Дъхав хляб, вино и възстановка на древни ритуали представят край Неолитните жилища в „Нощ на изкуствата 2014“ в Стара Загора. Програмата

STZAGORA.NET

Ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята-майка ще бъде представен за първи път край защитната стена на музея „Неолитни жилища“ в Стара Загора по време на 9-а Нощ на изкуствата, разкриха на пресконференция днес организаторите от Община Стара Загора и културните институти в града.

Зад реализацията на възстановката стоят актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Христофор Недков и неговото Младежко театрално студио. Най-важният ритуал от древноземеделската обредност през новокаменната епоха се извършвал през есента, преди сеитбата на зърнените култури, които са важна част от храната на древните хора. Фоайето на музея ще подслони демонстрация на юбилейно вино по рецепта „8000 години Стара Загора“ и вкусния занаятчийски хляб с дива мая на старозагорския майстор Богдан Богданов, изпечен по древна рецепта.

Деветата Нощ на изкуствата ще започне с дефиле на военните оркестри от страната, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Освен всички музейни обекти, операта, Художествената галерия, обсерваторията и Регионалната библиотека, в нея ще се включат и 6 частни галерии, книжарници, къщата музей „Гео Милев“, ще звучи и много музика на открито. Поп-рок, джаз и рок ще звучат на различни места в града, а поканените изпълнители са Николай Карагеоргиев, Петър Салчев, Александър Леков, Георги Зайков и др. Териториалният държавен архив ще се включи за първи път с ретроспективно-документалната изложба „90 години от рождението на актрисата Иванка Андонова” в сградата си на ул. „Ген Гурко” № 81.

Културата е призвана да обединява хората от различни възрасти, етноси и религия. Това е и целта на тези наситени с прояви 6 часа – да се почувстваме обединени и да забравим ежедневието, да преживеем положителни емоции и да си доставим естетическа наслада, обобщи програмата на Нощта директорът на Регионалния исторически музей Ангел Динев. Той акцентира на две от изложбите, които ще бъдат експонирани в музея – „Археологическо лято 2014“, която представя експонати от археологическите проучвания на източната част на праисторическата селищна могила при Старозагорски минерални бани и обект на ул. „Димитър Наумов“ 100 в Стара Загора и изложбата „Долината на тракийските царе“ с експонати, открити при проучванията на тракийски надгробни могили в „Долината на тракийските царе”.

За първи път в РИМ ще бъде представен макета на античния град Августа Траяна и прожектирана мултимедийна презентация за градоустройството в Стара Загора през античността, създадени по проекта “Античното наследство на Тракия”. Ще бъдат показани за първи път публично и два документални филма на Античната улица – „Стара Загора свидетел на историята“ и „Невероятното пътуване на човека” на BBC, който обяснява доказателствата за теорията на ранните човешки миграции от Африка, а впоследствие по целия свят, подкрепящи теорията за африканския произход на съвременния човек.

За първи път студенти от Тракийския университет ще се изявят по време на нощта, заяви със задоволство директорът на Художествената галерия Марин Добрев. Там ще се представят Вокална формация с художествен ръководител Стефка Минкова и поп-рок група „Макрофагос” с художествен ръководител д-р Йордан Стоянов. Освен самостоятелната изложба „Графити“ на Никола Певичаров в западната зала, са изложени и „Рисунките на Кирил Петров /1897-1979/ “ в малката зала на галерията.

Държавна опера Стара Загора ще отвори врати с флашмоб в 18.00 ч., за края на генералната репетиция на „Тоска“ от Джакомо Пучини. Посетителите ще могат да разгледат декора на постановката, да слушат концертите от популярни класически произведения на ученици в НУМСИ „Христина Морфова“ и „Нежна е нощта с музика“ на солисти на операта.

В “Нощ на изкуствата 2014″ ще се включат и представители на туристическия бизнес, членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), които участват в инфотур, представящ всички забележителности на града, настанителна база, заведения за хранене и развлечения, както и възможностите за балнео и спа туризъм в курорта Старозагорски минерални бани.

ПРОГРАМА

НОЩ НА ИЗКУСТВАТА 2014 /26 СЕПТЕМВРИ/

Градска художествена галерия - бул. “Руски” 27

19:00 – 01:00 ч. Самостоятелна изложба „Графити“ на Никола Певичаров – носител на наградата на Третото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ”/западна зала/
19:00 – 01:00 ч. Изложба „Рисунките на Кирил Петров /1897-1979/ “/малка зала/
19:30 ч. Представяне каталог на експозициите в Художествена галерия Стара Загора
20:00 ч. Клавирен концерт на Велислава Стоянова и Мартин Дафинов. В програмата- Моцарт, Сарасате, Скарлати, Шопен и Николай Стойков
20:30 ч. Камерен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Загоре”, Стара Загора; художествен ръководител – Васил Герлимов
21:15 ч. Клавирен концерт на Ромео Смилков. В програмата – Равел, Вагнер-Лист и Николай Стойков
22:00 ч. Вокална формация при Тракийски университет, Стара Загора; художествен ръководител – Стефка Минкова
23:00 ч. Поп-рок група „Макрофагос” при Тракийски университет, Стара Загора; художествен ръководител – д-р Йордан Стоянов.
00:00 ч. Мултимедия „Изобразителното изкуство в региона на прага между 19 и 20 век”

Регионален исторически музей /19.00 – 01.00 ч./ - бул. „Руски” №42:

- 19:10 ч. / малка изложбена зала на II-ро експозиционно ниво – Откриване на „Археологическо лято 2014“ – Изложбата представя експонати от археологическите проучвания през лятото на 2014 г. на източната част на праисторическата селищна могила при Старозагорски минерални бани и обект на ул. „Димитър Наумов“ 100, в центъра на Стара Загора.

- 19:30 ч. / IV-то експозиционно ниво – Откриване на изложба „Долината на тракийските царе“ – Гостуваща изложба на ИМ – „Искра” Казанлък с експонати, открити при проучванията на тракийски надгробни могили в „Долината на тракийските царе”. Неделима част от изложбата са и 10 табла, отразяващи проучванията и откритите находки на доц. Д.И.Н Георги Китов в Казанлъшки регион.

- IV-то експозиционно ниво – Изложба “Освобождението и паметта“ – Посветена е на 137-годишнината от Старозагорския бой (19/31 юли 1877 г.). Идеята е да покаже безсмъртието на подвига, силата на волята и премеждията по пътя към свободата, да напомни за героизма и трагизма, които съпътстват политическото възкресение на България.

- Антична улица / „Архитектура на Паметта” – Едноименна изложба на млади архитекти.
Атракции:

- 20:00 ч. / Антична улица – Откриване на макета на античния град Августа Траяна; прожектиране на мултимедийна презентация за градоустройството в Стара Загора през античността

- 20:30 ч. / Лапидариум – Театър на открито „Хетерите”, авторско представление по „Писма на Хетери” от античния автор Алкифрон, представено от Театрална студия към Тракийски университет – Стара Загора.

- 19:30 – 01:00 ч. / II-ро експозиционно ниво – Кът за снимки „Средновековните воини” – Потопете се в приключенската атмосфера на Средновековието и се преобразете в истински войн – въоръжен и готов за битка !

- 22:00 ч. / IV-то експозиционно ниво – „ Разходка назад през вековете” Модно ревю на костюми по проект и изпълнение на Денис Иванов – оперен певец и режисьор, с участието на млади оперни певци и ученици от “НУМСИ Христина Морфова” Стара Загора. Хронологично проследяване на модата в Античността, Средновековието, Ренесансът, Барокът, Новото време и Съвремието. Дефилето преминава под музикален номер от конкретната епоха. Музикална подготовка и реализация – Полина Влахова. С помощта на водещ на ревюто, публиката ще получи информация за спецификата и конкретните детайли в дадената епоха – от кройката, до украшенията на костюма. Сценарият и цялостната постановка на ревюто е на самият автор.

Специална изненада на вечерта: представяне на “Гейша модата” в Япония от началото на двадесети век.
Подобна инициатива е осъществявана и преди, през 2009 г. – по покана на Денис Иванов от директора на Къщата-музей ” Борис Христов” гр. София, г-жа Елена Драгостинова – под заглавие “Пеещи костюми”

- 19:00 – 22:30 ч. / II-ро експозиционно ниво -Томбола, посветена на 135 годишнината от възстановяването на Стара Загора през 1879 г. – II експозиционно ниво. Състои се от въпроси за историята на града, който отговори правилно получава номер, с който участва в томболата. Теглене на печелившите номера – 22:30 ч.

- 19:00 – 00:00 ч. / Антична улица – интерактивна игра „Късчета от миналото“ – подреждане на пъзели с антични мозайки

- 19:00 – 01:00 ч. / малка зала на II-ро експозиционно ниво – Прожекция на филма „Невероятното пътуване на човека” BBC. Документален филм, представен от Алис Робъртс. За първи път е излъчен по телевизия Би Би Си през май и юни 2009 г. в Обединеното кралство. Филмът обяснява доказателствата за теорията на ранните човешки миграции от Африка, а впоследствие по целия свят, подкрепящи теорията за африканския произход на съвременния човек. Тази теория твърди, че всички съвременни хора са произлезли от анатомично модерни африкански Homo sapiens, а не от по-архаичните Европейски и Близко източни Homo neanderthalensis или китайският Homo pekinensis.

- 19:00 – 00:00 ч. / IV-то експозиционно ниво – Ателие „Рисунки с пясък“. Всеки желаещ може да пробва да направи сам свой собствен шедьовър на изкуството, използвайки въображението си с нетрадиционен материал.

Музей „Неолитни жилища„ /19.00 – 01.00 ч./
Съхраняващ останките от горяла къща, която е една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажна жилищна постройка в Европа от епохата на ранния неолит (начало на VІ хил. пр. Хр.). Тя е консервирана и съхранена «in situ» в специална защитна сграда. Един невероятен свят на хора, живели на това място преди 8000 години.

Атракции:

- 21:00 ч. / северно от защитната стена на музей „Неолитни Жилища” Възстановка на ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята-майка, представен от младежкото театрално студио с ръководител Христофор Недков. Най-важния ритуал от древноземеделската обредност през новокаменната епоха извършван през есента, преди сеитбата на зърнените култури, които са важна част от храната на древните хора.

- 19:00 – 00:00 ч. / фоайе – Демонстрация на юбилейно вино по рецепта „8000 години Стара Загора“ и вкусния занаятчийски хляб с дива мая старозагорския майстор Богдан Богданов, изпечен по древна рецепта.

Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ /19.00 – 01.00ч./

Уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. В него са показани по подходящ начин запазените култови елементи от различни епохи. Стенописите и пластичната декорация разкриват великолепие от майсторски умения и цветови решения.

Изложби:

- „Народно приложно изкуство от град Кечкемет“ – Етнографската изложба включва сбирка от предмети, изработени и украсени в духа на унгарското народно изкуство, различни видове везба по тъкани – покривки, възглавници, както и унгарските дървени преси за гладене на орнаменти и пищно украсени съдове от глина. Всички предмети са изработени от майстори на приложното изкуство в град Кечкемет.

- В предверието на комплекса / “Споделянето е всичко” – фото-изложба на Лора Василева – религиозни храмове от Индия, Непал и други източни държави.

Атракции:

- 21:00 ч. на Концерт на Смесен хор “Родина” при НЧ “Родина 1860″ с диригент Емил Минев
- 19:00 – 00:00 ч. – Интерактивен кът “Реставрирай сам”, в който всички желаещи могат да се опитат да сглобят фрагменти от керамични съдове

Къща-музей „Градски бит XIX в.“ /19.00 – 01.00 ч./

Музейната експозиция показва домашна уредба и образци от градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ в. В обзаведените гостни стаи, всекидневна, салон и спалня традиционните местни предмети съжителстват с модерни за времето си европейски и руски образци.

Атракции:

- 19:00 – 00:00 – Декоративно тъкане на кора, демонстрирано от Лалияна Груева
- 19:00 – 01:00 ч. – Кът за ретро снимки в градски стил от края на XIX – началото на XX век.

Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Атракции:

- 21:30 ч. – 00:00 ч. / Главната антична улица (decumanus maximus)- Прожекция на филма „Стара Загора свидетел на историята“

- 19:00 – 21:30 / Главната антична улица (decumanus maximus)- Демонстрация на античната мода – „Не дрехите красят човека, а човекът дрехите“

- 19:00 – 21:30 ч. / Главната антична улица (decumanus maximus)- детска площадка, „Млад археолог“, където най- младите участници в „Нощта на изкуствата“ ще могат да се запознаят с работата на археолога и да провокират интереса си към историята на Старозагорския край, чрез методите на играта.

- 19:00 – 21:30 ч. / Главната антична улица (decumanus maximus) „Древната архитектура“ – изграждане на картонена арка, с което желаещите от младите участници в „Нощта на изкуствата“ ще могат да се запознаят с един особено важен елемент на древната архитектура на Августа Траяна.

Късноантична мозайка от частен римски дом (IV в.) – бул. „Ген. Столетов“ 117
Мозайката представя пълната космогонична схема: водният свят с неговите обитатели; земният – с плодовете и животните; небесният – със сцената “Изворът на живота”. Раят е символично загатнат, като душите на вярващите и праведниците са изобразени като сърна и патица.

Цената на посещението в РИМ – Стара Загора и всички музейни обекти е 1 лв. за възрастни и 0,50 лв. за ученици, студенти и пенсионери. Събраните приходи ще бъдат използвани за реставрация на накити от фонд “Средновековна археология”.

Къща-музей „Гео Милев“ – ул. „Гео Милев” 37

19:00 ч. Поетична среща с Таньо Клисуров
20:00 ч. Премиера на книгата „Българинът по света в началото на XX век. Пътеписи“. Съставител Румяна Пенчева
21:00 – 22:00 ч. Отворени врати на музея

Галерия 8 – ул. „Х. Д. Асенов” №119 (срещу ресторант „Форум”)
19:00 ч. Томбола с награда картина. Чаша вино за посетителите.

Оперен театър – бул. „Митрополит Методий Кусев” 30

18:00-18:30 ч. (зала Опера) вход свободен за края на генерална репетиция на „Тоска“ от Джакомо Пучини
19:30 – 20:00 ч. (сцена) разглеждане декора на „Тоска“
20:00 – 20:30 ч. (фоайе) – Божидар Рахнев-цигулка и Андрей Андреев-пиано /ученици в НУМСИ „Христина Морфова“/ представят концерт от популярни класически
20:30 – 21:00 ч. (фоайе) – концерт „Нежна е нощта с музика“ представят солисти на Държавна опера-Стара Загора
21:00 – 23:00 ч. – Гардеробът на Операта отваря врати – снимки с костюми от различни спектакли на Операта
22:30 – 23:00 ч. (фоайе)– концерт на Трио „Гранди Тенори“
23:00 – 00:00 ч. (фоайе)– видео-прожекция на спектакъл на Операта

Държавен куклен театър, ул. „ Ген. Гурко” № 46
20:00 – 22:00ч. „Как се ражда спектакълът?“ (открити репетиции)

Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора – бул. „Руски” 46

17:00 – 22:00 ч. Нощ на учените – съвместно с Тракийски университет, ДИПКУ
19:00 – 21:00 ч. „Вавилонска кула” – пишем и говорим на различни езици
„Вълшебство с камера и книжка” – четене на приказки и заснемане на видеоклип
19:30 – 21:30 ч. Уъркшоп по приложна графика за млади почитатели на изкуството с художника Петко Жеков
21:00 ч. „Библиотерапия – как да превърнем книгите в личен психотерапевт” – с психолозите д-р Дончо Донев и Минчо Николов
21:30 ч. „Спомен за моите деца”, документален филм за литературната история на Стара Загора
22:30 ч. „Среща със светлината”, документален филм за художника Никола Манев
19:00 – 23:30 ч. Изложба Избрани автори от VІІ младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед”
Фотоизложба „Улични танци”
Презентация „Стара Стара Загора” на снимки и картички от фонда на библиотеката
Възможност за записване на нови читатели в библиотеката
Щанд за книги „Находка”

Библиотека „Родина” – бул. „Руски” 17

17:00 – 19:00 ч. Малка нощ на изкуствата в Детски отдел на Библиотека „Родина” ул. „Българско опълчение” 69
19:00 – 24:00 ч. Една нощ в Библиотека „Родина” с безплатно записване на нови читатели и безплатни библиотечни услуги

Парк „Пети октомври”
20:00 ч. „С музика под звездите”-програма с участието на Школа за суинг танци „Линди хоп” – София, Военен биг бенд Стара Загора, Общински духов оркестър Стара Загора и други танцови и музикални формации

Парад на военните духови оркестри
17:00 ч. Площада пред Общината, с участието на Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, Военен духов оркестър на Национален военен университет „В. Левски” – Велико Търново, Представителен оркестър на Сухопътните войски – Горна Баня, Военен духов оркестър на 61-ва Механизирана бригада – Карлово и клуб за народни танци „Чепница”

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Юрий Гагарин“ – ул. „Цар Иван Шишман” 62

18:00 ч. Изложби във фоайето, коридорите и залата за посетители:
- Музей на космонавтиката
- Астрофотографска изложба на астрономи-любители
- Тематична изложба по фотоси на космическия телескоп „Хъбъл“
- Изложба от старинни астрономически уреди
- Изложба от рисунки, макети и постери, посветена на Годината на Галилей

Мултимедийни продукти, филми, лектории – зала за посетители:

18:30 ч. НАШИЯТ КОСМИЧЕСКИ АДРЕС – мултимедийна презентация за деца, автор Н. Кискинова-астроном в НАОП „Ю. Гагарин“
19:00 ч. ВИРТУАЛЕН ПЛАНЕТАРИУМ – небето през есента
19:30 ч. 4% Вселена – док. филм на БНТ за Големия адронен колайдер в Женева и българското (старозагорско) участие
20:00 ч. КОСМИЧЕСКИ ОЧИ НА БЪЛГАРИЯ – авторски филм на екип от Националната обсерватория на Рожен, БАН
21:00 ч. КОСМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ – лектория за слънчево-земните въздействия, лектор доц. д-р Борис Комитов – БАН, НАОП „Ю.Гагарин“
22:30 ч. ДОКЛАДИ ОТ КОСМИЧЕСКАТА СОНДА „Галилео“ – документален филм за Юпитер и спътниците му

Наблюдения с телескоп – наблюдателна площадка (при ясно време):
19:00 – 20:00 ч. Луна
19:30 – 21-00 ч. Сатурн
Звездни купове, галактиката в Андромеда и др. обекти
Съзвездия и видими с невъоръжено око обекти на есенното небе

„Къща под звездите“ към Консултантска къща за подкрепа на семейството и детето
бул. „Цар Симеон Велики 115”, ет.3 (над кафе „Дръмс”)
19.00-20.30 ч. Поетична вечер „Една педя душа в свят за лудите“ с поетесата Ники Комедвенска
20.30-21.30 ч. Откриване на изложба картини „Ухание в цветове“ и среща с автора има Делка Кръстева, фотограф-художник от Стара Загора

Музика на открито

Стела Петрова трио
18:00 ч. MALL Galleria

Николай Карагеоргиев трио
19:00 ч. Lucky 99

Funk Fusion project : Groove Tribe
20:30 ч., bar Drums /главната улица/
Георги Зайков-тромпет, вокал, Дилян Обретенов – китара, Николай Карагеоргиев – китара, Кристиан Желев – клавишни, Александър Леков –бас, Начо Господинов – барабани, Александър Каменов – барабани, перкусии

Jazz night: Петър Салчев трио
21:30 ч. Bar “в JAZZ-a” ул.„ Венелин“ 7, до двора на СОУ В.Левски
Петър Салчев – вокали, перкусии, Йордан Тоновски – клавишни, Христо Минчев – контрабас

Арт галерия “Недев” – кръстовището на бул. “Руски” и ул. “Боруйград”
“Contemporary Art” в “NEDEV” Art Gallery
19:00 ч. Откриване на изложба “Contemporary Art / Сборна изложба – съвременно изкуство.
Участници: Александър Белугин – Русия, Ахмед Йозел – Турция, Атанас Дончев, Нен Чанев, Динко Ненов, Кирил Попов, Светлана Еланстева – Англия, Светлозар Недев, Тихомир Трайков, Павлина Копано- Търция, Елица Стойчевска – Македония, Николета Димитрова – Македония, Живко Тенев , Мита Ристич -Сърбия

20:00 ч. – Представяне на младата цигуларка Йоланта Хаджипетрова, студентка в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”
21:00 ч. – Представяне на Живко Велев – jazz китара

Териториален държавен архив
ул. „Ген Гурко” № 81
19:00 – 23:00 ч. „90 години от рождението на актрисата Иванка Андонова” – ретроспективно–документална изложба

Книжарница „Приятели” – бул. „Цар Симеон Велики” 118
19:00 ч. Изложба „Книгата като фетиш” – арт приложения на книгата и четенето
19:45 ч. Демонстрация „Изкуство от книги”
След 20:00 ч. Арт зона – за всички, обичащи изкуството – участие в различни приложни и художествени занимания, свързани с книгите и четенето

Галерия „Алба Авитохол”
Бул. „Митрополит М. Кусев” № 51
19:00 ч. Нощна конферентна среща с привърженици и изследователи на науката, културата и българското богопознание под надслов” Открития, анализи, прогнози и изход”.

Туристически информационен център – бул. „Руски”№ 27
Тук може да получите предварителна информация за събитията в „Нощ на изкуствата”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн