Лиляна Павлова пред жителите на кв.”Железник”: 2 млрд. лева тръгват по програмата за саниране на блокове

STZAGORA.NET


Лиляна Павлова, водач на листата на ПП ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район за парламентарните избори на 5 октомври, се срещна в старозагорския квартал “Железник” с домоуправители и жители на квартала и разговаря с тях за начина, по който могат да се възползват от разписаната в Управленската програма на ГЕРБ инициатива за масово и цялостно саниране на панелните жилищни блокове в страната за повишаване на енергийната им ефективност.

Срещата откри кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. “Чрез санирането ще се постигне един много сериозен ефект. От една страна вие всички ще пестите от електроенергия, от топлина, която в момента се изразходва – каза той. – Второто е, че ще имаме по-красиви градове. Блоковете ще бъдат в определен цвят, така че да се вписват в градската среда, и кварталът да изглежда още по-хубав, отколкото е в момента. Третото много важно нещо, свързано с ремонтите, е, че вие ще можете да бъдете работодатели на фирмите, които ще работят в региона. Те ще наемат работници, ще плащат осигуровки, ще имаме заетост. Затова съм тази вечер тук пред вас, за да подкрепя г-жа Павлова, която е на път насам, и да можем всички заедно да я изберем като водач на листата на партия ГЕРБ и да вкараме колкото се може повече народни представители от ГЕРБ, за да осъществим политиката, която си поставяме като задача.”


Програмата за енергийна ефективност е в основата на управленската програма на ГЕРБ, потвърди след кмета Лиляна Павлова. За изпълнението й в нея първоначално ще се инвестират 2 милиарда лева. Тя включва пълно енергийно саниране на сградите, подмяна на дограма, ремонт на покривите. Там, където е необходимо – и на асансьорните уредби, а също и конструктивно укрепване на нуждаещите се от това сгради.

Лиляна Павлова припомни, че и в момента върви подобна програма за саниране на блоковете, която обаче не е 100% безвъзмедна. По нея вече са готови над 50 сгради в страната. В тях сметките, особено на семействата, които се отопляват само на ток, са паднали с 60%.

Ако парите, предвидени за инвестиране в програмата, бъдат дадени за увеличаване на пенсиите, ефектът ще е минимален. Но инвестициите в енергийна ефективност на сградите ще позволят всяко домакинство да спести примерно по 50 лв. на месец от отопление. По този начин подкрепяме семействата, спестяваме електроенергия, даваме работа на фирмите в региона и живеем в по-красиви и уютни домове, посочи Лиляна Павлова. “Това означава производство на изолации, дограми и материали, това означава работа за малкия и среден бизнес, който има нужда от тази глътка въздух – допълни тя. – Планираме тази програма да е напълно децентрализирана в общините. Това, което ще се изисква от вас, е да се събере домсъветът, да вземе решение на етажната собственост за включване в програмата и да бъде подадено заявление, плюс декларация и необходимите документи за това, че давате съгласието си Общината да влезе, да ремонтира и да подобри сградата. Държавата предоставя финансирането на Общината, а тя ще избере изпълнители, строители, фирмите за надзор, фирми, които да направят енергийно обследване и да предпишат какво точно да се направи в съответната сграда, конструктори, за да видят нейната конструктивна устойчивост – защото искаме и да удължим живота на тези сгради.”

От всичко това няма да се възползват само 1-2 фирми. Изискването към общините ще бъде да се направи голям рамков договор с всички строителни фирми в региона, за да има работа за всички. Блоковете ще се дадат за саниране на различни строители – съобщи Лиляна Павлова.

Участващите в срещата старозагорци проявиха жив интерес към инициативата. Те зададоха на Лиляна Павлова уточняващи въпроси, на които тя отговори изчерпателно. Жилищата, които вече имат изолация, ако е достатъчна, ще остане, но ако е по-тънка от общата, ще бъде надградена, изравнена с останалата и боядисана в общия цвят, бе едно от нещата, които интересуваха жителите на кв. “Железник”.

Водачката на листата на ПП ГЕРБ припомни също така пред тях, че вече е задействан проект, според който Стара Загора ще получи 50 нови автобуса за вътрешноградския си транспорт на стойност 30 милиона лева.


#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн