Храм “Св. Николай” в Стара Загора – с нова ограда

STZAGORA.NET


Завърши изграждането на новата ограда на църквата “Свети Николай” в Стара Загора. С нея 10 месеца след обновяването на градинката с пингвините пред храма, която бе открита на 5 декември 2013 година, този централен район на Стара Загора вече изглежда още по-добре.

Старата ограда на 105-годишната църква, изпълнена като суха каменна зидария, с годините се беше наклонила към тротоара на улица “Хаджи Димитър Асенов” и застрашаваше безопасността на минувачите. Тя бе съборена на 7 август, като металната й част бе свалена и закарана за реставрация в заводски условия заедно с източната порта на църковния двор.

През двата месеца оттогава бе вдигната нова, значително по-висока, изцяло бетонна стена. Автор на проекта е архитект Петър Влахов. Усилената бетонна конструкция е защитена с дренажна система и хидроизолация. Основите й са вкопани на метър и половина в земята. Обновен бе и тротоарът край новата ограда, както и южната подпорна стена.

Строителите са добавили и нови елементи – по една малка завършваща орнаментна колона в двата края на оградата – от източната и западната страна на църквата. Особено деликатна е била работата по реставрацията на ажурната плетеница на металната ограда и порта, сподели Мирослав Енчев, собственик на фирмата-изпълнител „Дескрийм билдинг“ ЕООД. Запазени са оригиналните оловни свързващи елементи, като визията на оградата е освежена с черна матираща боя.

Събарянето на старата църковна ограда през август и замяната й с нова масивна конструкция се оказа изключително навременно предвид проливните дъждове в Стара Загора в началото на септември. Старата ограда едва ли щеше да издържи техния напор и можеше да се срути – с непредвидими последици. Това бе избягнато, като водните потоци свлякоха само 50 кубика земна маса във вече направения изкоп. Които бяха отстранени с цената на 20-дневно забавяне.

Дворът от новата ограда до външната стена на цъковния олтар ще бъде цялостно обновен, след като мине зимата. Целта е за следващия Великден миряните да минават при обиколката на църквата вече през обновения и красив източен вход на двора й.

Актуалният проблем оттук нататък ще бъде опазването на новата ограда от вандалски прояви, наченки на каквито за съжаление вече се забелязват, споделиха строителите.

Заедно с обновяването на оградата бе премахнат и старият църковен павилион зад пингвините. На негово място ще бъде вдигнат подобен на цветарските в западната част на градината.

Още по темата:
Събориха наклонената ограда на храм „Св. Николай“, ще правят нова
*










#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн