”, подчерта Живко Тодоров.
#

бутони за споделяне

1 коментар on “Стара Загора през 2014 г. – още по-красива, удобна и бързо развиваща се община. Годишен отчет на кмета Живко Тодоров”

  • мария wrote on 14 ноември, 2014, 23:11

    Ремонтират все едни и същи улици и тротоари.Нека да видят тротоара срещу 7-мо основно училище ул.М-р Кавалджиев централна зона.,не е ремонтират от 1960 година срам и позор.Клоните на дърветата висят до средата на улицата.По този тротоар е невъзможно да се върви лятото, а за зимата да не говорим.По него ходят ученици,възрастни,когато стане инцидент тогава ще се завайкат и оправдават.Ако иска кмета да го огледа мога и да го разведа да походи по този тротоар.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн