BETTERHALF PARADISE спечели приза Златна Августиада ’2014

STZAGORA.NEТ

Виното BETTERHALF PARADISE на бутиковата изба на Николай Далаков събра най-много адмирации от посетителите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада и спечели правото да носи знака Златна Августиада ’2014. Наградата беше връчена от Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, съобщи сайтът на палатата.

Третото издание на Фестивала се проведе от 17 до 19 октомври на Античната улица на Регионален исторически музей – Стара Загора. Негови организатори са Търговско-промишлена палата – Стара Загора, консултантската компания Oinorama и Община Стара Загора.

Знака Сребърна Августиада посетителите присъдиха на виното White Stallion на винарско имение Анджелус Естейт, а Бронзова Августиада – на винарска изба Балар АД за виното К 1 (Сира, Пети Вердо), 2012 г.

Над 1000 души се докоснаха до квалитетните вина, произведени от водещи български, турски, македонски и френски изби и до подходящата за тях храна, майсторски подготвена от елитните готвачи от МЕТРО Академия. Посетителите сами определят класирането на вината и са номинирали общо 25 от тях, съобщи Олег Стоилов.

Организаторите дадоха пет награди на посетители, избрани чрез жребий, който изтегли директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора Ангел Динев.

За първи път на Августиада беше присъдена корпоративна награда за най-добро вино. За свой фаворит ДЗИ – основен спонсор на фестирала за 2014 година – посочи BETTERHALF ONE RED, вино, което е произведено също от носителя на Златна Августиада ’2014 BETTERHALF.

За BETTERHALF:
Проектът BETTERHALF започва през 2007 г. със създаването на първото лозово насаждение на компанията в района на старозагорското село Змейово. Лозята са разположени на склон с южно изложение, целодневно огрявани от слънчевите лъчи, запазени на север от Стара планина. Разнообразния сортов състав от Шардоне, Пино гри, Совиньон Блан, Семийон, Вионие от долината на Рона, узряват бавно, при надморска височина от над 400 м, а големите температурни амплитуди между деня и ноща, са важен фактор за типичноста и ярко изразения характер на гроздето, който по-късно намираме във виното.

През 2008 г. компанията засади 120 декара лозя в региона на село Дълбоки, регион с традиции в отглеждането на червени сортове. Днес BETTERHALF произвежда само до 1500 бутилки от своите BETTERHALF ROSETTO, BETTERHALF ONE RED, BETTERHALF PINOTTO, BETTERHALF WIZARD, BETTERHALF PARADISE.

За Анджелус Естейт:
Винарското имение Анжелус Естейт е един от диамантите на родното ни производство и се намира в непосредствена близост до язовир Жребчево, Нова Загора. Притежава 1065 дка нови лозови насаждения. Избата е разположена върху 14 000 кв.м разгъната площ, от които 7 000 кв.м вкопани под земята. Технологията е под непрекъснат контрол на енолозите и е съчетана с ръчен труд.

За Балар АД:
Лозята и изцяло реновираната през 2014 г. винарска изба на Балар АД са разположени на около 30 км югозападно от Ямбол в района на с. Скалица. Защитеността на района от северните ветрове, голямото количество слънчеви дни и редуцираният добив от 400 кг/дка, са предпоставка за получаването на богати, плътни и запомнящи се качествени червени вина от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Пети Вердо. Вината се произвеждат в ограничени серии и съзряват минимум шест месеца във френски дъбови бъчви. С бутилковото развитие се оформя букетът от аромати и вкусове, придаващи изтънченост и класа. Всяко едно вино е божествено творение на тероара и фантазията на винарите.
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн