Над 2700 нови потребители взеха персонален код от НАП – Стара Загора

STZAGORA.NEТ
Над 2700 са новите потребители получили своя персонален идентификационен код (ПИК) от Приходната агенция в Област Стара Загора до края на месец септември. С ПИК клиентите на приходната агенция имат достъп до справка за месечните вноски по избрания от тях пенсионен фонд, могат и да подадат заявление за издаването на документ, например удостоверение за наличие или липса на задължения, копие на данъчна декларация и др. Чрез него лицата могат да проследят движението по данъчно-осигурителната си сметка, размера на дохода върху който са осигурени, да проверят дали информацията от трудовия им договор съответства на същата декларирана от работодателя им и други.

Към момента най-използвани услуги чрез ПИК са:

* справка за трудов договор – позволява на лицето да провери вида на трудовия си договор – на пълен 8-часов работен ден или на 4-часов;
* справка за осигурителния доход – съдържа информация върху каква сума работодателят внася осигурителни вноски на съответното лице;
* справка за задължения за данъци и осигурителни вноски;
* справка за извършени плащания – съдържа информация за сумите платени от лицата през съответната данъчна година;
* справка за членството на лицата в избран пенсионен фонд.

Всеки клиент проявил интерес към услугата, може да получи своя ПИК, като посети офис на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец. Издаването му е безплатна услуга, както всички останали предлагани от Националната агенция за приходите, и се получава в момента на подаване на заявлението, лично от лицето. Удостоверението за ПИК съдържа комбинация от 12 символа и позволява достъп до част от E-услугите на НАП, за които не се изисква електронен подпис.

Повече информация за услугите, предоставяни от НАП, може да бъде получена на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор и от интернет страницата на НАП на www.nap.bg.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн