Гигантска гъба-пърхутка с тегло над 8,3 кг откриха горски работници край Оряховица

STZAGORA.NET


Огромна гъба-пърхутка откриха служители на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора, съобщи тяхната колежка Теодора Колева (на първата снимка). Този истински шедьовър на природата е поникнал в района на старозагорското село Оряховица, разказа Игнат Игнатов. Кантарът показал, че гъбата е с тегло над 8,3 килограма (на втората снимка).

“Пътувахме по пътя край Оряховската река. На един километър над селото, на малка полянка, вляво от пътя за миг мярнахме нещо като възглавница, вероятно изхвърлена, или чувал. На връщане обаче ясно видяхме, че това е гигантска пърхутка, и я откъснахме. В момента сме я оставили при секретарката на директора на РДГ г-н Петър Заяков, за да я видят повече хора.”

Г-н Игнатов, който между другото днес е рожденик (да е жив и здрав, и все такъв късметлия!), сподели, че досега най-голямата пърхутка, която е виждал, е била с размерите на тенисна топка. Той не беше наясно ядлива ли е находката му. Нашата справка показа, че пърхутката е напълно ядлива, ако месото й е все още свежо. Най-добре е да се нареже на филии, които да се панират.

В по-късен етап на зрялост месото на пърхутките потъмнява и става на фин тъмнокафяв споров прах, който излита във въздуха при натискането й. Спорите съдържат химически съединения от групата на пеницилиновите антибиотици и имат антимикробно и антибактериално действие, сочат наличните данни в Интернет за този вид гъба. Гигантската пърхутка достига по едни данни до 10 кг  тегло и диаметър 80 см, а по други (в македонската Уикипедия :) ) – до 20 кг и 150 см диаметър. Там тя е описана като “Голема келава пуфка” – “јадлива сунгереста габа”.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн