Фондация “Яворов” подготвя честването на 100 г. от смъртта на големия български поет

STZAGORA.NEТ

Два тома от седемтомника със събрани съчинения на Пейо Яворов – публицистиката и писмата му – са подготвени от Фондация “Яворов” и издателство “Захарий Стоянов” по проект на “Местна инициативна група” – Чирпан. Това съобщи в Стара Загора председателят на фондацията Тодор Иванов, заедно с изпълнителния директор на МИГ-Чирпан Деляна Николова. До момента са издадени три тома от поредицата – поезията, прозата и драмите на големия български творец. В проекта е заложено издаването на още два юбилейни сборника от научни конференции, както и на книгата на доц. Милкана Бошнакова “Яворов и Македония”. Със средства по проекта ще бъде закупена и техника за новия офис на фондацията в сградата на “Булбанк” – Чирпан.

За 100-годишнината на Яворов, която се пада на 29 октомври, и за 60-годишнината на Къщата-музей на поета в родния му град два дни по-късно заедно с Община Чирпан е подготвена програма, която ще стартира идния вторник, 21 октомври, с документална изложба на Регионалния исторически музей в Пловдив, която ще гостува в Чирпан. В нея ще могат да бъдат видяни ценни писма, ръкописи, снимки и пластики, свързани с Яворов и неговите близки. Веднага след откриването й ще се състои премиерата на неотдавна излязлата от печат книга “Обречени” на Явора Стоилова – племенница на поета. Ще участват актьорът Христо Мутафчиев и пианистът проф.Атанас Куртев.

В рамките на програмата за 100-годишнината на 23 октомври в Чирпан ще бъде представена новата книга на проф. Михаил Неделчев “Яворовата година на траура” – както е нарекъл 12-те месеца, изминали от първия му опит за самоубийство до датата на смъртта му през 1914 г. Ще бъде представен и юбилейният “Яворов лист” – вестник с главен редактор професор Неделчев, който ще бъде издаден във Велико Търново и ще е пълен с нови приноси на известни български творци и изследователи към голямата тема за живота на Яворов.

На 27 октомври в Чирпан е премиерата на стартовото издание с малък тираж на капиталния труд на доц.д-р Милкана Бошнакова “Яворов и Македония”, което по-късно ще бъде преиздадено от фондацията.

По покана на фондация “Яворов” на 28 октомври в Стара Загора ще гостува живеещата понастоящем в македонка Рим Вида Боева, която 25 години е била дясната ръка на Ванче Михайлов през последните години на живота му и която пази неговия архив. Очаква се тя да подари на Къщата-музей артефакти, свързани с ВМРО и Яворов. Ще дойде и друг македонец – Панди Евтимов, който днес е с българско гражданство. Журналист, поет, интелектуалец, той 7 години е бил в затвор заради българското си самосъзнание. Той е завел това лято в Македония, в района на Преспанското езеро, представители на фондация “Яворов” до лобното място на воеводата Костадин Крачолов – първи братовчед на Яворов, загинал в бой с турците на 1 май 1906 г., и е посочил къде е гробът му.

Информацията е ценна, тъй като на другите трима чирпански воеводи, загинали в Македония – Христо Матов, Тео Гарвалов и Костадин Нунков, лобните им места все още не са известни. Среща с Вида Боева и Панди Евтимов под надслов “Борбите на българите в Македония за обединение на България” ще се проведе на следващия ден и в Чирпан.

Тодор Иванов не пропусна да сподели радостта си и от това, че по-рано тази година Къщата-музей “Пейо Яворов” получи бронзов медал “Френски ренесанс” от президента на едноименната международна асоциация проф. Денис Фада. Отличието е първо по рода си за български културен институт и е признание за високата популярност на Яворов във франкофонския свят.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн