Събориха наклонената ограда на храм “Св. Николай”, ще правят нова

STZAGORA.NET

Снимка Янко Янков, Група за истината за Стара Загора
*

Заедно с реконструкцията на централния булевард “Цар Симеон Велики” тези дни започна и дългоочакваното обновяване на оградата на един от най-големите храмове в Стара Загора – “Свети Николай”, построен през далечната 1909 година. Днес тя бе съборена, а металната порта – демонтирана.

От източната страна на църквата “Свети Николай”, която преди година получи чудесно художествено осветление с близо 90 прожектора, бетонната конструкция на оградата беше поддала под натиска на годините и на тоновете земна маса от намиращата се по-високо от уличното ниво градинка пред храма.

Така малко по малко с времето оградата и прекрасната кована желязна порта се бяха наклонили опасно към тротоара и заплашваха да се срутят. Това създаваше предпоставки за възникването на инцидент и закономерно предизвикваше опасения сред минувачите.

Хора от близките жилищни блокове по улица “Хаджи Димитър Асенов” припомниха, че са сигнализирали за проблема с жалби до Общината още от 2008 година. Но едва сега, в мандата на кмета Живко Тодоров, бе взето решение за обновяване на оградата, а с това – и на визията на тази централна градска зона. За което има изпратено благодарствено писмо от живеещите в жилищната кооперация на ул.”Х.Д.Асенов” №81 до Общината, съобщи зам.-кметът инж.Янчо Калоянов. В писмото се отправя и молба до Общината да обнови плочите в няколкото квадрата разстояние между блока и храма, които са общинска собственост, така че състоянието им да съответства на обновената визия на централното градско пространство.

Днес по обед бетонната ограда беше разбита от багер с хидравличен чук. Масивното железобетонно съоръжение се предаде едва след два часа упорит труд от бригада на изпълнителя “Дескрийм билдинг” ЕООД, с управител Мирослав Енчев. Отломките бяха натоварени на самосвал и извозени.

Металната порта бе разглобена от работници на старозагорската строителна фирма “Никон” след внимателно номериране на отделните детайли. Тя ще бъде обновена и монтирана отново на същото място, след като оградата бъде възстановена по цялата периферия на храма.

За обновяване е свалена и металната част с входната порта от западната страна на храма, откъм входа му


#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн