РЗИ провежда профилактични прегледи на здравно неосигурени жители в старозагорския квартал “Лозенец”

STZAGORA.NEТ
Здравно-социалният център в кв. “Лозенец” – Стара Загора започна профилактичните прегледи и изследвания на здравно неосигурени жители на квартала. Първите 60 души ще преминат до края на деня, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.

Инициативата е част от информационната кампания, финансирана от Министерството на здравеопазването за значението на профилактичните прегледи и изследвания сред ромското население над 18 години, което живее в кв.“Лозенец“ на областния град. Кампанията е част от Плана за действие 2011-2015 към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства, и е в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването.

Да разяснят целта на кампанията в началото на профилактичните прегледи и изследвания дойдоха д-р Елена Канева, директор на РЗИ – Стара Загора и специалисти от инспекцията, както и Ганчо Иванов, председател на СНЦ “Свят без граници“, които са организатори на информационната кампания в област Стара Загора.

„Програмата на МЗ за профилактични прегледи и изследвания на неосигурени лица от ромски произход включва ехографско изследване на коремни органи в мобилни кабинети и кръвни изследвания – кръвна картина, холестерол, триглецириди, кръвна захар и креатинин, поясни д-р Жулиета Здравкова, управител на Транспортен ДКЦ – Стара Загора, чиито специалисти извършат прегледите и изследванията. РЗИ предоставя на Центъра двата си мобилни кабинета, които са на територията на кв. “Лозенец”.

В следващите седмици в кампанията ще бъдат включени и общините Мъглиж и Николаево, където съответно 30% и 26% от жителите са от ромски произход, поясни д-р Канева.

Разяснителната кампания включва беседи от специалисти, неформални разговори с жителите на ромския квартал, разпространение на образователни материали на здравна тематика, излъчване на видеоклипове и други нагледни форми.

Целта на кампанията е да се установят социално-значими заболявания – захарен диабет, високо кръвно налягане, хематологични и бъбречни заболявания, които са рискови за населението от ромски произход. Тяхното ранно откриване и насочване за лечение би подобрило статуса на живот на това население.

Кампанията ще продължи и през месец октомври.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн