Първа инвестиционна банка купи “Ремотекс” Раднево за близо 9 милиона лева

STZAGORA.NET

Предприятието - продадено, но проблемите на работниците остават

Това се случи на проведения публичен търг в сградата на Районния съд в Раднево и в изпълнение на публичните известия за продажба, публикувани от частния съдия изпълнител Гергана Илчева преди месец, съобщи radnevodnes.info.

В присъствието на представители на банката, на журналисти, на общинския координатор на КНСБ Бойка Боева, на адвокат Теньо Диков в качеството му на пълномощник на взискателите по делото и на самия изпълнителен директор Стефан Чорчопов Гергана Илчева стартира процедурата. Която приключи бързо, тъй като се оказа, че единственият кандидат, подал оферти за покупка, е банката, на която предприятието дължи най-много пари.

Така в рамките на петнайсетина минути Първа инвестиционна стана собственик на „Ремотекс”. По първото дело тя предложи за площта от 286 029 кв.м, в която влизат над 20 цеха и сгради, включително и административната, сумата от 7 973 000 лв. Началната тръжна цена беше 7 966 737 лв.

За имотите по дело № 934 финансовата институция, която отново беше единствения кандидат, ще брои толкова, колкото беше началната тръжна цена – 139 245 лв. За тези на „Автотранспорт и сервизи” ще плати 770 724 лв., за тях началната сума беше 765 693 лв. Освен това беше закупено и специализирано десеттонно ремарке за 10 000 лв.

Така общата сума, за която „Ремотекс” беше придобито, е 8 892 724 лв.

„Днес бяха продадени част от имотите на предприятието и всичко на „Автотранспорт и сервизи”. „Ремотекс” притежава още, но те не са изнесени за публична продан, тъй като държавата, т.е. НАП, има вписана възбрана в нейна полза, а ние по закон сме длъжни да изчакаме и да се съобразим със сроковете. Движимите вещи също не се продават, защото за тях съществуват в момента правни проблеми. Най-вероятно публичната им продажба ще стартира другия месец”, обясни Гергана Илчева.

Парите от проведените търгове ще послужат за удовлетворяване на кредитора – Първа инвестиционна банка. В кантората на съдия-изпълнител Илчева има образувани множество трудови спорове, които са за вземания на работници за положения от тях труд и неизплатени заплати от ръководството на предприятието. Но работниците ще бъдат удовлетворени едва след продажбата на цялото имущество на “Ремотекс”.

„Това беше най-лошият вариант, който можеше да се случи. Земята и сградите бяха продадени на десетки пъти по-ниска цена, отколкото заслужават” – коментира от адвокат Теньо Диков, който също изрази притеснение, че работниците, които той представлява, едва ли скоро ще получат парите, които очакват.

Оттук нататък е възможен вариант, при който регистрираното преди по-малко от месец търговско дружество „Ремотекс М” ООД, създадено от мажоритарния собственик на „Ремотекс–Раднево” – гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос, и „Минстрой холдинг” АД на небезизвестния Николай Вълканов, да закупят собствеността от Първа инвестиционна банка.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн