Лиляна Павлова: Нужно ни е модерно, иновативно, насочено към практиката образование

STZAGORA.NET


Електронни учебници и online форми на обучение, използване на всички модерни информационни и комуникационни технологии и изключване на хартиените носители, ако училището, учителите и децата са готови за такава промяна и имат положителна нагласа към нея. Тя няма да е насила, няма да е задължителна, в момента не е узаконена, но това е една от интересните опции за тези, които искат и могат, предвижда Управленската програма на партия ГЕРБ. Финансирането ще дойде по линия на Програмата за образование и наука, създадена по време на мандата на ПП ГЕРБ, и ще включва обучение, квалификация и преквалификация на учителите, за да са в крак със съвременните електронни технологии.

Това съобщи на среща с над 60 учители от Стара Загора водачката на листата на ПП ГЕРБ за парламентарните избори на 5 октомври Лиляна Павлова. Всичко, което се прави за децата в училище, трябва да бъде съобразено с получаване на практически умения от децата – акцентира тя.

“Първият ни и основен приоритет е Законът за средното образование. Вече имаме въведено дуално образование, но още много неща трябва да се направят в закона след широка дискусия и дебат. Това няма да е леко, но ще го направим. Радвам се, че в нашите екипи – и в Стара Загора, и в страната, има много учители, педагози, професионалисти, с чийто експертен потенциал ще можем да се справим с тази задача. Ще се работи и за разширяване на целодневната форма на обучение не само от първи до 5-ти, но и до 8-ми клас, както и на извънкласните занимания за всички класове” – каза тя.

Въпросите към Лиляна Павлова обобщи лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ в региона Иван Поров. “Имате ли конкретни разчети, примерно от следващата година, за нарастване на Единния разходен стандарт, и оттам – за нарастване на учителските заплати” – попита той. Вторият му въпрос бе ще се въведе ли мандатност на длъжността “директор” в учебните заведения, а третият – ще бъде ли засилено патриотичното възпитание в училище.

Повишаване на Единния разходен стандарт и на учителските заплати със сигурност ще има, но конкретните разчети ще ги направим, след като поемем управлението – отговори Лиляна Павлова. “Когато си бил в опозиция и не ти дават всички данни за това, какво се случва с държавата и държавния бюджет, няма как да правиш разчети. Затова ние ще ги направим едва когато започне подготовката на Бюджет 2015 и съответно на тригодишната бюджетна прогноза. Чак тогава ще излезем с конкретни данни. Трябва да говорим с числа и факти, иначе обещания всеки може да дава. Ние обещаваме само това, което можем да направим” – каза водачката на листата на ГЕРБ.

Личното й мнение по въпроса за мандатността е, че трябва да я има – така, както е въведена мандатност за много други длъжности в държавата, включително и във висшите учебни заведения. Но конкретната формулировка и условия са въпрос на дебат.

Лиляна Павлова изказа и категоричната си подкрепа за засилване на патриотичното възпитание на подрастващите в училище. “В Управленската ни програма имаме записано въвеждането, най-общо казано, на гражданско и здравно образование, каквото липсва на децата. Които иначе учим на много сложни неща, а пропускаме по-простите, за да могат да се оправят в живота. Повече практическо, повече иновативно, повече гражданско образование сме предвидили и в разписания Закон за средното образование” – припомни тя.
#

социално споделяне

1 коментар on “Лиляна Павлова: Нужно ни е модерно, иновативно, насочено към практиката образование”

  • Анонимен wrote on 21 септември, 2014, 6:50

    Вашето/те/ дете/ца/ ще учи/ат/ ли в системата на дуалното образование?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн